Villanykompresszoros sorhatos jelent meg a Land Rovernél

Dobják a régi V6-ost a Jaguar-Land Rovernél, fejlett sorhatos jött helyette

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bővült a Jaguar-Land Rover Ingenium motorcsaládja, megérkezett a kompresszoros, turbós, 48 voltos hibrid rendszerrel ellátott soros hathengeres benzinmotor, ami egy új modellben debütált.


A Jaguar-Land Rovernél már igencsak kijárt némi motorkínálat-bővítés, ennek érdekében kezdték el fejleszteni házon belül az Ingenium motorcsaládot, mely mostantól nem csak négyhengeresekből áll. Bemutatkozott a Range Rover Sport HST modell, mely elhozta a márka új, soros hathengeres benzinmotorját. Az új moduláris egység azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis amellett, hogy turbós, még egy villanykompresszort is használ. Utóbbi fél másodperc alatt pörög fel 120 000-es percenkénti fordulatra, mely a turbóhoz továbbítja a nagynyomású levegőt, így az jóval azelőtt képes felpörögni és elérni az üzemi töltőnyomást, hogy a motor magasabb fordulatszámot érjen el, ezzel sikerült a gyártónak minimálisra csökkenteni a gázpedál lenyomása és a gyorsulás közti időt, vagyis a turbókésedelem jelenségét.
Hirdetés

Az új 3,0 literes motor emellett szívóoldali változó szelepvezérléssel dolgozik, mely a szelepek nyitási idejét és emelésének mértékét is variálja. A hatékonyság érdekében 48 Voltos hibrid rendszerrel is ellátták, ezekkel a megoldásokkal pedig 18 százalékkal jobb károsanyag-kibocsátási értéket hoztak a leköszönő V6-os kompresszoros motorral szemben, de ami talán fontosabb, hogy a részecskekibocsátás 75%-kal kevesebb. Teljesítménye 400 lóerő és 550 Nm forgatónyomaték, ezzel a HST 6,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, 225 km/h a végsebessége. Az új modell persze nem csak a motort, hanem különleges csomagot is hozott új színekkel és belső összeállításokkal, az újdonság Magyarországon is előrendelhető kicsit több mint 34 millió forintos kezdőáron.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?