Mostantól készül a kecskeméti Mercedes limuzin

Felavatták a Mercedes-Benz CLA kecskeméti gyártósorát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hazai autógyártás talán legnagyobb ünnepnapjaként jegyezhetjük január 25-ét. Megnyílt a Mercedes-Benz CLA egyetlen, magyarországi gyártósora.

Bár gyerekkorában még Orbán Viktor sem hitte volna, tavaly tavasz óta van magyar Mercedes. Igaz, a B-osztály nem kizárólag a mi Mercink, Németországban is készül. A gyakorlatilag új kategóriát teremtő Mercedes-Benz CLA, azaz a Concept Style Coupé tanulmányból kifejlesztett kompakt kupészedán azonban csakis nálunk készül - mostantól.
Az első példányt Orbán Viktor miniszterelnök vezette le a gyártósorról, míg az anyósülésben Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója ült. Ő sem hagyta kommentár nélkül az eseményt, szavai szerint mostantól már nem a pirospaprika, hanem ez az autó lesz Magyarország "legmenőbb" exportcikke.
A Daimler AG vezetése nem csak a CLA-ra néz elismerően, elégedett a kecskeméti gyárral és a dolgozókkal is, a tavaly március óta elkészült 40 ezer autó több mint ami a tervekben szerepelt, ugyanakkor a termelés költségei ezzel szemben a várokozások alatt maradtak.
Hirdetés
A Mercedes nem titkolt célja, hogy Kecskemét a magyar járműipar központjává emelkedjen, a dolgozók száma 2500-ról mára 3000 fölé emelkedett, miközben 65 diák vesz részt a vállalat által Kecskeméten meghonosított duális képzésben. Ezzel párhuzamosan a CLA gyártásának beindulásával 17-ről 25-re növekedett az üzem magyarországi beszállítóinak száma.
Miként a B-osztály, a CLA első példánya is árverésre kerül, az abból származó teljes bevétellel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját támogatja majd a Mercedes. A tavalyi példa alapján vélhetően rekord áron kel majd el az első CLA, a későbbi példányok áráról pedig egyelőre nincs információ. A radar alapú koccanásgátlót alapáron kínáló, s a sorozatgyártású autók közül a legkedvezőbb alaktényezőt (Cw=0,23-0,22 - kiviteltől függően) ígérő "kis CLS" áprilisban - egyelőre nem ismert áron - érkezik majd a márkakereskedőkhöz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 08:09
    Permalink

    Nem vagyok különösebben elájulva a német prémiumtól,de ez a Merci azonnal megfogott(mondjuk az a mini Napóleon nem kéne a képre)…..A CLA szerintem a legszebb mostanában gyártott Mercedes!Az A osztállyal elindult új designirány telitalálat,a belső tér itt is nagyvonalúan elegáns.Az Audik az utóbbi években unalmasan technokraták lettek(elölről már mind ugyanúgy néz ki),a Bmw pedig nagyon elment a sportosság irányába.
    Örülök,hogy nálunk gyártják és,hogy 3000 embernek van munkahelye.
    Annak is örülök,hogy talán 15 évesen majd megvehetem:-(,akkor is ugyanilyen szép lesz.

Vélemény, hozzászólás?