Radarral keresi az autóban ragadt utasokat a Toyota

A Toyota mérnökei csökkentenék a hőguta okozott tragédiák számát az innovatív megoldással

Könnyen tragédiába torkollhat, ha egy tűző napon álló autóban reked valaki, csak az Egyesült Államokban évente több tucat ilyen haláleset történik, a Toyota új megoldása számos életet megmenthet.

Percek alatt életveszélyes állapotba kerülhet egy autóban rekedt személy, ha a jármű intenzív napsütésnek van kitéve. A fém karosszéria klíma és szellőztetés nélkül pillanatok alatt felhevíti az utastér levegőjét, a kialakuló 50-70 Celsius-fok pedig rövid távon is halálos. A kisgyerekek még inkább kitettek a veszélynek, az ő szervezetük gyorsabban felmelegszik, az Egyesült Államok évente átlagosan 38 kiskorú veszti életét a forró autóban.
Hirdetés
A tragédia leginkább figyelmetlenségből adódik, a szülők gyakran csak egyperces megállást terveznek, de az autóból kiszállva elterelődik a figyelem, a bekötött gyerek pedig magatehetetlen. Sok esetben fel sem merül a hőguta veszélye, a kánikulának egyáltalán nem mondható 16 fokos hőmérséklet esetén a napon hagyott autó utasterében 10 perc után már 50 fokot mérhetünk. A Toyota fejlesztés alatt álló megoldása milliméteres hullámhosszú radart használ, aminek érzékelői a tetőkárpit mögé is rejthetők. Az autó a legapróbb mozgást is képes érzékelni, legyen az akár a szívverés vagy a légzés miatt emelkedő mellkas. A radar a teljes utasteret vizsgálja, beleértve a csomagtartót és a lábtereket, de még egy pokróccal letakart kisállatot is észrevesz. Hasonló berendezések most is léteznek, de a Toyota szerint az övék felülmúlja a jelenlegi megoldásokat. A japánok szerint az önvezető autók is biztonságosabbá tehetők ezzel a rendszerrel, például a jövő robotautója felnőtt nélkül is szállíthatnak gyermekeket, a szülők pedig folyamatos információt kaphatnak az apró utasokról. Jól látható, hogy a rendszerre szükség van, ugyanis a hét egyik hazai tragédiája, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán egy óvodásokat szállító kisbuszban 8 órányi időre rekedt egy kislány, akit felfedezése után mentőhelikpoterrel szállítottak kórházba, ám az orvosok több napnyi küzdelem után sem tudták megmenteni az életét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?