Mi alapján választanak közlekedési eszközt a budapestiek?

Elég konkrét elvárásokat támasztanak a budapestiek a közlekedési társaságok felé!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mik a legfontosabb szempontok a Budapesten közlekedők számára? Mennyire nyitottak a budapestiek az elektromobilitás elterjedésére? Hogyan tud egy közlekedési vállalat fenntartható maradni? A Főtaxi a felmérésében ezekre a kérdésekre kereste a választ!

Egy mindig rohanó nagyvárosban talán nem is jelent meglepetést, hogy a megkérdezettek 63%-ának a legfontosabb szempont a gyorsaság, ha közlekedési eszközt kell választaniuk. 53%-kal a kényelmi szempontok is igencsak létfontosságú szerepet töltenek be egy adott járműtípus választásánál. A kényelmi szempontokat a költséghatékonyság követi, mely a reprezentatív közvélemény-kutatásban résztvevők 47%-ának döntő jelentőségű. A legérdekesebb azonban mégiscsak az, hogy a környezettudatosságot is megemlítette a megkérdezettek 35%-a. Ez arra enged következtetni, hogy a Budapesten élők aránylag nagy része nap mint nap tapasztalja, hogy a levegő minőségén változtatni kéne. Habár elég sokan rendelkeznek konkrét elképzeléssel, hogy ezt a problémát miként lehetne orvosolni, azonban csupán a válaszadók 38%-a tette már le a magas légszennyezettség miatt az autóját. A Főtaxi a felmérésében 4 alternatívát kínált fel a résztvevőknek, a légszennyezettség csökkentésére: az elektromos autók, valamint a kerékpárok és rollerek használatának elterjedése, kevesebb használatban lévő autó és több zöldfelület kialakítása. A végeredmény meglepő, hiszen az alternatívák között alig pár százaléknyi eltérés volt. Amely azt jelentheti, hogy tulajdonképpen minden lehetőséget egyformán lényegesnek és nélkülözhetetlennek gondolnak a fővárosban élők.

A tömegközlekedés felé igen radikális elképzeléseket állítanak a válaszadók, mivel majdnem nyolcvan százalékuk támogatná például az elektromos buszok térnyerését. A budapesti lakosság a főváros útjait használó közlekedési vállalatoktól nagyon határozottan elvárja a környezettudatosságot. A Főtaxi elképzelését pedig igen nagy örömmel fogadták, miszerint taxirendelésnél az ügyfél eldönthetné, hogy hibrid, akár teljesen elektromos vagy hagyományos autóval utazzon.
„2000 autónkkal és évi 10 milliós fuvarszámunkkal mi magunk is jelentős szereplői vagyunk Budapest közlekedésének, ezért a főváros levegőminőségének javítása érdekében elindítottuk Zöldút Programunkat. Célunk, hogy Budapest legrégibb és legnagyobb taxivállalata hosszú távon is fenntartható legyen, mert hiszünk abban, hogy a zöld az új sárga” – reagált a felmérés eredményeire Angyal Zsolt, a Főtaxi vezérigazgatója.
Hirdetés
A terv mindennapokba való átültetését pedig már el is kezdték. Tavaly (2019-ben) 30 darab tisztán elektromos autót vásárolt a taxitársaság. Ám itt nem húzzák be a féket, hiszen idén ezt a számot megduplázzák. Úgy, mint az óévben a Budapest Airport taxis parkolójában elhelyezett 5 db elektromos autó töltő számát. Flottájuk egyébként most is több, mint 200 hibrid autóval rendelkezik, azonban ez csupán az egész 10 százalékát teszi ki. Annak érdekében, hogy ezt a számot feljebb tornásszák és már az aplikációból is lehessen zöld autókat rendelni, a társaság a sofőrjeit tagdíj kedvezménnyel ösztönzi hibrid vagy elektromos autó vásárlása esetén. A gépkocsik nagy részében jelenleg is papírmentes POS terminálok működnek, idén viszont az összes taxijukban ilyenekkel találkozunk majd. Emellett a vállalat irodái is a teljes papírmentességet tűzték ki célul. Mindezeken felül a társaság minden évben annyi fát fog elültetni, ahány autója van a teljes flottában. Az első ilyen ültetési akció, pedig idén márciusban már meg is történik, ahol pontosan 2000 db fát ültetnek majd.
Remek érzés azt látni, hogy tényleg vannak olyan nagyvállalatok, akik a másikra mutogatás helyett komoly lépéseket tesznek a fenntarthatóság elérése és a levegőszennyezettség csökkentése érdekében. Hiszen a felmérésből tökéletesen látszik, hogy a problémával a legtöbb ember tisztába van, sőt még támogatja is a környezetszennyezés elleni különböző kezdeményezéseket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?