Kínai villanyszedán, 720 kilométeres hatótávval: vinnéd?

Mesterséges intelligenciát is kap a kínaiak legújabb prémiumautója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valószínűleg nem vagy egyedül, ha még te sem hallottál az Exeed márkáról, ám ez hamarosan megváltozhat: a kínai prémiumgyártó olyan szedánt villantott, amelyre a nagy német márkák is büszkék lehetnének.

A Kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium honlapján már a hó elején megjelentek a képek a Chery égisze alá tartozó prémiummárka újdonságáról, amely a gyártó új, E0X platformjára épül. A 0,205-ös alaktényezővel rendelkező modell 4,95 méter hosszú, a tengelytávolsága pedig kereken 3 méter, ezzel az Audi A6, a BMW 5-ös sorozat és a Mercedes-Benz E-osztály kategóriájában versenyez.
Hirdetés
Hajtás terén egy motorral 250, illetve 308 lóerőt produkál majd változattól függően, míg az összkerékhajtásos változat a nagyobb erőforrás mellé egy 165 lóerős villanymotort is kap majd az első tengelyre. Akkucsomagok terén hagyományos és lítium-vasfoszfát opció is elérhető lesz a kínai piacon, a hatótáv pedig állítólag 720 kilométerre várható. Ezt az adatot nem elsősorban az akkucsomagok mérete indokolja, hanem a mindösszesen 11 kWh/100km fogyasztási érték, ám azon vásárlók, akik inkább odalépnének neki, 3,8 másodperces 0-100 sprintre számíthatnak. A beltér jól mutatja, hogy melyik kategóriát célozza a kínai gyártó, a műszerfal meghatározó elemei a 16 colos, lebegő központi kijelző és a 12,3 colos, teljesen digitális műszeregység, illetve a kétküllős bőrkormány. Természetesen szélvédőre vetített kijelző, Bose hifi és vezeték nélküli töltő is akad, a tálalást pedig a nappa bőrkárpitok teszik kiemelkedővé. Az operációs rendszert a Huawei biztosítja. Mindemellett az autó rendszere mesterséges intelligencia funkciókat is kap, amelyek a beszédfelismerés, a navigáció, az arcfelismerés és a vezetői segédek terén is komoly előrelépést jelentenek a vetélytársakhoz képest. Az árakról majd később esik szó, ahogy a nemzetközi forgalmazás részleteiről sem esett még szó.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?