Közösen fejleszt villanyhajtást a két japán gyár

Új amerikai gyárat épít együtt a Toyota és a Mazda

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Új kapcsolatteremtési technikákon, biztonsági rendszereken és persze villanyhajtásokon dolgozna együtt a Mazda és a Toyota hamarosan.


Még 2015-ben írt alá technológiai együttműködésről szóló megállapodást a Mazda és a Toyota, aminek értelmében részesedést is szereztek egymásban, a Toyota 5,05%-ost a Mazdában, míg a Mazda 0,25%-ost a Toyotában. Az 50 milliárd japán jennek megfelelő üzlet érinti az infotainment rendszerek, a kapcsolatteremtési technikák és a fejlett biztonsági technológiák közös fejlesztését, valamint ami még fontosabb, az elektromos hajtások fejlesztését is. Az egyezménynek köszönhető, hogy a Toyota átjelvényezett Mazda 2-t értékesít Amerikában, míg a Mazda a "konkurens" kei-car méretű dobozosát forgalmazhatja hazájában. Most újabb szintre ért együttműködésük: közös gyárat húznának fel Amerikában, egy egyelőre ismeretlen területen, 1,6 milliárd dollár értékben. Az új gyár évi 300 000 autó gyártásra lenne alkalmas és 4000 embert foglalkoztatna.
Hirdetés

Japánban egyébként nem ritka az ennyire mélyreható együttműködés, még az autógyárak vezérigazgatói is nagy barátságban vannak egymással a szigetországban. Az egymás iránti tiszteletet jól mutatják Akio Toyoda szavai is: „Partnerségünk eszenciája, hogy valódi autórajongóra találtunk a Mazdában, ahol nem csak árucikként tekintenek egy modellre. Ha pedig két olyan fél egyesül, akik odavannak az autókért, csak még jobb autó sülhet ki.” Az új közös gyár a tervek szerint 2021-ben kezdheti meg a termelést.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?