Megérdemelten az Év Autója? Teszten a Volkswagen Passat B8

Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG BlueMotion Highline teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Év Autója lett, és nagyon nem véletlenül. A Volkswagen Passat a felső-középkategória új etalonja, majdnem kikezdhetetlen, de ott a de.

Papírforma. Tudtam, hogy jó autó lesz a Passat, de a teszthét azért szinte folyamatosan hozta a meglepetéseket. Olyannyira, hogy saját magam gond nélkül odaítéltem volna neki az Év Autója címet, amit végül meg is kapott - fölényes, csaknem százpontos előnnyel. Abszolút nem meglepő, hiszen valóban nagyon egyben lévő autó az új Passat. Ahogyan azt technikai prezentációján ígérték, könnyebb és merevebb, mint elődje, s a kategóriatársakhoz mérten is viszonylag pehelysúlyú. Utóbbi persze ebben a méretosztályban, kétliteres dízellel és DSG automataváltóval 1466 kilogrammos saját tömeget jelent, úgyhogy valójában azért mégsem olyan könnyű, de legalább nem is túlsúlyos a Passat.
Hirdetés

Méretes. Ma már a felső-középkategória is óriási, a Passat Variant 4,88 méteres (a korábbinál 11 cm-rel nagyobb hosszával és 2,79 méteres (8 cm-rel növelt) tengelytávjával abszolút nagyautós. Vonalaival pedig mutatja, hogy már-már prémium, de azért mégsem az. Megvan az, hogy ez „csak” egy tisztes, mondhatni nagypolgári autó. Már majdnem Audi, de szándékosan alá van pozicionálva. Decens vonalakkal, minőségien szűk résezéssel, azért igencsak gazdag, a köténylemezekre, az ajtók aljára és az oldalsó ablakkeretekre is bőven jutott krómozással. Ha úgy tetszik, ezzel nyugodtan megállhatunk bármelyik hotel vagy irodaház előtt, de azért a bölcsődei parkolóból sem (nagyon) fognak kinézni. Selyemfényű, áramvonalasan, de kevéssé praktikusan a tetőre simuló a csomagtartósín, óriási az embléma, opcióként teljesen ledes, adaptív a fényszóró, van kanyarfény is. Ennek megfelelően kevéssé fárasztó az éjszakai vezetés. Meg persze annak köszönhetően, hogy szerepelhet és a tesztautóban persze volt is távolságtartós (DSG-váltóval araszolófunkciós) tempomat, a kormányzásba is beleszóló sávtartó elektronika és holttérfigyelő is. És a kunszt az, hogy ezek mind hibátlanul működnek. A távolságtartós tempomat mondjuk előfordult (például sűrű esőben), hogy nem kapcsolt be, de jellemzően üzemelt, s amikor ment, akkor hibátlanul dolgozott. Az már csak hab a tortán, hogy parkolni párhuzamosan és merőlegesen is képes a parkolóasszisztens. A párhuzamos már nagyon profin megy neki, a merőleges kapcsán még lenne mit tanulnia. Egyszerűbb, ha a sofőr tanulja meg azon „nehéz” feladatot. Ciki, hogy van sofőr, aki miatt mégis szükséges, de egyeseknek tényleg ajánlható az asszisztens általi merőleges parkolás.
Menjünk inkább. Parkolni is könnyű a Highline esetén alapáras első-hátsó radarral, az opciós nagyfelbontású tolatókamerával, meg persze az asszisztenssel, de még jobb menni a Passattal. Egyértelmű, hogy ez egy hosszútávú utazóautó. Ennek ellenére városban is kellemes, ám a kétliteres dízel sajátossága, hogy viszonylag lassan melegszik be. Ez nem is azért baj, mert hidegen ne járna szépen, négyhengeres dízelhez mérten kellemesen duruzsol akkor is, ám a fogyasztáson meglátszik a sok hidegüzem. Városban a 8-10 literes étvágy is előjöhet hidegben és extrém rövid távokon, míg országúton valóban nem kunszt 5 literre, autópályán 6-ra szorítani a 150 lóerős, tisztes 340 Nm nyomatékú és DSG, azaz kettős kuplungos automataváltós CR TDI étvágyát. A tesztfogyasztás zömében városi üzemben 6,8 l/100 km lett.
Tudja, amit kell. A hajtáslánc azt hozza, amit ígér. Meg persze Euro 6-os normát, amit AdBlue és bármiféle egyéb adalék nélkül teljesít. Combosan a nyomatékcsúcsot jelentő 1750 1/perc fordulattól húz, de lejjebb is terhelhető. A motor és a váltó karakterisztikája menetmód-függő, Eco, Sport és Normal, valamint Individual állással az elektromos lengéscsillapítás és a kormányzás karakterisztikáját is befolyásolhatjuk, de leginkább a gázpedál, a motorvezérlés és a váltó paraméterezésén érezni a beállítás változtatását. Ecóban higgadtan, Sportban már egészen dinamikusan autózhatunk. A 100 km/órára gyorsulás nem egész 9 másodperc, a végsebesség bőven 200 km/óra feletti. Már a 150 lóerős dízellel is komoly utazóautó a Passat, s ikerturbóval ez a blokk 240 lóerőt is tudhat. Lámpától indulva ezzel is könnyedén lehetünk elsők, az előzések nem számítanak kihívásnak. A stop-start viszont nem a leggyorsabban indít, a motor megállításánál van egy kis rezonancia, s bár a DSG remek váltó, nem olcsó (felára több mint 700 000 Ft), s irányváltáskor egy kissé lassú is. Van viszont Auto Hold funkció (lámpánál nem kell a féken állni), ami mondjuk az indulási időt még egy kicsit megnyújtja. Ha viszont megyünk, a DSG finoman kapcsolgat, az autópályás 130 km/órás utazótempó alig több mint 2000 1/perc fordulaton, kifejezetten csendesen futható.

A távolság nem kihívás. A Highline esetén a sofőrnél elektromosan állítható háttámlájú és liftezhető, ki-be tologatható deréktámaszú, szabályozható laphosszúságú ergoComfort (amúgy bőr-Alcantara kárpitozású) főnöki ülésében, s a többi szintén igen jó ülőhelyen négy felnőtt kimagasló kényelemben utazhat a Passatban. A helykínálat minden irányban több mint tökéletes, a Highline alapáron háromzónás, hátul is szabályozható klímát kap, hátul is lehet ülésfűtés, ott az oldalablakokon roló is. Felárért kulcs nélkül nyílnak az ajtók, láblendítésre elektromosan emelkedik a csomagtérajtó. Megszerethető extrák ezek, miként a Passat nyújtotta kényelem is. És itt nem csak az ülésekére gondolok, hanem arra, amit az igen finom, zömében alumíniumból épülő MacPherson első és multilink hátsó futómű ad. Még a 215/55 R17-es abroncsokkal is egészen kényelmes, egészen stabil. Forszírozott kanyarban az orrát tolja a Passat, de leginkább csak nedves úton radíroztak az amúgy jónak ígérkező Continental téligumik.
Sokat elnyel. Nem csak utasterével, csomagterével is hatalmas a Passat. Padlórekesz nélkül is 650 literrel, a csomagtérből is indítható, egymozdulatos (40/20/40 arányú) támladöntéssel 1780 literes, síkpadlós, 2 méter hosszú, több mint 1 méter széles teret kapunk. De üléshajtás nélkül is több mint 1 méter a csomagtér hosszúsága. A fedőroló és az opciós raktérelválasztó a méretes padlórekesz tetején, még a padló alatt elhelyezhető. Küszöb nincs, a csomagokat mindössze 60 cm magasra kell emelni, a csomagtérajtó pedig teljes széltében emelkedő. Kell ennél több? Nem, mert megvannak a kötelező rögzítőfülek és szatyorakasztók, valamint kivehető elválasztósak az oldalrekeszek.

Bele lehet kötni? Bevallom, a teszthét végére úgy éreztem, a Passat kikezdhetetlen. A hűvös profi, az etalon. Az árát ugyanis csak az autó leadása után néztem meg - szerencsére. Így nem aggódtam végig, hogy egy 13,5 millió forintos autó volt alattam. Bizony, a 2.0 TDI Highline Variant DSG-vel már alapból is több mint 11 millió forintba kerül, a tesztautót pedig az összes sofőrsegéddel, az említetteken túl táblafelismerővel és navigációval is felszerelték. Hifije amúgy digitális rádiótuneres (DAB-os) és MirrorLink funkciós. Utóbbival okostelefonunk kijelzőjét rakhatjuk a központi érintőképernyőre, akár arról is futhat a navigáció. Igen ám, de a kapcsolat csak USB-kábelen keresztül mehet. Kényelmesebb azért a beépített, térképével együtt a teljes egészében TFT műszerblokk közepére rakható navigáció használata.
Megérdemelten az Év Autója? Egyértelműen, a Passat most valóban a kategória etalonja. Egyetlen hibája, hogy meg kell fizetni. Ugyanakkor a jól felszerelt és nagyon jól összerakott Passatért kért – nem szerény – vételár értékarányosnak is mondható, s valójában még rá is erősít a minőségérzetre: egyértelműen mutatja, hogy a Volkswagen magasra tette a lécet a felső-középkategóriában is, ám a tudást és a minőséget nem adja olcsón. A Passat már nem is annyira a Ford Mondeo vagy az Opel Insignia, netán a BMW 3-as vagy az Audi A4, már-már a BMW 5-ös sorozatának vagy az Audi A6-osnak a konkurense, bár ez utóbbit nyilván teljes erővel cáfolnák a wolfsburgiak.
Értékelés
Pozitív
Zajszigetelés, kellően erős motor, kényelmes és stabil futómű, temérdek jól működő sofőrsegéd, összerakottság, helykínálat
Negatív
A stop-start lehetne finomabb, néhány elálló illesztés, vételár, városi fogyasztás
Árak
Tesztmodell alapára
11 718 000 Ft (2015.03.04.)
Tesztautó ára
13 499 210 Ft (2015.03.04.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 3500-4000 1/min-nél
Nyomaték:
340 Nm 1750-3000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
8,9 s
Végsebesség:
216 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,5 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4882 mm
Szélesség:
1832 mm
Magasság:
1782 mm
Saját tömeg:
1466 kg
Össztömeg:
2070 kg
Terhelhetőség:
594 kg
Tengelytáv:
2791 mm
Karosszéria-kivitel:
kombi
Csomagtér:
650-1780 l
Belső szélesség elöl:
1550 mm
Belső szélesség hátul:
1515 mm
Belmagasság elöl:
930-1000 mm
Belmagasság hátul:
980 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
265 mm
Ülőlap hossza elöl:
520-555 mm
Ülőlap hossza hátul:
500 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1410 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1000 mm
Csomagtér magassága:
450-700 mm
Csomagtér hossza:
1130 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2000 mm
Raktérnyílás szélessége:
1000 mm
Raktérnyílás magassága:
780 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
6 fokozatú DSG
Nyomaték:
340 Nm 1750-3000 1/min-nél
Teljesítmény:
110 kW (150 LE) 3500-4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
216 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
8,9 s
CO2-kibocsátás:
119 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,5 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,8 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
54 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
61 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Érdekes. Szüleimnek 60 autója volt szám szerint (aki nem hiszi el, ne tegye, attól a tény úgysem változik, sokszor volt hogy egyszerre 3 autónk volt), de apámnak az Audi A6, Skoda Superb és a VW Golf meg Passat a kedvence. 3 Golfja és 3 Passatja volt.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Én ezért ennyi pénzt nem adnék.A VW kínálatából az egyetlen autó ami tetszik és meg fogom venni hamarosan,az az új Touareg ami a jelenlegi legjobb SUV ajánlat a piacon,mert terepen is jól teljesít,autópályán is,kényelmes és nem is drága ahhoz képest amit tud.Majd a megbízhatóságáról beszámolok itt… 😀

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Nem szoktam vesztegetni az idomet ilyen hulyegyerekekre mint te , de teged nem tudlak kihagyni. Csak, hogy felvilagositsalak semmilyen terhet nem jelent nekem az a par auto eltartasa mert teged dekara aranyaron megtudlak venni akarmikor, a masik meg az edesanyad aki kiszart az a bunko te kis hulye gyerek.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Azt azért észrevettétek,hogy 24 komment lett beírva és nem volt bennük személyeskedő és dehonesztáló vélemény azután jött Kempelen az [b]autentikus[/b] hirforrás…..

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  [i]“Az, hogy nálunk (a világban nem így van, sőt) az átlag felhasználó hanyatt esik a német autóktól, az főleg a tapasztalatlanságuknak, mendemondáknak és a dilettantizmusuknak köszönhető. “[/i]

  Ez pedig csak az interneten szabadon megnyilatkozó korlátolt hülyék totális képzavarának tekinthető.

  [i]“Ha megnézel egy távol keleti vagy amerikai utcaképet elhanyagolható a német autók aránya.”[/i]

  Itt van a bizonyíték a fentiekre. :-DDD

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Ennyi autó mellett biztosan “komoly” terhet jelenthetett. :-DD
  Ha igaz, amit írtál, de hát miért ne lenne az? Igaz? (vagy nem) :-DD

  Megtanulsz majd írni is, ha már nem kell VW-t vinned a szervizbe és lesz időd rá? Csak a feleséged miatt. :-DD Ne kelljen már egy bunkóval élnie. Szegény asszony.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Volt már pár autóm életemben. Opel, Fiat, Chrysler, Toyota, BMW, stb… Egyetlen olyan kocsim volt, amivel úgy lerohadtam, hogy trélerezni kellett, ráadásul ezt 3 év alatt 2x is előadta. Egy VW Passat volt, itthon, újonnan üzembe helyezett autóról beszélünk…

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Az utobbi 40 evben volt legalabb 35 auto a tulajdonomban , de egyik tipussal sem voltam a servizben a kotelezo szervizeken kivul. A rohadt Volkswagen tipusokkal volt problemam mindenfele, igaz a garancia ido lejarta elott eltirhitottam a portarol mindig oket. A felesegemnek tetszettek ezek a foss csomok , de soha tobbet nem lesz a tulajdonomban Volkswagen az biztos.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Hát igen, ha a megbízhatóságuk is olyan lenne, mint a kidolgozásuk, és az érzékelhető minőségi hatás, akkor tényleg mindenben a legjobbak lehetnének. A japán, koreai minőség elsőre nem mindig látható, csak az idő múlásával vesszük észre, mert nem nagyon romlik el. De a németeknek jó, ha viszed szervizbe az autót, meg vegyél újat öt évente, és nincs gond. Tervezett élettartam. De gazdasági szempontból- márpedig a németek ezt nézik-, biztosan jól kalkulálnak. Most itt ez az új Passat, ismét elnyer mindent, itt az új etalon megint, az összes újságíró és tesztelő el van alélva, hát akkor csak jó lehet 🙂

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Azt nem vitatom, hogy a maga módján jó autókat csinálnak.
  Minőségi anyaghasználat, előremutató megoldások, jó tér és helykihasználás (Golf), gyakran esztétikus, letisztult formai megjelenés. Viszont nem elhanyagolható hibájuk, hogy nem kellően kipróbált műszaki megoldásokat használnak sorozatgyártásban, hibákat okozva és leégetve magukat. Gondolják, még ezt is megengedhetik maguknak.
  Szóval vannak egyértelmű előnyeik, de ez nekem kevés. Nekem a tartósság, megbízhatóság az elsődleges.
  Ezt egyelőre számomra csak a távol keleti márkák jelentik.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Tegnap este láttam egy új Mondeot,azzal az Aston Martinos hűtőráccsal.Hááát…. nagyon ott van az a design.Vajon miért nem nevezték a versenyre?

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  [i]“Ha megnézel egy távol keleti vagy amerikai utcaképet elhanyagolható a német autók aránya”.[/i]
  Az USA-ban ez így van. Német autót legfeljebb az európai kötődésűek egy része használ.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Teljesen igazad van, csak azért írtam hogy valamit jól csinálnak, mert a VW nem a triumvirátus tagja, de japánban ugye mégis a Golf lett az év autója. Sőt, az általam is nagyra becsült Mazda nem átallotta azt mondani kb. két éve, hogy a VW autóit tartja mércének a fejlesztései során. Ezt sem én mondtam, hanem az eredeti japán autókat gyártó Mazda…..

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  A presztízs csak a triumvirátus tagjait illeti meg a világban is. Azt el kell ismerni, hogy sokaknak számít, hogy mások mit gondolnak róluk. Ezek az autók azt sugallják, hogy a tulajdonosnak jól megy. A tartósság, megbízhatóság itt nem akkora elvárás. A többi német márkának nincs presztízse.
  Az, hogy nálunk (a világban nem így van, sőt) az átlag felhasználó hanyatt esik a német autóktól, az főleg a tapasztalatlanságuknak, mendemondáknak és a dilettantizmusuknak köszönhető.
  Ha megnézel egy távol keleti vagy amerikai utcaképet elhanyagolható a német autók aránya.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  a presztízs csak Nektek Magyar átlagembereknek fontos…nekem az hogy reggel induljon sok-sok évig…azon vagyok,hogy a Focusomat Japánra cseréljem 😛
  peace

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Hiába szúrnak el dolgokat az autóikban, de mégis a német autók adják az úgynevezett presztízst, nem a japán vagy a többi. Lehet, hogy egy koreai megbízhatóbb, de mégis valahogy a németeket tartják a mércének mindenhol. Japánban az év autója a golf? Ez meg hogy? Tényleg a marketingen múlna? A többieknek miért nincs marketingjük? Fura.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Tipikus…a cég dolgozói nem tudják hogyan kell kezelni a sebességváltót és tönkre vágják…pont most láttam egy ilyet, hogy milyen szar a 6 hónapos autó tengelykapcsolója, egészen addig míg többek között a független szakértő is megállapította, hogy profin leégette valami okos. Persze az alkalmazott a mai napig állítja, hogy már 20 éve vezet és ilyen nem fordulhatott elő… 😀

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Voltak európai autóim, igaz nem saját. Német, francia. Saját zsebből egyikért sem fizettem volna. Saját autó csak Dél Koreai és Japán volt. Soha nem bántam meg. Az európaiakkal minden szervizre jutott valami. Kis apróság de akkor is. Évente fényszóróban izzó csere, nem jó a fűtéskapcsoló egyik fokozata, stb. A saját autóknál az izzók is bírták 4-5 évet. 10-évig csak a kötelező cseréket kellett megcsinálni. A VW híresen rossz motorokat gyárt, és váltóval is sok a gond. Tíz évvel ezelőtt volt 6 céges VW és Skoda. 140 000 km-ig mindegyiknek szétment a váltója. Közel fél misi volt egy javítása. Ismerősök között is jártak így.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Hát igen. Az ára. Meg később a szervízköltség… Német cégnél dolgozom és látom, hogy adják el a kedves Németek a szart is drágán csak azért, mert Német.

 • 2017.10.28. at 20:45
  Permalink

  Nézd meg a főlapot. Csak Civicről 2 hír….
  Amúgy meg ha ezek körül történik valami s ennek hírét is adják, akkor inkáb azon gondolkodj el, hogy a kedvenc márkáid sajtó osztályai mit csinálnak az alváson kívül??

Vélemény, hozzászólás?