Újabb vaskos tétel spórolható ideiglenes rendszámmal

Érdemes még P vagy E rendszámmal trükközni?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Drágább lett az illegális ideiglenes rendszám, olcsóbb a legális végleges. Ennek ellenére van újabb érv az ideiglenes rendszámok mellett.


Tavaly nem csak a külföldi rendszámmal közlekedőkre nézve vonta össze szemöldökét az állam, hanem a különleges plakettek sorából a P és az E rendszámmal regisztrációs adót spórolók is fenyegetést, szigorúbb szabályzást kaptak. Tavaly ősz óta - amióta a külföldi rendszám kapcsán is megfordult a bizonyítási kényszer, azaz nem a rendőr kell bizonyítsa, hogy annak használata illegális, hanem a sofőr, hogy legális - az autójavító tevékenységhez kiadott P rendszámokat csak ennek megfelelő képesítéssel rendelkezők vezethetik (pontos kritériumok a keretes szemelvényben).
A szigorúbb szabályzás nyilvánvalóan a regisztrációs adót be nem fizetők miatt született, a kereskedők, autójavítók azonban joggal érezhetik túlszabályozottnak a rendszert. Például egy kereskedő és annak vevői számára igen kényelmetlen, hogy az eladásra kínált autót nem próbálhatja ki a vevő - hacsak nem épp az adott cég alkalmazottja. Ugyanígy megkérdőjelezhető a tavalyi módosítás értelme, mely szerint autójavításra kiadott P rendszámmal csakis autószerelő végzettségű személy viheti egyik telephelyről másikra vagy egyik műhelyből másikba, netán műszaki felülvizsgálatra az autót. Miért kell az autómozgatáshoz szerelői szakképesítés? Nem, nem azért, mert a P rendszámmal vitt autó olyan megbízhatatlan, hogy jobb, ha van vele egy szerelő, ugyanis - a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet szerint - P rendszámmal is csak megfelelő műszaki állapotú autó vehet részt a forgalomban.
Részlet a 138/2011. (VII. 19.) Korm. rendeletből
1. A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadásának, használatának különös szabályai
1. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezetnek, vállalkozásnak, a fő tevékenysége szerint járműgyártásra, járműjavításra jogosult szervezetnek, vállalkozásnak, a közlekedési kutatóintézetnek, valamint egyéb olyan vállalkozásnak vagy intézménynek, amelynek tevékenysége indokolja a még forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból ideiglenesen kivont, javítás alatt álló vagy kereskedelmi célból történő szállítása során a jármű ideiglenes részvételét a közúti forgalomban.
(2) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű használata az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott járműjavításra jogosult szervezet, vállalkozás részére kiadott P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművet olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben a járműszerelői tevékenység önálló végzéséhez előírt képesítéssel.
(4) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.
(5) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat.
(6) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében az (5) bekezdésben meghatározott személy- és teherszállítás, illetve vontatási tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére irányul. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl egyéb indokolt megszorításokat rendelhet el, így különösen útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Erről és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentésről határozatot hoz.
2. Az E betűjelű ideiglenes rendszám kiadására vonatkozó korlátozás
2. § A regisztrációs adóról szóló törvény hatálya alá tartozó jármű tulajdonosa részére a járműhöz a külön jogszabályban meghatározott feltételek mellett az E betűjelű ideiglenes rendszámtábla és az ideiglenes forgalomban tartási engedély egy alkalommal adható ki.


Habár a szigorítás egyértelműen a trükközők ellen szól, úgy gondoljuk, az előírás eddig is kellően - sőt, túlzottan is - szigorú volt bizonyos szempontból, ugyanakkor az ügyeskedőket szigorúbb ellenőrzéssel, a valós járműjavítói, kereskedői tevékenység vizsgálatával nyilvánvalóan ki lehetett volna szűrni eddig is, hogy ne lehessen a regisztrációs adó elkerülése érdekében az évente kiváltandó, nem is túlzottan drága, egy évre 38 000 forintba kerülő P betűs rendszámmal élni.
Idén némileg drágult ugyan a P rendszám összköltsége, hiszen a hozzá kötendő 120 ezer forintos kötelező biztosításra immár biztosítási adó is jön, ám a teljes éves költség még mindig 200 ezer forint alatti, azaz a regisztrációs adó nélküli, szinte papírtalan autó 198 ezer forinttal gördülhet az utcára. Csökkent ugyanakkor a megspórolható regisztrációs adó mértéke. Lehet matekozni, hogy nagy és nem a legmodernebb motorú autókkal még mindig megéri-e P rendszámmal trükközni, pláne, hogy ugyanakkor ez évtől jelentősebb lett a másik elsumákolható összeg, azaz a vagyonszerzési illeték.
Hirdetés
A költségeken spórolni nem csak P, hanem E betűs rendszámmal is lehetséges, ez könnyebben, magánszemély által is kiváltható, azonos költségek megspórolására szolgál, ugyanakkor tavaly szeptembertől csak egyszeri alkalommal, autóhoz kötődően igényelhető és félévre érvényes. Arra viszont pontosan jó, hogy a kereskedőnek vagy akár egy magánautósnak kevesebb pénze álljon a járműben, mellyel - a P rendszámossal ellentétesen - már utas is szállítható, csupán külföldre nem vihető. Mivel az E betűs rendszámmal az autó adatait is rögzítik, annak kiváltásához az adott járműre kötött felelősségbiztosítás és a jármű tulajdonjogának igazolása, sőt, műszaki felülvizsgálat is szükséges - egyébiránt a rendszám elvesztése vagy ellopása esetén is ilyen plakettet adnak ki az utángyártott példány elkészültéig. Az E-betűs rendszámból egy pár ára 13 000 forint, rá az érvényesítő címke 585 Ft, továbbá az ideiglenes fogalomban tartási engedély igazgatási szolgáltatási díja 3 500 Ft - azaz ennek költségei messze szerényebbek a végleges forgalomba helyezéskor fizetendő regisztrációs adóénál, illetve a vagyonszerzési illetékénél.
Cadillac SRX 3.6 V6, 2006 - mennyi maradhat a zsebben P rendszámmal?
20122011
Regisztrációs adó600 0001 218 660
Vagyonszerzési illeték142 50085 536
Összesen742 5001 304 196

Hogy megéri-e továbbra is ideiglenes rendszámokkal trükközni, azt számításunk mutatja, egy 2006-os, Euro4-es motorral szerelt Cadillac SRX szabadidő-autó esetén keresztül. Még mindig megéri, habár ezen példánál maradva a megspórolt adókból és járulékokból a P rendszám költségét levonva már "csak" fele összeg, bő 1 helyett mindössze félmillió forint maradhat a torkos autó itatására. Vélhetően kevesebben lesznek így a trükközök, de még mindig maradnak, azaz a kereskedők, javítók aligha remélhetik munkaeszközük, azaz a P rendszám használhatóbbá tételét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Az lenne a kérdésem hogy törvényileg meg van e határozva hogy hány alkalommal lehet ugyan azon autót használni P rendszámmal? Mert tőlem elvették a P táblát és az indítási naplót,a B füredi rendőrök,arra hivatkozva ,hogy egy rendszámot ugyanazon autóra max 20 alkalommal lehet használni egy évben!!! A főnököm még nem tugja… de lehet én iszom meg a levét?

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Azt meg tudná mondani valaki, hogy az E-rendszám lejárta után van-e valami konkrét teendőm? Tavaly decemberben – kényszerből – emellett döntöttem. Most úgy néz ki, nem ez az autó fut majd alattam tovább, hanem normalizálódik a helyzetem. Ellenben amíg azt nem sikerül eladni (jelenleg kereskedőnél van bizományban), addig az is az én nyakamon lóg. Június közepén jár le a rendszáma, az rendben van, hogy hosszabbítani nem lehet (nem is akarom), de tevőlegesen pl. be kell-e vinnem a rendszámát leadni vagy – ha tetszik, ha nem – be kell-e fizessem utána a most érvényes regadót? Az is tiszta számomra, hogy megvétele esetén már csak a regadó befizetése után írják át a kocsit, de akkor már 3betű-3szám táblát is kap mellé. Előre is köszönöm az infókat!

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Trükközni? Adó, járulék, díj, hozzájárulás, illeték, bírság… az egyiket csökkentik a másikat párhuzamosan emelik és a terheink nem csökkennek.

  A kormánynak megéri trükközni és hülyének nézni az embereket?

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  A P rendszám biztosítása eddig is egy meg nem határozható, de rohadt drága autó kategóriára volt kiszámolva ˙(az illetékes hólyag a hasára ütött, aztán napokig felfelé helyesbítette az összeget és amikor már arcátlanul magas volt ez a szám akkor enter.)Most meg a baleseti adó is!
  A mi ( átlagnál nagyobb) autókereskedésünkben naponta kb 1-1.5 órát van felszerelve. Ehez mérten méregdrága plussz még a rövidlátó rendőrök is észre veszik és mint a bűnözőkre, úgy rontanak rá a használójára. Ki van itt minden hegyezve a sok éhenkórász politikus által elkúrt ország üres “vászontarisznyájának” töltögetésére. Szép napot!

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Hát amúgy van is ilyenem, de jóból sosem sok:D mobile.de nem nagyon érdekel és tényleg drága ami szép, de hol nem? Olaszból már inkább hoznék egy kistesót, az ottani klíma nem kezdi meg annyira a kasztnit és az utakat sem sózzák.
  Amit viszont nem értek, hogy jött ki a 350e?

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Ja,azt hittem már birtokolsz is 🙂
  Igen azok még Euro1 kategória, egy olyanra kb 350e a reg.díj.
  De a mobilén is a patika autók ,amik képről azok, már bőven 5e Euro felett vannak, és ki tudja mennyire rozsdás a szokásos helyeken..

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Hát…lehet én értelmezem rosszul a táblázatokat, de mondjuk ha behoznék egy 20 éves 2500cm3 gépet, legjobb tudomásom szerint Euro4 alatti kategória, ott nagyon gyomorszájon vágó számokat látni. Az autó meg maga pár százezres tétel, viszont itthon lerohadt példányok vannak már csak.
  Persze ebben az esetben egyszerűbb az alvázszámmal trükközni, mint a rendszámmal, de egyik megoldás sem tetszik igazán. Ilyen esetre írtam, hogy nem érzem a regadó csökkenését.

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  egyszercsak jön a lázadó rendszám. mikor az autósok megelégelik a b#sztatásokat lekapják a plaketeket nem fizetnek a parkolásért sem kötelezőt sem gyorshajtást sem ijen ojan adót a kutakat meg kirabolják benzinért mert egyszer el fog fogyni a cérnája mindnkinek és akkor anarchia lessz ebben az országban. a tisztelt felsővezető urak meg majd elgondolkodhatnak hogy mit csináltak rosszul mikor akasztják őket a kossuth téren

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Köszönöm az észrevételt!

  A fejlécben az évszámok rosszul szerepeltek, a regisztrációs adó csökkent, a vagyonszerzési illeték nőtt.

  Az E rendszám hosszabbításának megszűnésével, illetve annak fél évig (vagy az adott év dec 31-ig) élő érvényessége után nem lesz közlekedésre jogosító papírja az autónak, amíg nem fizetik meg rá a regisztrációs adót.

 • 2017.10.31. at 05:14
  Permalink

  Az E-s rendszámot eddig is csak egyszer adhatták ki, csak fél év után lehetett hosszabbítani további fél évekre. Akkor most ez szűnt meg? És akkor mi van utána, végleges kivonás ha mégsem fizetem be a hungarikum sarcokat?
  De ezt a regadó csökkenést sem értem, mert az én autóm esetében, meg a fent említett példában is éppen a duplája lett idén. És azért az euro4 nem annyira szar…

Vélemény, hozzászólás?