Mi lesz a Toyota hibrideinek akkujával?

Darabokra bontják és újrahasznosítják a Toyoták lítium-ion akkumulátorait

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gyakori kérdés a hibrid és az elektromos autók kapcsán, hogy mi lesz az akkumulátorukkal. A korábbi NiMH rendszerűek kérdését már tavaly, a lítium-ionosakét most rendezte a Toyota.

A teljesen vagy akár csak részint elektromos hajtású, azaz komoly akkumulátor-rendszerrel rendelkező autók kapcsán a legtöbb kérdés és a legtöbb félelem rendszerint az akkumulátorok kapcsán merül fel az emberekben. Meddig bírják, mi lesz velük kimúlásuk után? - teszik fel sokszor, sokan a kérdést. Élettartamuk miatt az eddigi tapasztalatok szerint kevéssé kell aggódni, nem jellemző, hogy az autókét jelentősen alulteljesítenék. A modern lítium-ion akkumulátorok kapcsán pedig a Nissan például tavaly úgy döntött, hogy Leaf modelljeinek telepeit az autók életciklusának végén még nem szedik szét, hanem másodlagos szerepkörben - napelemmel, épületek áramellátására - hasznosítják tovább.
A Toyota azonban a telepek szétszedésére és új példányok gyártásán keresztüli reciklikálására szavazott, s most ki is választotta ehhez európai partnerét, a belgiumi székhelyű Umicore N.V. vállalatot. A márka közleménye szerint a kiválasztást komoly kutatási időszak előzte meg, a cél nem volt más, mint a hazai piacon szeptemberben megjelenő Toyota Prius+ és Prius Plug-in Hybrid modellek lítium-ion akkumulátorainak biztonságos és környezetkímélő módon újrahasznosításra képes üzemet találni.
Hirdetés

Miként az a sajtóközleményből kiderül, a feltölthető akkumulátorok reciklálását az Umicore a szabadalmaztatott Ultra Magas Hőfokú (UHT) olvasztási technológiával végzi. Ez az eljárás lehetővé teszi az értékes összetevők – például a kobalt, a nikkel és a réz – költséghatékony és környezetkímélő kinyerését az elhasznált lítium-ion akkumulátorokból. Az Umicore a világ egyetlen olyan vállalata, amely Németországban és az USA-ban is fenntart egy-egy üzemet, amelyek kifejezetten a hibrid vagy elektromos hajtású járművek akkumulátorainak szétszerelésével foglalkozik; az így kinyert anyagokat a belgiumi Hobokenben működő létesítménybe szállítják.
Korábbi, illetve egyéb hibrid - Toyota és Lexus - modelljeibe szerelt NiMH akkumulátorainak újrahasznosítását már tavaly októberben rendezte a Toyota Motor Europe, a mostani bejelentéssel pedig a márka nem csak támogatja, túl is teljesíti az Európai Bizottság által kiadott, az akkumulátorok begyűjtésének és feldolgozásának jogi kereteit megteremtő 2006/66/EC Akkumulátor Direktívát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?