Orbán Viktor után ültünk a legújabb hazai Suzukiban

Íme a legújabb autónk, az új Suzuki Vitara

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Százával sorakoznak már az új Suzuki Vitarák az esztergomi gyár udvarán, megvolt a sorozatgyártás formális indítása, Orbán Viktor már vezette a legújabb magyar autót.


Bár Orbán Viktor - Magyarország miniszterelnöke - vagyonbevallásai szerint sosem birtokolt Suzukit, s a Volkswagen feltétlen híve, mégis gyakorlott suzukisnak tekinthető. 2000-ben ő volt az első sofőrje a Wagon R+ modellnek, 2010-ben a harmadik itthon készülő Swiftnek, 2013-ban az SX4 S-Crossnak, most pedig a legújabb, negyedik generációs Vitarának. Az új modell, a kilencedik esztergomi Suzuki (három Swift, Wagon R+, Ignis, Splash, SX4, SX4 S-Cross és most a Vitara) gyártáskezdete kapcsán igencsak méltató szavakat kapott az 1991-ben 5,5 milliárd forintos alaptőkével alapított Magyar Suzuki Rt., amely 1993 óta gyárt hazánkban, 1994 óta exportál, s tavaly már 2,5 milliomodik autóját készítette el. A gyárat eredetileg évi 50 ezer példányos volumenűre tervezték, ám az elmúlt években már évi 150-160 ezer példányt készített. Idén már 165 ezer autó, azon belül 70 ezer új Vitara gyártásával számol a cég, amely közvetlenül 3100, a beszállítókon keresztül pedig mintegy harmincezer főnek ad munkát.
Hirdetés
A formális gyártáskezdet után azt a Vitarát lehetett megtapogatni és borzasztóan rossz megvilágításnál fotózni, amit Orbán Viktor is vezetett egy-két métert, miközben az anyósülésen a már 85 éves, hazánkban is több miniszterelnököt megért Osamu Suzuki foglalt helyet. Bár bennünket az újdonság jobban érdekel, mint az, amit Orbán Viktor mondott, el kell ismerni, hogy igaza van abban, hogy a legtöbb magyar ember számára valóban a rendszerváltás szimbóluma a Suzuki. Tömegeket ültetett az egykori kgst-országok autóiból modernebb, nyugatinak mondott, valójában persze távol-keleti eredetű, hazai gyártású, megbízható autóba.
És itt a Vitara, ami már tényleg a kilencedik modellje az esztergomi gyárnak. Fontos leszögezni, hogy bár a Vitarát egy tisztességes méretű kompakt SUV-ként ismerjük, ez a Vitara inkább kisméretű, persze ugyancsak kompaktnak mondott SUV. Hol van a kutya elásva? Ott, hogy Vitaraként leginkább a Grand Vitarát ismerjük, ez pedig csupán egy Vitara. Kisebb, 12,5 centivel rövidebb az SX-4 S-Crossnál, tengelytávja is szerényebb 10 centivel, viszont magasabb építéséből adódóan ez (legalábbis az első ülőpróba szerint és összehasonlítási lehetőség nélkül) nem feltűnő benne. Négy átlagos termetű felnőtt számára elegendő helyet ad, ami a 4175 mm-es hosszhoz mérten jó. Az utastér a látott autóknál gusztusos volt, ezek persze érintőképernyős, ráadásul MirrorLink funkciós, automata klímás, az opciós analóg órával is felszerelt példányok voltak.
Suzuki Vitara, 2015 - méretek
Hosszúság [mm] Szélesség [mm] Magasság [mm] Tengelytáv [mm] Csomagtér [l]
4175 1775 1610 2500 375

Korrekt méretű, 375 literes a csomagtér is, a műszakiság pedig valójában az SX-4 S-Crossból való, egyetlen benzines és dízel motorral. Mindkettő 1,6 literes, mindkettő 120 lóerős, természetesen a turbós dízel a nyomatékosabb (156 vs. 320 Nm). Menetdinamikai és fogyasztási értékeket egyelőre nem közölt a gyártó, emissziósakat viszont igen, az összes verzió CO2 kibocsátása 140 g/km alatt marad. A benzines alapból ötsebességes kézi, opcióként hatfokozatú automata váltót kap, a dízel csakis hatfokozatú kézivel érhető el. Az alapból elsőkerékhajtású Vitara mindegyik verziójához kérhető az (ugyancsak az S-Crossból ismert) elektronikusan vezérelt AllGrip összkerékhajtás. A körkapcsoló természetesen az alapáras ESP-t is vezérli, a fékek alapáron elöl-hátul tárcsák, a kerekek alapól 16, opcióként 17 colosak.
Suzuki Vitara, 2015 - motorkínálat
Motor 1.6 VVT 2WD 1.6 VVT 4WD 1.6 DDiS 2WD 1.6 DDiS 4WD
Hengerűrtartalom (cm3) 1586 1598
Hengerek/szelepek száma 4/16
Váltófajta/-fokozat kézi/5 (automata/6) kézi/5 (automata/6) kézi/6
Teljesítmény [LE (1/min)] 120 (6000) 120 (3750)
Nyomaték [Nm (1/min)] 156 (4400) 320 (1750)
Fogyasztás (vegyes) [l/ 100 km] 5,3 n. a. 4,2 n. a.
CO2-kibocsátás [g/km] 123 (127) 134 (138) 106 111
Saját tömeg [kg] 1075 (1120) 1160 (1185) 1230 (1295)

Kérhető továbbá a karosszériától eltérő tetőszín, hatalmas (kategóriarekorder méretű) nyitható panorámatető, nemcsak menetfényével, hanem tompítottjával is ledes fényszóró, de még távolságtartós tempomat, illetve városi koccanásgátló is. Hogy mégis miként, mennyiért, az még nem ismert, a modell ár- és felszereltség-listáját ugyanis egyelőre nem publikálta a Suzuki. Az SX4 S-Crosshoz mért feláráról azonban már van információ: az alapverzió állítólag 300 ezer forinttal lesz drágább, mint a legolcsóbb S-Cross, így az alapár 3,8 millió forintnak várható. További részletek már itt!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  üdv.csak annyit.mindenki orbanrol ir.es minden szarrol.az autorol kevesen.arrol szol a cikk nem a politikarol.es még egy ami szemet szurt.tisztelt “pernye” örülnél ha élnél 85 évesen.nem kellen Osamu bacsit lebecsmérelni,lehet frissebb szellemileg mint Te

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Nem tudok róla, hogy kisebbségi komplexusom lenne, de te biztos ezt is jobban tudod.
  Kb. ugyan úgy, ahogy tisztában vagy a rendőrség büntetésből származó bevételeinek a nagyságrendjével, a kereső logikus használatával és egyebekkel. 🙂

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Akkor ügyi vagy, hogy megtaláltad, szuperül tudsz keresni, én pedig boldog vagyok, hogy sikerélmény ért. 😉 Elvégre nem lehet egyszerű az élet ilyen kisebbségi komplexussal…

  [i]Mint gondolom kiderült, nagyon rühellem a fazont és bandáját, sőt azokkal sem szimpatizálok, akik szeretik és védik.[/i]

  És szerinted kíváncsi egy autós oldalon valaki arra, hogy te rühelled-e Orbánt vagy sem?

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Nem kell képben lenni a videóval, hiszen én is most láttam először, csak tudni kell keresni. 🙂
  Én is csak kíváncsi voltam rá.
  Mint gondolom kiderült, nagyon rühellem a fazont és bandáját, sőt azokkal sem szimpatizálok, akik szeretik és védik.

  Mellesleg megjegyzem, hogy ez itt egy mellékszál, ami ebből a cikkből alakult ki. Szinte lényegtelen.
  A lényeg azon van amikor valaki bort iszik és vizet prédikál. Ennél az alaknál ez minden szinten tetten érhető.

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Köszi! Sajnos nekem jóval több időbe telt volna, nem fekszem meg kelek Orbánnal, így nem vagyok képben a videóival sem. 🙂
  Egyébként valóban felelőtlenség, remélem mindannyian, akik kritizálják és felróják neki, soha egyetlen közlekedési szabályt nem szegtek még meg és nem veszélyeztették a gyermekük testi épségét felelőtlenül egyetlen forgalmi szituációban sem.

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Ezt te mondod, nem én. 🙂
  Csak kíváncsi lettem volna a videóra és reméltem, hogy belinkeled.
  Bár már a legkisebb gyermeke is akkora, hogy jó pár éve nincs szüksége gyerekülésre…

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  [i]“Mivel még az is hazugság amit kérdez és a tettei is inkább szégyenkezésre mint örömre adnak okot, így a sokat tapasztalt cégvezető felkészült a legrosszabbra.”[/i]
  Ha nem értjük meg a pénzrendszert, akkor nem tudjuk mi történik a világban (benne Magyarországon)!!! S akkor lehet gyűlölködni.

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  [i]“Egy ilyen ideggyenge, labilis sofőr mellet nagyon jól tette.”[/i]

  Mondod te, aki semmilyen szabályt nem tartasz be és még biztatod is erre az embereket….

  [i]” Mivel még az is hazugság amit kérdez és a tettei is inkább szégyenkezésre mint örömre adnak okot”[/i]ű

  Bezzeg a tieid. Szegény muterod…

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Nem is tudom, volt-e Suzuki, ami ennyire bejött volna. Igaz, előröl kicsit Honda CR-V… 🙂 Kicsit sajnálom, hogy alávetették magukat a divathóbortnak és egy legendás nehézterepjáróból csináltak egy hobbi SUV-t, de legalább ami lett belőle, az jól sikerült, és az árát is talán sikerül jól belőni. Ha tényleg csak 300 ezerrel lesz drágább az S-Cross-nál, akkor akár piacvezető is lehet a kategóriájában itthon.
  Orbán nevét kár volt beleírni a címbe, az mindig trollmágnes egy laza féktelen habzású gyűlölködésre, főleg egy tematikus oldalon.

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Mindenki tudta-akinek van szeme,füle-, milyen Viktor, és mit csinál, mégis másodjára is kétharmad. Na, akkor nem kell sápítozni, hadd vezesse csak azt a Suzukit.

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Egy ilyen ideggyenge, labilis sofőr mellet nagyon jól tette.
  Sosem lehet tudni a végkifejletet. Mivel még az is hazugság amit kérdez és a tettei is inkább szégyenkezésre mint örömre adnak okot, így a sokat tapasztalt cégvezető felkészült a legrosszabbra. Kára bizonyára nem származott belőle.

  “képes józanul, pragmatikusan gondolkozni”

  Aki ilyet ír az említett személyről, az viszont híján van ezeknek az adottságoknak. 😀

 • 2017.10.28. at 20:39
  Permalink

  Hűha! Emberek! Képzeljétek!
  A “rebellis” Orbán Viktor a kétméteres úton nem kapcsolta be a biztonsági övet, bezzeg a “fegyelmezett” Suzuki Úr igen! Gratulálok Katona Úr, figyelme valóban mindenre kiterjed! Ez tényleg sok mindent elárul a miniszterelnökről! Például azt, hogy – mint minden normális ember – képes józanul, pragmatikusan gondolkozni, ellentétben szegény szenilis Osamu bácsival.

  U.i.:
  “Bár Orbán Viktor − Magyarország miniszterelnöke…”
  Köszi, ezt eddig nem tudtam…

Vélemény, hozzászólás?