A pénzbehajtás a lényeg? Büntessék a túl lassan autózókat is!

Miért nem büntetik az indokolatlanul lassú autósokat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyértelműen szabálytalan, mégis mindennapos az utakon az ok nélküli lassú haladással akadályozás. Hát miért nem büntetik? Nem kell a pénz?

Sok helyen sokszor megírták, megírtuk az elmúlt években, hogy az indokolatlanul lassú autós is balesetveszélyes, ráadásul szabálytalan, hiszen a KRESZ kimondja: aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon. Picit konkrétabban pedig így fogalmaz a 26. § 5. pontja: nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza. Nem szabad. Tilos. Mégis lehet, mégsem büntetik a rend éber őrei súlyos 10 vagy 100 ezrekkel, mint a gyorshajtás esetében. Hát nem kell a pénz?Tudjuk jól, hogy a balesetek fő oka a gyorshajtás - tökéletes "fedősztori", hogy közérdekből utazik a hatóság a száguldozókra. Ugyanakkor nyílt titok, hogy a trafizás remek lehetőség a kassza megtöltésére: mi, autósok vagyunk a fejőstehenek, a pénzünkből meg ugye fénysebességgel bővülnek a sztrádaszakaszok, gyűrűzik a körgyűrű, dübörög a metróépítés, stb. Nincs jobb érzés annál, amikor egy ki tudja, milyen marhasággal magyarázott 30-as táblánál 40-nel hasítunk, majd jön a csekk, s fizethetünk, mint a katonatiszt.
Pengetjük a kötelezőt, a gépjárműadót, a cascót, vételnél az eredetvizsgát, az illetékeket, tankoljuk a lassan 500 forintos üzemanyagot, várjuk és féljük a dugódíjat, nyögjük a nevetségesen drága pályahasználati tételeket - voltaképp teljességgel érthetetlen, miért nem büntetendő valóban minden, ami szabálytalan. Lásd az indokolatlanul lassú kocsizás, a forgalom zavarása, akadályozása. Hogy nagyon nehéz volna megítélni, mi az indokolt és mi nem? Na ja. De attól még hozhatnának egy olyan törvényt, hogy autópályán, autóúton, lakott területen kívül és azon belül legalább mennyivel kell menni, amennyiben az út-, a látási vagy az időjárási viszonyok megfelelőek. Beruházást, új eszközöket sem igényel, ott a radar, a kamera. Dupla haszon.
Mi verte ki most a biztosítékot? Szombat délután indulunk a Balaton északi oldaláról, Ábrahámhegyről haza, Budapestre, s akinek nincs meg ez az útvonal: úgy 70 km az M7-esig egy sávon (na jó, van benne tán kétszer két kilométer párhuzamos közlekedésre alkalmas etap, illetve Fűzfő és Akarattya között kínálkozik egy menekülő, tehermentesítő út, a 710-es). Faluból ki, faluba be, köztük csodás táj, de nyaranta nem véletlenül reális opció a hosszabb, Veszprém felé vezető, különben mesés szakasz (vagy a még hosszabb, át délre, a pályára menet), mert végtelen sor kígyózik a 71-esen, egy sávon, ahogy kell.
Viszont ez alkalommal, az első szép, langymeleg tavaszi hétvégén, pláne szombaton még nem számítottunk komoly forgalomra, s nem is lett volna vészes, ha nem találkozunk egy-két, elképesztően lassan vánszorgó időzített bombával. Az egyikük különösen elemében volt, és vagy 20 autóst gyűjtött maga mögé azzal, hogy lakott területen kívül legfeljebb 70-75-tel, de inkább csak 60-nal, lakott területen pedig 30-40-nel szaggatta az aszfaltot amúgy Suzuki Wagon R típusú személygépjárműjével. Biztos, ami biztos, túlnyomórészt minél közelebb a felezővonalhoz, nehogy megkönnyítse az esetleg tempósabb utazásban bízók dolgát.
Egy idős bácsi volt oldalán nejével, mögöttük lányuk vagy menyük, s annak gyermeke, ha jól láttuk. A bácsi masszívan kapaszkodott a kormányba, az a megy előre rendíthetetlenül, kizökkenthetetlenül, nem lát, nem hall típus. Életveszélyes. Életveszélyes, mert stresszeli a többieket. Viselkedése konstans előzgetést, gyorsítást, fékezést, bevágást, egymás, valamint a szemközti forgalom fenyegetését vonja maga után, hiába gondolkodhat úgy, hogy ő semmi rosszat nem tesz, csupán biztonságosan, nyugodtan vezet a lassan jársz, tovább élsz mottót szem előtt tartva.
Menjen lassan, vezessen nyugodtan, biztonságosan, naná, de ha már nem büntetik azért, mert feltartja a fél világot, legalább legyen vele tisztában, mit csinál. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy tényleg biztonságban autózhasson, például húzódjon az út jobb szélére. Egyébként ezt is előírja a KRESZ, na mindegy. Többsávos úton persze maradjon a szélső sávban, stb., fölösleges ragozni.
Tárgyaljuk ki még inkább azt, mit tegyünk és mit ne, amikor ilyesmit sodor utunkba az élet. Ne dudáljunk, ne villogjunk, ne tapadjunk rá, ne toljuk, szorítsuk le. Megijedhet, nagy baj lehet belőle. Tartsunk olyan követési távolságot, hogy szükség esetén biztonsággal meg tudjunk állni, de alkalmasint könnyen és haladéktalanul meg is tudjuk előzni. Hogy - a következő csigáig - lenyugodjunk, s hogy a többiek is követhessenek. Még durvább persze a helyzet, amikor nem egy lassan haladó vonatozik, a szerelvényben busszal, teherautóval, utánfutós kocsikkal, tetszés szerint. Ilyenkor aztán hosszú, jól belátható egyenes szakasz kell az előzéshez, s a legjobb, ha a manőver közben tán túllépi az ember a megengedett sebességet, kedvenceink a lesből készítenek róla egy kiváló fotográfiát... Agyhalál.
Hirdetés
Bevallom, míg az említett suzukis mögé keveredtünk, 90 helyett egy rövid ideig vagy 120-ra gyorsultunk, juj, hogy aztán 70-nel kerüljük ki a 60 körüli, féktelen tempót diktáló úriembert. Isten éltesse sokáig, de tényleg, csak, ha egy mód van rá, ne vezessen többé. Vagy a szemellenzős illetékesek módosítsák a szabályt, s tegyék büntethetővé az indokolatlanul lassú autózást. Szegény bácsi például mekkorát nézne, amikor leállítja a rendőr vagy jön a csekk... Nem kívánom neki, de azt meg ő nem kívánhatja másoknak, hogy boldogan tötymörögjenek mögötte egy negyedórán át. Nagy a baj, pedig még messze a nyár, messze a szezon. Tartok tőle, messze a megoldás is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “A műszer miért “romlódna?” Kötelező többet mutatni bármilyen szabvány szerint?”

  A sebességjelzőnek igen, hogy az adott személy tehessen rá maximum 1-gyel nagyobb colos felni/gumit és a megnövekedett körátmérő miatt ne mutasson többet, mint a valóság ezzel is perlési lehetőséggel élve a gyártó felé.

  Egy sima swift-et mértün legutóbb 3 fajta gps-sel és egy rendőrségi mérővel. A swift GPS szerint mutató 109, rendőrségi mérés szerint pedig mutató szerinti 112-nél ment PONT 100-zal. Ilyenkor (és nem csak a swift esetében) megkérdőjelezem az autók 0-100-as sprintjét, mert pl. sokan a kocsijukat mutató szerint mérik. És pl. swift esetén nagy előny, hogy a 100-at eléri 2. sebességfokozatban, de a 112-őt már nem. Ez utóbbi esetben a váltással minimum 1-1.5 mp-et bukik a mérés.

  Tehát, hogy is van ez a 0-100-as sprint házi mérés, amivel lehet keménykedni a haverok előtt? Mennyire is gyorsítottam valójában? 90-95?

  UI: Természetesen autóként eltér a mérési csalás. Pl. egy 307-nél “csak” -4 km/h a csalás, nem pedig több, mint 10…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  És még egy törvényi megfigyelés:

  Az előttem torlódó, a megengedett sebességhez képest lassan, forgalmat feltartva haladó, követési távolságot be nem tartó, ezzel a többi jármű által igénybe vehető forgalmi előzést lehetővé tevő alapjogot korlátozó autós mind szabálytalanságot követ el, ergo egyesével büntethető mind, akire ráillik az előbb felsorolt mondat.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  De egyébként sokan itt nem értették meg a cikk lényegét. A cikk nem arra utal, hogy aki gyorsan hajt azt ne büntesség meg, aki meg lassan azt igen. Hanem arról, hogy ez nem a büntetésről szól, hanem a legális pénzbehajtásról. Ugyanis büntethetnének úgy is, hogy !PÉLDÁUL!:

  10% – 1 hét
  10%-19% – 2 hét
  20%-30% – 1 hónap
  30%-50% – 6 hónap
  50%- 1 év

  Jogsi bevonás. Csak ebből nem lenne pénz ugye. Pedig ez is egy jó büntetés lenne. Lassú haladásra meg maradjon az 1 hét. (De 1 hónap elintézni :D)

  Na, erről van itt szó. És !sajnos! azzal én is egyetértek, hogy ez nem a büntetésről szól, hanem a pénzről. Ugyanis ma már %-ban több gyorshajtót büntetnek, mint amennyi %-ban megoldanak valódi bűnügyet (gyilkosság, lopás…)

  Ez itt a probléma…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  És még valamit. A balesetet KIZÁRÓLAG a figyelmetlenség okozza, hiszen akkor a német autópályákon bevezetett annyival mész, amennyivel akarsz jellegű útszakaszokon %-ban nagyobb lenne a baleset arány, de ez nem így van. Minden esetben a figyelmetlenség és rutintalanság. Ugyanis egy autópályán egy épphogy a műszaki vizsgán áttolt rozsdás kasztni 130-al inkább veszélyesebb, mint egy műszakilag teljesen rendben álló autó. Ugyanis míg a műszakilag temető autó lehet, hogy 130-nál 2x annyi távon áll meg, mint egy jó állapotban lévő 150-nel. Szóval CSAK ÉS KIZÁRÓLAG gyorshajtásra fogni valamit egyrészt elkapkodott, meg butaság is… ha valaki hülye, annak mindegy mennyivel megy.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Bevallom, míg az említett suzukis mögé keveredtünk, 90 helyett egy rövid ideig vagy 120-ra gyorsultunk”
  BEVALLOM, engem meg zavar, hogy aki gyorshajtó, az panaszkodik a lassan kocsikázás miatt.”

  Mélyen tisztelt Muszaj Úr! Ha egyszer lett volna a segge alatt egy normális autó, akkor tudatában lenne annak, hogy:

  A/ Ha minél gyorsabban – ezzel is a veszélyeztetést csökkentve – szeretne megelőzni pl. egy 3mas kocsisort, ahol se a MÁSODIKNAK, sem a HARMADIKNAK eszébe nem jut, hogy kellő távolságot tartson az előtte lévőtől, ezáltal is csökkentve a balesetveszélyt, hogy egy autó előzése esetén a két kocsi elé férjen. Szóval, újra, mert hosszú lesz Önnek a mondat: Ha Ön már előzött normális – ismétlem normális, tehát nem 1tonna/60le típusú személyautóval egy hármas egymásba szerelmes, akadozó kocsisort, akkor tudhatná, hogy a 3. kocsi mellett előzve már minimum 50km/h-val gyorsabban megy, mint ahogy az előzést elkezdte. Tehát ebben az esetben mindenképpen túllépi a megengedett sebességet, köszönve a 2. és 3. autósnak akik nem hagytak elég helyett a biztonságos besoroláshoz.

  B/ Ha az A/ menüben leírt típusú előzést hatja végig, de úgy, hogy közben nem lépi át a megengedett maximális sebességet, akkor a 2. és 3. autósnak köszönhetően, akik – ismételten leírom, kiegészítve egy szóval – SZÁNDÉKOSAN úgy haladnak, hogy előzés közben nehogy beférjen közéjük, ezzel is erősítve a balesetveszély előfordulási lehetőségét, és mindezt az előzést nyugodt tempóval (75km/h-val közlekedő autók között intézi max. 90km/h sebességgel) akkor 3x annyi ideig tart az előzés, ami ISMÉTELTEN balesetveszélyes.

  Ergo egyesek szándékosan mennek direkt nem kicsit lassabban a megengedettnél és szándékosan másznak bele az előtte lévők seggébe ezzel is ALJASAN ELŐRE MEGFONTOLT MÓDON KITERVELTEN SZÁNDÉKOSAN előidőzve a jövőben – mint nagy eséllyel bekövetkező eseményt – a balesetet.

  Szóval a bicska két élű. Van az, aki szarik rá és direkt gyorsan halad. Az dögöljön meg, így van. De van az, aki csak haladni szeretne, de az előtte csigalassúsággal feltörekvő kocsisort csak úgy tudja megelőzni, hogy az előzés végére már 100% hogy gyorsabban fog menni a megengedettnél, köszönve ezt az egymás szaros seggébe tötymörgőknek, vagy ráér előzni 1 percen keresztül, mert bátor és nem utolsó sorban hülye.

  UI: Már én is találkoztam 100km/h-val közlekedő WagonR-rel autópályán a belső sávban. Előzni nem lehetett. De 3 (ismétlem HÁROM) percnél tovább nem bírtam, így megelőztem jobbról. De igazatok van, én vagyok a köcsög…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Bevallom, míg az említett suzukis mögé keveredtünk, 90 helyett egy rövid ideig vagy 120-ra gyorsultunk”
  BEVALLOM, engem meg zavar, hogy aki gyorshajtó, az panaszkodik a lassan kocsikázás miatt.
  És aki idegbeteg, az ne autózzon.
  És hiába a gúnyoros és rafinált megjegyzések a gyorsahajtás büntetésével kapcsolatban, a legtöbb balesetet VALÓBAN a gyorshajtás (és az ittas vezetés) okozza.
  TEHÁT ezeket kell büntetni. AKÁR pénzbeszedés jellegű, akár nem.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Bevallom, míg az említett suzukis mögé keveredtünk, 90 helyett egy rövid ideig vagy 120-ra gyorsultunk”
  BEVALLOM, engem meg zavar, hogy aki gyorshajtó, az panaszkodik a lassan kocsikázás miatt.
  És aki idegbeteg, az ne autózzon.
  És hiába a gúnyoros és rafinált megjegyzések a gyorsahajtás büntetésével kapcsolatban, a legtöbb balesetet VALÓBAN a gyorshajtás (és az ittas vezetés) okozza.
  TEHÁT ezeket kell büntetni. AKÁR pénzbeszedés jellegű, akár nem.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Bevallom, míg az említett suzukis mögé keveredtünk, 90 helyett egy rövid ideig vagy 120-ra gyorsultunk”
  BEVALLOM, engem meg zavar, hogy aki gyorshajtó, az panaszkodik a lassan kocsikázás miatt.
  És aki idegbeteg, az ne autózzon.
  És hiába a gúnyoros és rafinált megjegyzések a gyorsahajtás büntetésével kapcsolatban, a legtöbb balesetet VALÓBAN a gyorshajtás (és az ittas vezetés) okozza.
  TEHÁT ezeket kell büntetni. AKÁR pénzbeszedés jellegű, akár nem.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Bevallom, míg az említett suzukis mögé keveredtünk, 90 helyett egy rövid ideig vagy 120-ra gyorsultunk”
  BEVALLOM, engem meg zavar, hogy aki gyorshajtó, az panaszkodik a lassan kocsikázás miatt.
  És aki idegbeteg, az ne autózzon.
  És hiába a gúnyoros és rafinált megjegyzések a gyorsahajtás büntetésével kapcsolatban, a legtöbb balesetet VALÓBAN a gyorshajtás (és az ittas vezetés) okozza.
  TEHÁT ezeket kell büntetni. AKÁR pénzbeszedés jellegű, akár nem.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ha nem mennének, nem ennél, nem lenne semmi a boltokban stb…Am limitált sebességnél a leggyorsabb haladás az azonos sebesség minden körülmények között. Nem védeni akarom a kamionost aki elsodorta a gyereket, de út szélén ne áldogáljon a kisgyerek, figyeljen rá a szülő!!!!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ők majd csak az idő vasfogával fognak kikopni. Ők még Csepel teherautóval jártak,és itt meg is ragadtak.
  Családból tudom,jó arcok ezek,műszaki zsenik,csak nem merik beismerni,hogy már túl vannak 70-en,és az életük volt az autóvezetés.

  Ne ilyen durva cikk legyen róla kedves Kántor úr,mert kíváncsi lennék,mit művelne egy busszal egy péntek délután Budapesten. Persze csuklós Volvo.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Azokkal a közúti patkányokkal mi a helyzet, aki megelőzi az előtte haladót, majd csupán kiszúrásból, /mert előtte túl lassan haladt/ visszalassít hirtelen, 80-ról 50-re, hogy a másik épp nem megy neki.. NA EZT BÜNTETNÉM MEG IGAZÁN.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Na, ezért írtam, hogy nem csak bemagolni kell a szabályokat. 🙂
  Azzal veszélyeztetet, hogy előzésemkor balra húzódott, veszélyesen megközelített. Vagyis, hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszerített… volna, ha én nem figyelek. Vagyis a lehetőséget megteremtette. Azért had ne várjam meg, míg ténylegesen rámhúzza a kormányt. Ezt hívják passzív vezetésnek.

  Nem is volt kitétel, hogy jelen helyzetre vonatkozzon, pláne, hogy véleményem szerint, itt nem állt fent az akadályozás ténye. Előzhető volt, hogy ki miért nem tette…

  Ilyen alapon, az is akadályoz, aki 88km/h-val megy lakott területen kívül, hisz az is irányváltoztatásra “kényszerít”, ha te 90km/h-val óhajtasz közlekedni. De az előzés nem kötelező, így nem is kényszer. Sőt, ahogy lentebb írtam, az összes többi jármű is fékezésre, irányváltoztatásra kényszerít, tehát szabálytalan, mégha a KRESZ szerint nem is mehet gyorsabban.

  De lenne egy fogadásom arra is, hogy az ezen fennakadók nem ragaszkodnak a feső sebességhatárhoz. Én az óra szerint a megengedett sebessége felfelé kerekítem, vagy pl. lakotton kívül max 100, de még így is letolnak, akkor miről is folyik a vita? Akit ez “feltart”, azt a 90-nel haladó is fel fogja, szvsz.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  ha már a guglinál tartunk, használhatnád te is :))

  [i]utolértem egy lassúbb vezetőt, aki ráadásul még a ball kerekével a belső sávban haladt, olyan bizonytalan volt
  ő már veszélyeztetett.[/i]
  Veszélyeztetés: ha valaki a közlekedés más résztvevőit kár, baleset bekövetkezésének, a személy- és vagyonbiztonság sérelmének a lehetőségébe sodorja.

  Ha mellette lettél volna és rád húzza a kormányt, vagy lefékez előtted hirtelen az veszélyeztetés..
  De pont csak feltartott, [b]akadályozott[/b] abban hogy elmenj mellette nem?

  [i]A teljesség igénye nélkül fejből:
  A parkolásnál a mögöttes forgalmat kismértékben akadályozhatod.
  Ha az útburkolati jelek a villamospályára terelik a forgalmat és pl. a balra kanyarodást onnan kell elvégezned, akkor a később odaérkező villamost akadályozhatod.
  Az elsőbbséggel rendelkezőt kismértékben akadályozhatod. Pl. féktávon kívül eléhajthatsz úgy, hogy a sebességét csökkentenie kelljen.[/i]

  Okés, de ez egyik sem a jelenlegi forgalmi helyzetre vonatkozik (haladás az úton), hanem a parkolás, kanyarodás, és elsőbbségadás szabályaira..
  [i]
  Kérdés, miért nem tudják megelőzni[/i]

  Hát ez az.
  Ha szerencsétlen az aki előzni akar azzal nincs mit tenni, akkor ő is akadályozóvá válik :))
  Ha összefüggő kocsisor jön szemből, és ezért nem tud előzni akkor sincs mit tenni.De az első a gáz, a második pedig az akadályozás.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nem nézlek hülyének, de a szabályokat értellmezni és alkalmazni is kell tudni, nem csak bemagolni.

  A teljesség igénye nélkül fejből:
  A parkolásnál a mögöttes forgalmat kismértékben akadáylozhatod.
  Ha az útburkolati jelek a villamospályára terelik a forgalmat és pl. a balrakanyarodást onnan kell elvégezned, akkor a későb odaérkező villamost akadályozhatod.
  Az elsőbbséggel rendelkezőt kismértékben akadályozhatod. Pl. féktávon kívül eléhajthatsz úgy, hogy a sebességét csökentenie kelljen.

  Kérdés, miért nem tudják megelőzni. Ha a 8. vagyok a sorban, de a második nem meri, vagy nem képes előzésre a saját hibájából, akkor nem az előlhaladó a hibás.
  Jelen képeken szinte nincs szembejövő, a cikkíró még a szembesávban is kényelmesen fényképezgetett. Akkor miért nem lehetett megelőzni?
  Ha a lábaközé kapta volna a felezőt, még igazat is adnék.

  Pont a minap jártam úgy, hogy a küldőben utolértem egy lassúbb vezetőt, aki ráadásul még a ball kerekével a belső sávban haladt, olyan bizonytalan volt. Bár még így is elfértem volna mellette, azért egy rövid hangjelzéssel tudtára adtam, hogy jobb lenne kissé visszakozni. Na, ő sem akadályozott, ő már veszélyeztetett. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  naa..ne nézz hülyének :))
  írd csak ide a kivételeket, a műszaki hiba,baleset elkerülése, vagy megkülönböztetett jelzésű autó elengedése kivételével..
  [i]
  ha valaki nem a megengedett maximummal közlekedik, az még koránt sem akadályozás.[/i]

  Ez így van, de ha már 15 autó mögötte van mert NEM TUDJÁK MEGELŐZNI, és semmilyen KRESZ által elfogadható indoka nincs rá hogy miért megy lassan, az akkor is akadályozás 🙂

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Egy kicsit még googlizzál, akkor rátalálhatsz egy csomó kivételre, mikor igenis, megengedett az akadályozás. De ha valaki nem a megengedett maximummal közlekedik, az még koránt sem akadályozás.

  Mint mondottam, az a szabály, hogy kevesebbet nem mutathat. Ezért állítják a tényleges fölé, mivel nem hitelesített a sebességmérő, ezért van egy kis hibahatár, így rá kell hagyniuk. Csak megsúgom, hogy még a hitelesített traffipaxnak is 3km/h a hibahatára, vagyis pl. 50-es korlátozásnál 54-re állítják a műszert.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Okés, nehezen értettem meg mit akarsz a 70-nel, de akkor pont ugyan az a helyzet mint a traktornál.Nem beszélhetünk indokolatlanul lassú haladásról.Ha pedig meg lehet előzni akkor az akadályozás sem áll meg a lábán.
  A képeket nem elemeztem, nem is néztem meg ugyanis anélkül is értem mit akart a cikkíró, magam is találkozom ezzel a problémával, ugyanis hetente járok a szóban forgó úton.
  Kívánom neked ha mondjuk 100-150km-t kell megtenned és ilyenekbe botlasz rendszeresen és vonatozol mögöttük 20-30-50 km-t ne kezdd el szentségelni sem.
  [i]
  Ha tellenne egy Nissan GTR-re, és kipróbálnám, ki hisztizne mögöttem hasonló esetben. Ki merne ökölrázva előzgetni.[/i]

  Én biztos, hidd el.Nem vagyok az az ijedős fajta, még akkor sem ha tetovált kétajtós szekrények ülnek benne :)) Ha megkapom hát megkapom a magamét, ha és adom akkor én adom.Ennyi.
  Ha valami dühöt szül az az úton, az a düh előbb utóbb balesetbe torkollik, ezt kellene megérteni.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Látom, a googlizás jól megy, de az értelmezés már kevésbé. 🙂

  Nem azt írtam, hogy minden egyéb jármű mehet 70km/h-val, csak azt, hogy a többi jármű közül sem mehet a leggyorsabb sem 70km/h-nál többel. Vagyis, ha nem egy személykocsi(esetleg motor) megy a sor elején, hanem bármi egyéb, akkor sem lehetne gyorsabban közlekedni. Ha nem tud előzni, vagy egy előzés is idegtépő számára, vezessen áramot. De még egyszer leírom, a kép tanúsága szerint simán előzhatő a Suzuki.

  Ha tellenne egy Nissan GTR-re, és kipróbálnám, ki hisztizne mögöttem hasonló esetben. Ki merne ökölrázva előzgetni.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [i]És egy személyautónak mennyi van megszabva minimumként?[/i]
  Az hogy nincs leírva a minimum, attól még ezt nem teheted meg mert:
  KRESZ 26.§ 5. pontja: nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.
  Akadályozás:
  ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra kényszeríti.

  Autóm: Mazda 626 GLX Hatchback, gyártási év 1983
  Gumiabroncs: 185/70 R14, ami GYÁRI alufelnin van, és egyébként a helyes gumiméret és nyomás az autón is megtalálható felragasztott matrica formájában (185/70R14, nyomás elöl 2.0, hátul 1.8, 5 személlyel 0.2 barral több).
  A műszer miért “romlódna?” Kötelező többet mutatni bármilyen szabvány szerint?

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [i]Tudtommal a motorbiciklin és az szgk-n kívül max. 70km/h-val közlekedhet minden egyéb jármű.[/i]

  e) mezőgazdasági vontatóval, valamint mezőgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 40 km/óra,
  f) lassú járművel, valamint lassú járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 25 km/óra,
  g) olyan járművel, amelynek kerekei fúvott gumiabronccsal felszerelve nincsenek 20 km/óra,
  h) pótkocsinak nem minősülő fék nélküli vontatmányt (mezőgazdasági vagy ipari munkagépet) vontató mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel 15 km/óra.

  [i]Nem hisztizni kell, hanem vissza kettőt, jóccakát.[/i]

  [b]Csak ez a cikk pont arról szól, ha nem tudunk előzni..[/b]

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  És egy személyautónak mennyi van megszabva minimumként? Ja, semmi. És ha egy traktor lehúzódik, akkor is több helyet foglal, mint egy Wagon-R.
  De mindettől függetlenül, Ha a traktor nem zavar, akkor egy szgk. miért is? De komolyan. Ez csak a gyorshajtók gumiegere, hogy a lassan menőket miért nem büntetik. Azért, mert nem szabálytalanok. Akkor akadályozta volna a forgalmat, ha nem adott volna lehetőséget az előzésre. Jól láthatóan simán előzhető.

  Igazad van abban, hogy a helyszíni bírságot is be tudod fizetni csakken, de a “kapok egy csekket” nekem azt jelenti, hogy kiküldik, utólag.

  Amennyiben a te sebességmérőd pontosan azt mutatja, amit a GPS, akkor valószínűleg nem gyári rajta egy-két dolog (felni, gumi). Mivel a sebességmérő nem mutathat kevesebbet a tényleges sebességnél, az autógyárak jóval fölé lövik be a műszert. Ha a gyári előírásnak megfelelő dolgokat használsz, akkor 5-7km/h-val többet kell mutasson. Vagy romlódik (de szép szó) a műszered.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ez ugye nem a hivatalos álláspont? 🙂
  Arról már ne is beszéljünk, hogy ha 70-nel mész a pályán, ugyanez a hiszti van, hiába tudnak kikerülni.

  Ne keverjük a megengedett legnagyobbat a kötelező legkissebbel. 15-20 km/h-s sebességkülönbséggel simán lehet előzni. Főleg egy kisautót. A képeken jól látható, hogy messze nem jönnek szbeől. Nem hisztizni kell, hanem vissza kettőt, jóccakát.
  Tapasztalatom szerint, azok a helybeliek, akik csak egy-két faluval arrébb igyekeznek, nem szoktak száguldozni, többsége szép komótos tempó diktál. Az átmenőforgalom siet mindig. Sőt, még a nagyvárosokban is jellemző, hogy a saját lakókörzetükben kényelmesebben haladnak.
  Tudtommal a motorbiciklin és az szgk-n kívül max. 70km/h-val közlekedhet minden egyéb jármű. Ha egy pótos kamion nem zavar, sőt, egy kombájn sem, akkor egy Wagyonőr miért?
  Mindig ezen megy a problémázás, hogy egy szgk. miért megy annyival, ő miért ne mehetne?

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [i]Ha egy traktor megy előtte mit szól? Pedig azt még nehezebb megelőzni?[/i]

  Nos egy traktornak meg van szabva mennyivel mehet maximum (40km/h), ergo nem minősülhet akadályozásnak ha a megengedett maximális sebességgel halad, arról nem is beszélve hogy érdekes módon nekik van annyi eszük hogy a lehetőségekhez mérten jobbra húzódnak.Nem minden autóban “csal” a sebességmérő, az enyém pl GPS-szel, valamint az út melletti mérőkkel is pontosan egyezik 100km/h-ig, utána 130-ig 5km/h-val mutat többet, majd afelett 10-zel.
  [i]Ja, csak úgy mellékesen, ha 30 helyett 40-nel hajtunk, nem fogunk csekket kapni![/i]

  Dehogy nem.Ha van rendőr aki a helyszinen bírságol a trafi után párszáz méterre.Ugyanis helyszini birságot kiszabhatnak ha 34-nél gyorsabban mész, ennek feltétele hogy megállítsanak a mérés után, de közigazgatási bírságot csak 42 km/h óra után szabnak ki.Ez az ami automatikusan a gépjármű tulajdonosának megy.És hidd el van olyan megye ahol a helyszinen megállítanak egy 20 ezres csekkért, mert azt hitted hogy..aztán dehogy.
  Meg gondolg szépen végig, a gyakorlati vizsgán alapból bukta ha nem tudod felvenni a forgalom ritmusát.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Ha a pályán 60km/h val lehet közlekedni, akkor lakott területen kívül a 77, belül a 40 miért minősülne akadályozásnak? ”

  Azért, mert az autópálya, párhuzamos közlekedésre alkalmas, míg a többi út, nem feltétlenül. Emiatt, autópályán, sokkal könnyebb megelőzni egy lassabban haladót.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Az indokolatlan lassú haladásnak nincs meghatározva a laírása. Kivéve autópályán, ahol 60km/h alatt minősül lassú haladónak, így nem is hajthat fel, aki önerejéből ennyivel nem képes haladni. Vagyis ez rosszul tudja a cikkíró!
  Ha a pályán 60km/h val lehet közlekedni, akkor lakott területen kívül a 77, belül a 40 miért minősülne akadályozásnak?
  Mellesleg, 77 km/h-val a szembesávban, miközben fényképezgeti a sebességmérőt… Gratulálok! Ez nyilván szabályos, sőt! Persze tudom, csakis az illusztráció kedvéért.
  Ha egy traktor megy előtte mit szól? Pedig azt még nehezebb megelőzni? És miért kell 120-ra gyorsítani, ha egy ilyen “tötymörgőt” kell előzni?
  Azt sem értem igazán, hogy miért kéne két, egymástól pár kilóméterre fekvő falu között feltétlenül 90-ig felgyorsítani? A képen látható 41m/h-t jelző tábla a tényleges sebasséget mutatja, a sebességmérő ilyenkor 46-48km/h-t mutathat. Az meg nem is annyival kevesebb, hogy hisztizni kéne miatta.
  Aki meg ideges, az nem vezessen járművet.
  Ja, csak úgy mellékesen, ha 30 helyett 40-nel hajtunk, nem fogunk csekket kapni!
  És nyilván keres olyan jól a cikkíró, hogy nyomhatja neki, de az az idős ember, nem biztos, hogy így van vele.

  Végül, sok helyen találkoztam már olyannal, hogy a falun keresztülvezető főútra van kirakva végig a 30-as tábla, miközben a keresztutcákban semmyilen korlátozás nincs.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Az indokolatlanul előzgetők jobban idegesítenek, mint az indokolatlanul lassan vezetők.
  Hihetetlen néhány hozzászóló amint kitiltaná az utakról az embereket mert nem megy a leggyorsabban amivel lehet.
  Lassabban megyek 20-al te idegbeteg vagy, megelőzöl, balesetet csinálsz és még én vagyok a hülye.
  Ez remek.
  Tegyünk ki egy hétre az ország útjaira 200km/h táblákat és nézzük meg mi történik.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nos igen, majd mi is megöregszünk egyszer, és akkor nem csak a reflexeink, hanem a figyelmünk sem a régi lesz.Muterom már nem szeret faterommal hosszabb útra menni, mert az “öreg” (57 éves), már figyelmetlen, de nyomja neki mint süket a csengőt 🙂
  Velem meg senki nem szeret utazni, mert betartom a sebességhatárokat, valamint igyekszem a KRESZ-t is maradéktalanul betartani..Városban a sok gyalogos miatt muterom szentségel, hogy soha nem érünk ki, utána meg faterom hogy miért megyünk lassan (40-50-70-90), hol mennyivel lehet.Igaz engem még nem büntettek meg sosem, míg faterom már vagy 15x, ebből 10 gyorshajtás volt.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ez, teljesen igaz. Például nagyapám, 80 éves lehetett, amikor utoljára alkalmasságira kellet menjen. Én, már sok éve nem ültem mellette utasként, mert, amióta van jogsim, mindig én vezetek, de állítólag, már életveszélyes volt. Nagymamám, elment a háziorvoshoz és azt mondta neki, hogy ne engedje át, mert életveszélyes. Ennek ellenére átment. Jó lát, jól hall és a babos könyvet is végig látja. A vizsgálat, többre nem terjed ki, például, a reflexekre.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Egyetértek. A munkától is eltiltanak, ha orvosilag nem vagy alkalmas, még ha csak magadat veszélyeztetnéd vele, akkor is. A jogosítványhoz végzett orvosi vizsgálat pedig csak arra jó, hogy időszakonként leszedjék rólad a pénzt, meg azért kiderüljön, hogy látsz-e még. A munkahelyemen az évenkénti orvosi felülvizsgálat sokkal szigorúbb, mint amit a jogosítvány megújításához kérnek. (Igaz, a vegyipar miatt nem is árt, hogy időben kiderüljön, ha gond van.) Sajnos a jogosítványt elég könnyen osztogatják ahhoz képest, hogy a közlekedés milyen veszélyes.
  Ezek a tötymörgők valószínűleg azért is ilyenek, mert rutintalanok, mivel havonta egyszer gurulnak ki a garázsból. Aki ennyit használja, annak pedig többnyire nem feltétlenül szükséges az autó.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Egy baj van az elméleteddel: autózni nem kötelező.
  Ha valaki nem képes tartani a megengedett legnagyobb sebességet, ne üljön autóba, menjen busszal/vonattal.
  Ha hányingere van, szedjen gyógyszert/gyógyterméket (nekem pl. repülőn kell).
  Ha nincs pénze megjavíttatni/tankolni az autóját, adja el.
  De ne tartsa fel azokat, akik mindezeket meg tudják tenni!
  (És hogy mondjak Neked jó ellenpéldát: nálunk a zöldhullám úgy van beállítva, hogy 50-nel egyszerre végig lehet menni. 40-nel már nem, akkor minden lámpánál valaki ottmarad, aki ideges lesz, szennyezi a környezetet, stb.)

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Elég sokat vagyok úton, főleg alsóbbrendű utakon. Nagyon sok balesetet láttam már. több helyen vették már fel jegyzőkönyvbe látottakat, de még szerintem nem vették figyelembe. Balesetek döntő többségét a rendőrség szerint gyorshajtás, szabálytalan előzés okozta, véleményem szerint országúton 60-70-el száguldozók a felelősek.

  A másik tetszetős dolog mikor egy ilyen száguldozót akar megelőzni az ember és szembe is ilyen jön. Kilométerekről villog, még merevebben fogja a kormányt, behunyja a szemét és utána csodálkozik hogy a fenébe tudott előzni a szembejövő. Magához tér és rázza az öklét.
  Volt hogy Nekem kellett lassan mennem, utolért egy gk. láttam, hogy jön szemből egy “száguldozó”, a gk. pedig lassít beakar állni mögém, kiraktam az indexet, “kolléga” előzött a szemből-jövő villog mint az őrült. Miután a “kolléga” befejezte az előzést megköszönte Én nyugtáztam, majd szépen lassan leengedtem az ablakot megvártam míg szembejövő odaér dudáltam neki és bemutattam a feltartott középső ujjam, de szerintem a mai napig nem érti miért!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Király 🙂
  Ilyennel én is összefutottam, csak másodszorra lakott területen kívül nekiállt nyomni neki, majd miután megelőztem visszaelőzött és besatuzott előttem.A feleségem akkor volt terhes éppen…Gondolhatod…Visszaelőztem, majd szépen megpróbáltam úgy megállni hogy ne tudjon kikerülni, és megállásra tudjam kényszeríteni hogy jól megcsapkodjam (már hogy emlékezzen rá hogy kinek az életével játszott), de mikor látta hogy kiszállok a kocsiból, és mi a szándékom, úgy indult el mellettem majdnem elcsapott.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Néhány éve történt, a következő eset. Megyek az országúton, 90-nel, mert annyi a megengedett. Utolérem, a zastavás mazsolát, aki 60-70-nel tötymörög. A szembe jövő forgalom miatt, csak nagy nehezen előzöm meg. Beérek lakott területre és lelassítok 50-re. A zastavás, itt is tartja a 60-70-es tempót, ebből kifolyólag, megelőz. Kint, újra megelőztem, majd ez, még néhányszor megismétlődött. A vége az lett, hogy kénytelen voltam, a városban, én is gyorsítani, hogy legyen már vége, ennek a játéknak. Szerencsére, megúsztam büntetés nélkül. Ez, milyen?

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [i]Ha gyorsan hajtasz eggyáltalán nem biztos hogy baleset lessz a vége.
  A tavaly gyorshajtáson kapottak közül kivancsi lennék hányan okoztak balesetet.[/i]

  És vajon hányan fizettek ki 30-60-100 ezres bírságot személyi kölcsönből, bérelőlegből, vagy a lakástörlesztő helyett?
  A “nem biztos” az semmi..
  Elég lenne egy baleset is hogy megváltozzon ezügyben a véleményed..Ha ne adj Isten valamelyik hozzátartozódat kell eltemetned emiatt, vagy a vétlen autós valamelyikét.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  eléggé gagyi indok az üzemanyag fogyasztás csökkentése, szerintem a rendőr még bele is lő az ilyenbe ha a szemébe mondja hogy ezért ment lassan (90 helyett 60-nal).A többi indok elfogadható szerintem.
  Rákorntáznék a Szolnok-Budapestre egy Siófok-Budapesttel a 7-es úton (nem M7!), ahol lakott területen tele van 40-es táblával, majd a tötymörgő lakott területen kívül megy 60-nal.Relatíve nem sok az a pár perc míg adódik olyan helyzet hogy meg tudjam előzni, ha pont én vagyok a soros mögötte, de ha már összegyűjtött 10-15 kocsit maga mögött, akár fél órát is araszolhatok mögötte.De van ez így a 4-5 éve megnyitott 71-es elkerülőn is (710-es), hogy megy 80-90-nel (110 helyett), de mivel elég nagy forgalmú út volt hogy Balatonfűzfőtől Akarattyáig mentem utána mert nem tudtam megelőzni.Azért az méreg, hiszen nem azért megyek egy elkerülőnek épített, elviekben gyorsabb úton hogy ugyanannyi idő alatt érjek Akarattyára mintha a 71-es úton mennék “falujáró” üzemmódban 50 és 90-nel…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ha tudsz előzz,ha nem tudsz kövesd a sort.
  A kresz csak útmutatás,ha komolyan veszed olyan együgyű leszel mint az aki egy irodában irja a paragrafust.
  Ha gyorsan hajtasz eggyáltalán nem biztos hogy baleset lessz a vége.
  A tavaly gyorshajtáson kapottak közül kivancsi lennék hányan okoztak balesetet.
  És hányan azok közül akik betartották a kreszt.
  A tanulság,előzz vagy kövesd.a lúzerek meg vitatkozzanak a kresszen.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Úgy látom közelednek az álláspontok, ez örvendetes.
  Persze, hogy nem szállít mindenki lekvárt vagy kiskutyát. De mi van, ha az utasom hányós, vagy fél a sebességtől (mellettem már ült ilyen ember!)?
  Egy szó mint száz, a jelenlegi KRESZ nem alkalmas arra, hogy ezt a kérdést kezelje, lásd az általam felsorolt, kibúvónak is alkalmas kifogásokat. Viszont arra nincs jogszabályi eszköz, hogy a vezetésre valóban alkalmatlanokat kiszűrjék a forgalomból, egyes kirívó esetektől eltekintve.
  Egyébként van egy kínai mondás: “aki siet – elkésett”. Szerintem, ha a többieket feltartó nem szándékosan csinálja, hanem mondjuk ekkora tempóra telik tőle bármely okból – akár ő, akár az autója nem bír többet, akár az utasára vagy a lekvárjára esetleg csak a fogyasztására vigyáz – nem érdemes mérgelődni miatta. Ha egy 15 km-es úton 90 helyett csak 70-nel mész, az időveszteséged 3 perc 12 másodperc. Ez nagyon hosszú út és egyenletes haladást feltételez, ha közben lelassítotok bármi okból (piros lámpa, STOP-tábla) már borul az egyenlet, a veszteség még kisebb lesz. Egy Szolnok-Budapest 1 óra 10 perces úton kb. 10-12 perc a veszteség akkor, ha egész úton lassabban haladsz, mint a megengedett. És emiatt esz az ideg bárkit is? Ez összesen úgy 3 zeneszámmal több CD-ről…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Én csak azért nem megyek mindenhol 64el mert nem akarom, hogy úgy utálják a Hibridet, hogy ki se próbálják, tapsztáják értik, hogy miért is megyek ennyivel 😀

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  ez pontosan így van, csak kíváncsi vagyok mennyi ilyen ember van az utakon.Mármint aki befőttet, akváriumot stb.. szállít :))
  Arról nem is beszélve hogyha “rakományt” szállítunk annak is meg vannak a feltételei.
  De ezt lehetne szépen a rendőrnek is megmagyarázni ha megállít nem?
  Körülbelül olyan dolog ez a magyarázkodás mint a megállni tilos tábla után megállok is kiteszem az elakadás jelzőt, mert ott van dolga az utasomnak, és nem megyek még 50-100 métert ahol meg is tudnék állni.
  Azért én pár ilyet megkérdeznék hogy mi romlott el a kocsin.Kíváncsi vagyok mit mondanának.
  [i]A jármű biztonságos vezetésébe szerintem nem tartozik bele, hogy a megengedett legnagyobb sebességgel kell tudnom haladni. [/i]
  Ez így van, és ha útközben jön rád bármi akkor nem is elvárható hogy állj meg és ne menj tovább (ha lassan de biztonságosan tudsz menni), viszont ha elindulnál és valami nyűgöd van akkor ne tessék elindulni, mert nem vagy alkalmas a vezetésre.Mert ugye a vezetés nem csak abból áll hogy a pedálokat nyomom, a kormányt tekerem, a váltót meg huzogatom.Mert akkor egy 10 éves gyerek is mehetne autóval nem?

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  A jármű biztonságos vezetésébe szerintem nem tartozik bele, hogy a megengedett legnagyobb sebességgel kell tudnom haladni.
  Ha az autó tele van a nagyi befőttjeivel, az egészségem rendben van, az autóm képes a megengedett sebesség kétszeresére is akár, de a befőttet épségben akarom hazaszállítmányozni (azért írtam befőttet és nem háromajtós szekrényt, mert a befőtt a csomagtartóban nem látszik, tehát akár ott is lehet) akkor indokoltan haladok lassan? Nem hússzal, ezt a cikkíró sem állította, hanem mondjuk 50 helyett 40-nel, vagy 90 helyett 70-nel.
  Vagy ha mondjuk az út során fájdul meg a fejem, megállok és várok amíg elmúlik?
  Csak azt próbálom elmagyarázni, hogy ami egyik közlekedőnek indokolt, az a másik számára nem feltétlenül az.
  Én is idézek a KERSZ-ből:
  25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra. Ez alapján én olyan lassan megyek, amilyen lassan csak akarok, még ha más esetleg nem is veszi észre, milyen rakománybeli sajátosság alapján döntöttem az éppen aktuális haladási sebességem mellett.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Tiszta sor, hogy nem műszaki hiba miatt, ezt én sem gondoltam volna (csupán egy lehetséges magyarázat, ha mégis büntetni akarnák). Viszont egy idős ember reakcióideje sokszorosa lehet egy fiatalnak, a forgalmi szituációkat lassabban, nehezebben értelmezi, bölcs előrelátásra vall, ha ilyen ember lassabban megy, ezt el is várjuk tőlük.
  Ha rajtam múlna, minden 60 feletti sofőrt egy egyszerűsített PÁV-ra vagy forgalmi vizsgára küldenék mondjuk kétévente, aztán 70 fölött évente. A vezetési képesség nem csak egészségi állapotot feltételez, hanem sok más képesség minimális meglétét is. Az embernek idővel mindene kopik, mást lát és mást reagál egy 20 éves és egy 70 éves ugyanabban a helyzetben. Ma Magyarországon ha a cukra-vérnyomása elfogadható, 5m-ről eltalálja mi van a Visus-tábla első két sorába írva, megkapja az alkalmas minősítést. Pedig nem alkalmas a vezetésre, de nincs jogszabály ami elvenné tőle a jogsit. Aztán szegényekkel tele van az út közepe.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  MInt lentebb írtam, ha vagy 15 autó feltorlódik mögötte az akadályozás.Mivel nekem, és neked nincs jogod eldönteni hogy indokolatlanul tartotta e fel itt egy idézet a KRESZ-ből:

  “Járművet az vezethet, aki
  a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
  a[b] jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van[/b], továbbá
  a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.”

  Tehát ha nem vagy olyan állapotban hogy megfelelj a járművezetés alapvető feltételeinek, nem is vezethetsz!Ego ha fejfájásra, vagy bárminemű bajodra hivatkozol nem is ülhetnél autóba.
  Ergo marad az INDOKOLATLAN lassú haladás, már ha nem műszaki hibás a jármű, de akkor ott az elakadásjelző háromszöged, és már nem indokolatlanul mész lassan.
  És fenntartom hogy akadályozza a forgalmat, amennyiben nem lehet megelőzni, és autók gyűlnek fel mögötte.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ugyan már, ezek nem műszaki hiba miatt mennek ilyen lassan, hanem vagy félnek az autóban, vagy gúnynéven ún. fillérb*szók. Egyébként semmi gond, ha meg tudom előzni, de gyakran nincs lehetőség előzni, pedig közepesen erős, 200 lovas autóm van. Ő meg a záróvonalon bambul 60-al, és fingja nincs róla, hogy mi történik körülötte. Én sem vezetek tökéletesen, de sok olyat látni az utakon, akitől helyben elvenném a jogsit. Évente párszor hozza ki az autót, mikor kisüt a nap, vagy fizu után menni kell a tescoba. Tipikusan kisautók, Suzuki, Wagon R, Alto… Néha 1-2 FAstra, és a Toyota Corollások. Ezek körül kerülnek ki ők a leggyakrabban.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Akkor járjuk körül!

  http://jogiq.com/akadalyozasi-tilalmak-a-kreszben/
  A felsoroltak közül a 26.§ (5) bek. ami erre az esetre húzható. Azaz: (5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza. Ez a szegény papa nem akadályozta a forgalmat, csak zavarta. A forgalom haladt, csak lassabban, mint a megengedett legnagyobb sebesség. És szeretnék leragadni az “indokolatlanul” – nál is: ha meg tudta indokolni, olyan lassan haladhat, amilyen lassan csak szükséges. Esetleg kérdezte valaki, miért haladt lassan? Mi számít indokoltnak a Te és mi az ő szempontjai alapján?

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [b]Veszélyeztetés, akadályozás, zavarás[/b]:

  Veszélyeztetés: Hirtelen irány, sebességváltoztatásra kényszerítés. VESZÉLYEZTETNI MINDEN ESETBEN TILOS!!!
  Akadályozás: Akadályoztatjuk a szándéka szerinti menetében.
  Zavarás: Elvonom a figyelmét

  nincs mit többféleképpen magyarázni, az csak magyar sajátosság 🙂
  Ha valaki úgy ül autóba hogy valamiért CSAK lassan tud haladni, legalább egy elakadásjelző háromszöget tegyen ki a kocsi hátsó ablakába.
  De nem megmagyarázni kell hogy mi van akkor ha, hanem megoldani hogy minél kevesebb embert akadályozzunk ha már erre került a sor

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Azért érdemes lett volna a cikk megírása előtt tisztázni a fogalmakat. Akadályozás és zavarás közül – bár a jogszabály szövege többféleképpen magyarázható – szerintem ez csak zavarás volt.
  Érdekes, hogy senki nem gondolt az alábbiakra:
  1. a Suzuki törékenyet vitt (pl. akvárium) és azért ment lassan, mert félt, hogy egy nagyobb döccenőnél összetörik.
  2. K*rvára fájt a feje és muszáj volt eljutni neki az orvoshoz, de ennyivel TUDOTT csak menni, mert k*rvára fájt a feje.
  3. A híresen megbízható Suzuki technika is megadta magát és csak 2.fokozat volt az autóban, ezért – bár lakott területen kívül üveghangon pörgette, hogy minél kevésbé tartsa fel a sort – ennyi telt az autótól ott és akkor. Folytathatnánk a sort, valószínűleg mindenki meg tudná indokolni adott esetben, miért megy lassan. Csak itt most Ti voltatok a gyorsabbak. Többen írták, hogy a megengedett legnagyobb sebesség csak egy lehetőség. A lehúzódásra: tapasztalatból mondom, ha nagyon lehúzódok olyankor is megelőznek amikor necces, ezért egyre kevesebbszer húzódok le, arról nem is beszélek amikor lehúzódok, elkezdenek engem előzni és JÖN A KÁTYÚ. Na azért nem fogom az autó futóművét tönkretenni, hogy valaki más 1-2 perccel hamarább hazaérjen. Kivárja a sorát és kész. Szintén tapasztalat, hogy a legsürgősebb azoknak, akik kis (max.1600 ccm) autóval vannak. Egy nagyobb teljesítményű autós ezt észre sem veszi, kivárja a számára megfelelő pillanatot és erőből megoldja, ő valószínűleg nem is ír ilyen posztot.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  1.4 benga, a tiéd biztos dizil…

  Srácok !

  Nem lesz ebben az ügyben igazság, én tötymörögni fogok továbbra is abban a kevés hátralévő autós időmben, ha lehet segítem az megelőzésemet, ti meg légyszi ne idegeskedjetek !

  Peace

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Hölgyeim és Uraim ! A józan mértékletességnek mindenkire igaznak kell lenni ! Ugyanolyan káros az
  indokolatlan cammogás mint az indokolatlan száguldozás.Ráadásul ez még csak nem is kór függő.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nem azért kell lehúzódnia, hogy meg lehessen előzni, mikor szembe is jönnek. Az öngyilkosság lenne. Azért kell jobbra tartania, hogy a mögötte autózó rálásson az útszakaszra, és fel tudja mérni, van-e hely előzésre. Ha a felezővonalon megy, neked a fél autót át kell rakni a szembejövő sávba, hogy ráláss a szembejövő forgalomra. Gondolom nem kell ragoznom, hogy ez mennyire balesetveszélyes. Egyébként motorost el lehet engedni saját sávban is, ahol elég szélesek az utak, én ezt meg is szoktam tenni.
  Testvérem teherautózik, és ő is rengeteget panaszkodik, hogy gyakran kell a tötymörgőket előzgetnie. Teherautóval! Neki nagyon nem mindegy a 10 perc sem, mert adott idő után meg kell állnia pihenni, különben külföldön akár több százezres bírság is kinézhet neki, akár 10 perc túlvezetés miatt is. Neki ezen múlhat, hogy aznap odaér-e az áruért.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Sziasztok!

  Eléggé nehéz állást foglalni ebben a témában.
  Ami biztos: Nulla tolerancia és megértés van egymás iránt ebben sz országban. Sokan gondolják úgy, hogy csak nekik építették az utakat és mindenki barom aki előtte vagy mögötte megy. Vannak kezdő bénázók akik a duda megnyomására sem fog varázs ütésre rutint szerezni, vannak öregek akik megfelelnek orvosilag, de már bizonytalanabb és ő is szeretne eljutni A-ból B-be vannak biciklisek akiket nem 10 centire illik megelőzni, vannak gyalogosok, kismamák akiknek ugyan olyan joguk van átkelni az úton, mint bárkinek.

  Azt javasolnám mint a böjtnél. Menjetek egy hónapig busszal vagy vonattal és utána boldogan mentek a kocsisorban 50-el a főúton.

  A szabályokat is azért kell hozni mert anélkül még ennyire sem érdekelne senkit a másik ember.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [i]De nem értem miért baj az ha az a “vén trotty” lassan a felező vonal mellet autózik?[/i]

  1:Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja
  2: Járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.
  3: ha 90-es maxmimális megengedett sebességű útszakaszon halad 60-70-nel, az előzéshez szükséges sebességkülönbség simán meglenne, csak mondjuk hely nincs mert a felezőn tötymörög…

  Az a baj kedves papuska hogy ismerni kellene a KRESZT-t pláne 65 évesen :))

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Egy kérdésem lenne az íróhoz, mégpedig előzték-e már meg hátulról, mikor az egész világ elleni háborúját vívta a kocsisorban? Olvasva az írást, látva a képeket és tudva, hogy engem még nem és még feltartania sem sikerült soha senkinek javaslom gondolkozzon el azon, hogy mikor tehetetlenül vonatozik ő nem éppen ugyanúgy akadályozta-e a hátulról előzőt? De igen! Csak az nem ezen idegbetegeskedett, nem összeesküvés elméleteket kreál, meg puffog, hanem otthagy titeket a fenébe egymással vívni és autókázik a legnagyobb békességben és kényelemben tovább. Mert autókázni jó, egy játék és nem az egész univerzum az életemre tör háború. 😉

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Hát majdnem végig olvastam a hozzá szólásokat,és némelyiken ( jedi )felállt a szőr a hátamon.Elmondom hogy 65 éves vagyok,szeretek autózni ,nyomom is neki, ahol lehet.Sőt. De nem értem miért baj az ha az a “vén trotty” lassan a felező vonal mellet autózik? Ugyanis mit is ír a kresz az előzésről? Kellő sebesség külömbség,kellö oldal távolság,a szembe jövő forgalmat még csak nemis akadályozom,a veszélyeztetésről már nem is beszélve.Ha lehúzodna az út szélére egyesek ugy gondolják hogy három autó is elfér egymás mellet?Holis van akkor a kellő oldal távolság?De lehet hogy akkor utánna már nincs is szükség a külsö tükrökre.Na az ilyen eszement ötletektől születnek a szörnyü balesetek.Ki kell várni a megfelelő lehetőséget és a kresz által leírt feltételeket betartva lehet előzni.Van az autóban sebesség váltó ha még valaki nem tudná,vissza lehet kapcsolni és rugalmasan a legrövigebb idön belül végre lehet halytani az előzést.Mérgelődés nélküli jó autózást kívánok.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Erre van egy nagyon egyszerű megoldás,ami mindenhol máshol működik,igen még a balkánon is.Lehúzódik a lassabban haladó és elengedi a sort.Aztán szépen visszasorol.És miért van az hogy máshol mindenki tud vezetni baleset nélkül?Megyek 2500km-t és sehol semmit nem látok,aztán már a házam előtt 10km-el az éjszaka közepén két autó összemegy,ki érti ezt?

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Erre van egy nagyon jól bevált szokás a lassan haladók részéről amivel itthon sajnos még nem találkoztam,LEHÚZÓDUNK SZÉPEN HA SOR VAN MÖGÖTTÜNK MAJD ISMÉT ELINDULUNK HA ELENGEDTÜK ŐKET.Ilyen egyszerű…csak sajnos ez itt nem működik valamiért.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  úgy látom nem mindenki tud szöveget értelmezni..
  A cikk arról szól hogy indokolatlanul lassan halad olyan helyen ahol nem lehet előzni.
  Tehát miért jöttök azzal hogy padlógáz és lehet előzni.Senki nem hülye hogy ennyit ne tudjon megcsinálni HA LEHET!
  Az 50 helyett 40-45 nem indokolatlan lassú haladás, de 90 helyettt 50-60 szerintem igen, HA NEM LEHET ELŐZNI!

  Milan, értem én az előzéshez szükséges dolgot amit említettél a kamionos résznél, reméltem is hogy valaki írni fogja.Hiszen az is épp úgy szabálytalan mint az indokolatlan lassú haladás.
  Sort ugyanúgy feltartja, megelőzni nem lehet, hosszú kilométereket lehet menni utánuk 80-nal, és azt hiszem azok is tudnak a lassú haladásukkal idegbajt okozni.. :))

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  hali! Engem úgy tanított anno az oktatóm,hogy a sebességhatár az AJÁNLOTT maximális sebesség…de például mentem olyan 70-es táblás szakaszon 50-nel,hogy ígyis majd szétesett a kocsim az út minősége miatt…hát,a hajam eldobnám,ha ezért még utánna kapnám a csekket is…ezt még most abba kéne hagyni…ígyis fizettetnek elég hülyeséget az autósokkal. Toleránsabbnak kéne lenni kicsit…ennyi a baj a magyar közlekedéssel…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ellenben a traktorral, egy ignis tud 50-nel, sőt mi több, 90-nel is menni… én nem értem, hogy miért nekem kéne szívnom más balf.szsága miatt. Nem minden út nyílegyenes, nem minden út többsávos, igenis nagyon sok út van, ahol nagyon nehéz előzni, mert tele van kanyarral és záróvonallal! Pláne ha még az illető a felezővonalon megy.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  GYerekek index padlógáz csak ennyi kell mi ebben a bonyolult.
  Mindig mást hibáztattok a tehetetlenségetekért.
  Ha vizuális alkat vagy akkor gondolkozz el azon egy kistraktor vagy lovas fogatnak fel kellene gyorsulnia 50km/h-ra hogy téged ne akadályozzon a nyomkövetésben,az hogy nézne ki.
  oldjátok meg.ennyi nem kell mindig a kresszel foglalkozni.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Kérhetném, hogy mellőzzük az ilyen szánalmas személyeskedést? Köszönöm.

  “Még egy fontos tanács.: Nem a te tiszted, hogy megtanítsd vezetni a mazsolákat. Arra megvannak a hivatalos források.”

  Milyen hivatalos források? Ki tanít meg itt jól vezetni bárkit is? Véleményem szerint elképesztően nem tudunk vezetni, mi, magyarok. Maximális tisztelet a kivételnek.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “mindenki menjen amennyivel akar csak ne akadályozzon másokat és ne okozzon ezzel balesetet, ja és tudja mire képes a kocsija”

  tökéletesen egyetértek

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Szerintem sem szükséges megsértődni, éppen ezért nem is sértődtem meg, inkább örülök a vitának. Vitázzunk még! A cikk fő témája az intolerancia? Szerintem nem. A cikk fő témája egy jelenség. Egy szabály, amit egyesek nem tartanak be. Mások pedig nem tartatják be.

  Bármeddig kitartok azon véleményem mellett, hogy az indokolatlanul lassú autózás van olyan veszélyes, mint a gyorshajtás. Utóbbit is elítélem, ha veszélyesen, hülyén, felelőtlenül nyomják.

  Empátia? Nem nagyon vannak erényeim, de empátiából speciel egész jónak érzem magam. Például megértem a bácsit is, és nem is őrá haragszom. Megértem a bizonytalankodókat, nem is rájuk haragszom. Megértem a spórolókat, én is spórolósan vezetek, jobbára. Megértem azokat is, akik azért mennek lassan, mert csak. Mert nem sietnek. Én sem sietek.

  Kire, mire haragszom? A szabályalkotókra, a pénz- és hatalomhajhász döntéshozókra, az álszentségre, az értetlenségre, a közönyre. És magamra.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nem értem, mi a gond ezzel. Hová az a nagy rohanás? Többet eszik az autó, kopik a fék, gumi, nagyobb lesz a környezet terhelés, fizetheted a bírságot, kockáztatod a mások, és saját életedet, (személy és vagyon biztonság). A lakott területen 50 km/ó nem azt jelenti hogy kötelező annyival menni, hanem azt, hogy maximum annyival lehet menni. Nagy különbség. Kitalálták az előzést, lehet alkalmazni. Nem kellene mindenkit letakarítani a közútról, mert aki azt teszi, az a veszélyes a többiekre. Semmilyen közlekedési szabályt nem sért, aki 45 km/ó sebességgel autózik lakott területen, feltéve, ha ennél kisebb sebesség korlátozás van érvényben. Ha annyira bírságolni akarsz, miért nem mentél rendőrnek! Elismerted hogy 90 km/ó helyett 120 km/ó sebességgel autóztál. Vigyázz, mert erre egy éber rendőr felfigyelhet, és talán még meg is fog bírságolni. Az idősebbeket meg nem kell kiirtani az utakról, lehet hogy a te vezetői engedélyedet is pont a szüleid fizették ki, hogy ott lehess az utakon. Még egy fontos tanács.: Nem a te tiszted, hogy megtanítsd vezetni a mazsolákat. Arra megvannak a hivatalos források. Ha szerencséd lesz, és nem halsz meg a közúton a nagy száguldozásban, és megöregszel, a fiatalabbak majd javaslatot fognak tenni, hogy a vén trottytól vegyék már el a vezetői engedélyét. Nem tudom hogy fog majd esni. Legyél türelmes, nem csak neked építették az utakat. Agybajosok, meg idegbeteg agresszív sofőrök tényleg ne vezessenek. Még egy gondolat.: Ha majd saját pénzedből veszed az új autódat, és fel tudsz építeni saját pénzből egy házat, megtanulod értékelni, és tudsz majd rá vigyázni, nem csak szétrúgni a papa kocsiját. Ahhoz ugye nem kell ész, csak jó nagy cipőtalp.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Kedves cikkíró!
  Teljes mértékben egyetértek veled. Ha épp sietnék, vagy dolgom van, engem ne nyugtatgasson senki azzal, hogy “legalább kevesebbet eszik a kocsi, ha lassabban megyek”. Sőt, a munkám miatt nagyon sokszor vezetek 40-50km-t éjszakás műszak után. Igenis számít, hogy 15-20 perccel előbb-, vagy később érek-e haza.
  És üzenem mindenkinek, aki mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozik, hogy mit kell csinálni, meg hogyan kell előzni, ha ilyennel találkozunk… a cikk lényege nem csak az volt, hogy ilyenkor mennyire rossz a többi autósnak (mert igenis van akit ez felidegesít, és az nem azt jelenti, hogy klinikai eset az illető), hanem az, hogy az ilyen lámákat is büntetni kéne, akkor ténylegesen OK NÉLKÜL nem képese 1200-nál feljebb pörgetni a fordulatszámot, feltartják a sort, és emellett még a felezővonal mellett is halad, hogy aztán végképp kiszúrjon azokkal, akik normálisan haladnak, meggátolva őket a biztonságos előzés lehetőségétől.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Remélem egyszer ha érted vagy hozzátartozódért kell menni majd a mentőnek az is belefut egy jó több százméteres vonatozásba!!! Amit egy indokolatlanul lassan haladó köcsög tart föl!!!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Évek óta szajkózom ezt,hogy legalább annyi veszélyt rejt a sok indokolatlanul lassan kocsikázgató sofőr,mint a gyorshajtók…Örülök,hogy valaki leírta végre ezt,teljesen egyetértek a szerzővel…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Mivel lehetne bizonyítani, hogy indokolatlanul haladt lassan? Ha mondjuk az autó pillanatnyi műszaki problémájára hivatkozik, hogy “nyomtam neki, de nem ment mégsem, nem is értem, hogy miért, hisz a múltkor, lejtőn lefelé egész jól gurult!?”
  Egyébként egyetértek, mint ahogy azzal is, hogy fel kell venni a forgalom ritmusát, akkor is, ha az a megengedettnél gyorsabb tempót kíván! Szerintem. (Nyilván nem a 300 körüli tempóra gondolok, de a megengedettől 10-15%-kal eltérőket még nem kéne szívatni, ha egyébként a “sor” annyival megy. Ilyen esetben éppen az lehet balesetveszélyes, aki ragaszkodik az előírtakhoz, hasonló módon, mint a cikkbeli bácsika! Hiába ő a szabályos…)

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Igazság szerint nem teljesen értem, a cikkíró mégis mit szeretne… ha 1x lakott területen belül 50 a megengedett, baromira nem fog érdekelni hogy mögöttem széteszi az ideg, a kedvéért sem fogok 120-al száguldozni (max lehúzódok, ez a része még jogos is).

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Eléggé sokat autózom én is és szintén egy kissé kifeszülök a tötymörgő felezővonalon araszoló autósoktól akikkel még nem is lenne gond,ha legalább előzéskor egy kissé lehúzódnának az út szélére,hogy könnyebb legyen az elhaladás mellettük,de amennyiben fénykürttel v. dudálással ( amit a KRESZ is megenged előzéskor is jelzem a szándékomat általában semmi sem történik,v. csak a nemzetközi jel felmutatása ),- mert azért az útjaink nagy részén 3 autó simán elférne egymás mellett.
  És igen büntessék meg őket is,ha már az esetleges 95 km/h sebességnél megállítanak és megbüntetnek , akkor aki a 90 km/h – megengedett ( jó látási viszonyok és körülmények ellenére is ) sebességnél 80-70 v. még kisebb 60 ill. 50 km/h-val haladó autósokat is!!!
  Azok akik azon háborodtak fel,hogy lehet azért autózni,hogy kevesebb benzint fogyasszanak,akkor azok ne az út közepén autózzanak és ha a tájra kíváncsiak,akkor álljanak meg és úgy gyönyörködjenek benne,de az is megoldás ha az útpadkán autózna >5-el ,mert akkor még esetleg a saját sávunkban is ki tudjuk kerülni őket.
  Egyébként az én egyik esetem: egy Merci 500 sl kompresszor feliratúval történt ami lakott területen kívül 45-50 km/h-s ” sebességgel” haladt szikrázó napsütésben jó látási körülmények közt és – természetesen – a felezővonalon lovagolva esélyt sem adva az előzésre,sem fényjelzésemre,sem hangjelzésemre, amikor a fiamat vittem Pécsre a kórházba!
  Tehát csak annyit kérek én is a MAZSOLÁKTÓL,hogy tartsák be a KRESZ szabályait Ők is!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  ÉS még valami, aztán tényleg kiszállok a vitából.
  Volt egy cikk a kamionokról és kamion előz kamionról.
  Ott pont az volt a legnagyobb probléma hogy a 80-nal haladó kamiont előzi egy 82-vel haladó több kilométeren keresztül az autópályán.Ott a vita pont arról ment hogy mennyire feltartják a forgalmat, és a rosseb egye meg őket amiért ilyen [b]lassan haladnak[/b], én meg mennék 130-cal.Pedig ugye ott szabályosan haladtak 80-nal hiszen ott pontosan szabályozva van a legkisebb sebesség is!
  Akkor döntsük el miért gerjesztünk egy olyan vitát amiben ott szapultuk a szabályosan “lassan” haladót, itt meg védjük a szabálytalanul lassú haladót :))))))))

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  A KRESZ szabályok nem mindenhol hivatkoznak a legkisebb megengedett sebesség táblára.
  Példa az autópályán a legkisebb megengedett sebesség 60km/h, de tábla nem jelzi.De van más is amit tábla nem jelez, viszont tilos: segédmotor kerékpárral sem lehet felhajtani autópályára hiába tud mondjuk haladni 60km/h-val, vagy ugye a járdán parolás csak akkor engedélyezett ha tábla megengedi, tehát tábla hiányában tilos. És ugye van még számtalan dolog amit nem jelez tábla a megállni, megfordulni, várakozni tilos szabályoknál.
  [i]Lakott területen az 50 km/h az engedélyezett legnagyobb sebesség.
  Lt. kívül úton a 90 km/h. Sehol nem látok olyat, hogy kötelező ennyivel menni.[/i]

  Ellene pedig:
  KRESZ 26.§ 5. pontja: nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.Igaz nincs konkréten leírva mennyi a minimum, de ha 10-15 kocsi feltorlódik az erőteljesen [b]akadályozza[/b] a forgalmat nem?

  [i]Ha nem tetszik előzd meg, vagy, kerüld ki.[/i]
  Ha nem lehet megelőzni, és kikerülni?Mert a cikk pont erről szól.

  Amúgy nem értem a vitát, szerintem a KRESZ egyértelmű és világos.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Bocsi. Van teherautós barátom, ha nem ér oda ez neki egy hét végébe is kerülhet.
  Én furgonnal járok, ha rakott vagyok nem tudok előzni, mert a sok szerencsétlen nem tart követési távolságot.
  Nem szoktam írni de most azt mondom büntessük keményen a vánszorgókat!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “2000-res fordulaton 76 – 78 km/ó-val megy 5.-ben a Fasztra, ekkor a fogyasztása 4,8 liter”,hát az én autóm 2000-es fordulaton hasonlóan fogyaszt,de már 120 felett megy!Bár engem sokkal jobban zavar a jobbra tartási kötelezettség be nem tartása!!!!Szerintem azt kéne jól büntettni,meg a tötymörgö vezetésközben telefonálókat!!!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Der Milan

  Véleményem szerint nem az a dühítő ha valaki lassan megy, mert előfordulhat.De hetente teszem meg a 71-es úton a Vörösberény-Siófok távolságot, és mindig hétvégén.Viszont minden utamon találkozok egy ilyennel, vagy többel is.Szóval ez a gáz.Legtöbbször csak figyelmetlenségből haladnak lassan ugyanis a lakott terület végét jelző táblákat nem veszik észre, mégpedig azért mert a házak folyamatosan az út mellett.Volt hogy én is elbambultam és egy kamion villogására gyorsítottam fel 90-re.Nyári vasárnap délutánonként annak ellenére hogy megépült a 710-es elkerülő, Balatonakarattyától Vörösberényig lehetetlen előzni a szembejövő összefüggő kocsisortól.Sőt mikor még nem volt elkerülő akkor 10km-es dugó volt arra.És az is miért?Egy forgalmas strandnál levő gyalogátkelőhely miatt Balatonkenesén.
  Nem szoktam sietni, és nem is kergetnek az őrületbe a lassan haladók, egészen addig mig mondjuk a gyerek el nem kezd ordítani a gyerekülésben, és ordít 15-20km-en keresztül, a tötymörgő miatt plusz 10-12 percig.Mert ugye egy másfél éves gyerek nem kiszámítható akkor sem ha 40-50-km-es útra megyek.Plusz ha még rámérik valami sürgős dolog, amit nem lehet menet közben elintézni, na akkor minden másodperc számit :)))

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Sziasztok nem szoktam fórumokra írni, ez az első eset! Viszont a téma érdek, és idegfeszítő. És elsősorban elég aktuális. Nekem nem egy ismerősöm van aki úgy vezet, hogy a tempója miatt attól félek, hogy meghalok. Az a baj ezekkel az emberekkel az a legnagyobb baj, hogy el is hiszik magukról , hogy az a tökéletes, ahogy ők vezetnek! Az egyik kolléga tanúnak nevezte őket na őket nem éri baleset ez így is van, azt gondolnám ezért hiszik azt, hogy ők tökéletesek. Tapasztalatom az, akiktől nagyon óvakodni kell az a SKODA 120L szalmakalapos sofőrrel:), szerintem ők a legveszélyesebbek! Szorgalmaznám az indokolatlanul lassú sofőrök büntetését. Átmeneti megoldásként javasolnám azt is ha balesetet okoz akkor ne az állam fizesse a kórházi ellátást, és az autó javítását hanem a balesetet okozó illető. Ha erre rámegy a lakása vagy a kocsija (jelzem ez lenne a legjobb, mert utána nincs mit vezetni), akkor így járt!!! És azonnali jogosítvány elvétel addig amíg nem rendezte a balesetben okozott kárt. Ha Magyarországon piti dolgokért lehet kapni 1-2-3-4-5 év letöltendőt, akkor egy ilyen baleset okozó delikvens is kapja már meg ezt a jogot, hogy leüli a baleset kialakulásában nyújtott segítségét! És 50 év fölött szigorított vizsgák legyenek! Plusz pénz mindenkinek!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  T. vidi500!
  Ha már a milánói kőrgyűrűt említette,hát igen, az olaszoknál tudjuk,hogy,ha piros a lámpa,de égen-földön nem jön senki,át lehet hajtani. Ja ,mert ott tudnak vezetni,de nem azért,mert ott szuperebbek a vezetők ,mint itthon,hanem azért,mert ott általában csak azoknak van jogsijuk akik tudnak is vezetni.Aki nem tud,az nem kap,még akkor sem,ha a rokona a vizsgabiztosnak.Nálunk az egész őrületnek a KORRUPCIÓ az oka nagyrészt. Én 27 éve tettem le a jogsimat ,azóta balesetmentesen vezetek,de emlékszem,hogy volt egy illető aki kilencedszer próbálta letenni a vizsgát,de még mindig15 fokban próbálta megközelíteni a bóját a ,jobbra előre 90 fokos beállásnál. Egyszerűen nem érezte a kocsit,mint térbeli téglatestet.Biztos vagyok benne,hogy előbb utóbb megkapta.Nos ,aki ennek az embernek végül megadta a jogsit,ki merem jelenteni,hogy előre megfontolt opciós emberölést követett el,mert csak idő kérdése,hogy egy ilyen sofőr miatt valaki egyszer csak fel ne tekeredjen a fára a családjával.A rendőrség meg írhatja a statisztikát.
  Ez egy szerűen siralmas,és egyben vérlázító.
  Még egy adalék a korrupcióhoz: a keresztfiam amikor vizsgázott,az oktatója közölte vele,hogy 25ezer forint nélkül ne is próbálja meg a vizsgát ,pedig ő tudott mindent.jó mi? Amíg ez nem változik,addig csak térdre,imára!!!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Te Jó ég ! Nos T. RIGA!
  Régen a szoc. rendszerben emlékszem rá,hogy valami üszök agyú idióta kitalált egy reklámot,óriás plakátokon hirdették a következő képpen : Volt egy gázpedál és egy láb,közöttük meg egy tojás!
  Gondolom sokan emlékeznek rá. Nos az volt a szöveg lényege,hogy úgy kell nyomni a gázt,hogy a tojás ne törjön szét,mert akkor hű de sokat spórolunk az üzemanyaggal.
  Nos ez egy nagy baromság. A tötymörgés,és a dinamikus városi vezetés között 1-2 deci benzin,és egy fél levél nyugtató a különbség. A mazsolának a benzin,az utána szentségelőknek a nyugtató.
  Úgy-hogy Riga,javaslom a bicajt!!!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Hozzászólásodról a milánói körgyűrű jut az eszembe. Aki járt azon délidőben, az tudja miről beszélek:). Na akkor ott egy mazsola nyomban szívinfarktust kapna…:).

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Üdv mindenkinek!
  Sokat lehet hallani az un. agresszív vezetőkről,nos állítom,hogy sok esetben a lassú vezetők miatt válnak agresszívvá a többiek. Hiszen ki nem élt már át olyat,hogy egy idegtépő mazsola miatt ledobja az agya az ékszíjat ,és amikor lehet előzni végre,akkorra már olyan ideges,hogy a falnak tudna menni,és néha neki is megy.Ez a téma sokkal nagyobb probléma,mint elsőre látszik.
  Az az alap probléma,hogy a hülyékhez igazítják a kresz szabályokat. Ezt azzal tudnám érzékeltetni,hogy ha 1000 emberből 5 csak térdelve tud menni,akkor a 995-öt is térdre kényszerítik,és ez szüli a rossz morált az utakon. Budapesten nagyon sok hely van ahol nyugodtan lehetne akár 80-nal is menni de az un. közlekedés szakértők kitesznek egy 60-as táblát,nagy bátran ,nehogy elszédüljön az a mazsi a nagy sebességtől. Én minden gépjárművezetőt a vizsgánál
  PÁV-ra köteleznék. Rengeteg alkalmatlan ,időzített bomba araszol az utakon,és az a vicc,hogy nem ők tehetnek róla,hanem akik átengedték a vizsgán annó.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Az üzemanyagárak és gépkímélés okán én egy tötymörgő vagyok, vállalom.
  Mondjuk én lehúzódok jobbra, és ahogy a Trabis ember írta, ha lehet segítek indexxel az előzésben, ha meg éjszaka van refizek is a jobb láthatóság érdekében, amíg mellém kerül.

  Akinek ingyen van az üzemanyag, az nyomja neki nyugodtan.

  2000-res fordulaton 76 – 78 km/ó-val megy 5.-ben a Fasztra, ekkor a fogyasztása 4,8 liter.
  Autópályán beállok megbízhatóan-folyamatosan haladó kamion szélárnyékába.

  Nem kell annyira félni tőlem, már az esetek 90%-ában bringával járok, és fontolom az autózás teljes beszüntetését, alkalmazotti bérből lassan már megengedhetetlen luxus.

  szóval eladó egy Fasztra 🙂

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Éppen ezért írtam, hogy 6 hónap, heti 5 óra vezetés… És utána kapjon jogsit… Ha azalatt nem szerez annyi rutint, hogy biztonságban érezze magát, akkor hagyja abba… Ha érzékem a festészethez, nem leszek festőművész.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [b]Nem az utakon kell megtanulni vezetni, hanem az iskolában.
  [/b]
  Ez így nagyon nem jó! Az iskolában sohasem tanul meg senki vezetni, az nagyon kevés! Az csak annyira elegendő, hogy egyedül rá lehessen bízni egy autót, többre nem. Ha valakinek a háta mögött már van 100.000 km, majd azután kezdhet beszélni arról, hogy valamennyire tud vezetni. Aki viszont ennyi idő alatt sem tanul meg, az sohasem fog.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  hm, ezt már én is mondom jó régóta, hogy a tötymörgő mazsolkákat is vágják szépen meg a pit*sába.Ha nem tud az amúgy is lassú ajánlott/táblás sebességgel közlekedni, akkor szépen fáradjon fel buszra,vonatra,biciklire akármire, de ne tartsa fel a forgalmat…főleg, ha még retteg is közben…tré.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nagyon sok a jogosítvánnyal rendelkező, de vezetni nem tudó autós. Én nem csekket küldenék, hanem bevonnám a jogosítványát. Aki nem tud vezetni, nem érzi magát biztonságban a balegyen, az (akármilyen nagy kényszer) ne üljön autóba! Nem tudok repülőt vezetni, és attól, mert a családdal évente kétszer nyaralnánk, nem veszek repülőt. Még akkor sem, ha megtehetném.

  Ezen felül nagyon megszigorítanám a jogosítványhoz jutás lehetőségét. Értem, hogy abban van a pénz, ha boldog-boldogtalan leteheti a jogsit, de ez később nagyon megbosszulja önmagát.

  Csak olyan ember mehessen át, aki pl. hat, de minimum három hónapon keresztül legalább heti 5 órát vezetett. Nincs mese. Nem az utakon kell megtanulni vezetni, hanem az iskolában. Az utakon már TUDNI kell!

  Az idős embereknél pedig évente, kétévente végeztetnék kötelező teszteket, hogy alkalmas-e részt venni a mindennapi közlekedésben. Nagyon zsúfoltak az utak, nagyon nagy a környezetszennyezés. Ezzel korlátozni lehetne mindezt…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Engem a szomszédom kapott egyszer majdnem oldalba (80 körüli néni), alárendelt útról srégan csatlakozott be főútra (Y-szerű), szétnézés nélkül vágott be elém…Még jó, hogy előre lehetett látni. Nagyon ritkán veszi elő az autót, kb. havonta egyszer, üveghangon áll ki az útra tolatva, ablak mellett ülve a számítógép előtt egyszer csak azt láttam, hogy vagy 30-cal vágódott ki úgy, hogy a szembeszomszédja kerítése előtt vagy 50 centire csúszott el az autó eleje. Szerintem lecsúszhatott a kuplungról a lába. Azért utánna megkérdeztem tőle, hogy biztosan kell-e még vezetni, de Neki fáj a lába, és nem tud biciklizni…Na de kérem, már biztonságosan vezetni se…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  [b]pedig de, bizony kötelességem beengedni, [/b]
  Pontosan, csak a dolog másik fele meg az, hogy ezzel nem szerencsés visszaélni! A tolakodás egyértelmű visszaélés. Merthogy mondandód elején a következőt is idézted a szabályok közül:
  [i]“Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben.”[/i]

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  én azért megtámogatnám a cikk íróját, szívemből szólt, az az elvem mindenki menjen amennyivel akar csak ne akadályozzon másokat és ne okozzon ezzel balesetet, ja és tudja mire képes a kocsija, ha történetesen ifa akkor menjen közel a jobb padkához és lassan. (melyik a leggyorsabb kocsi az utakon? ifa, mert mindig ő megy a sor elején :))
  már eleve lehet rám lőni a gyorshajtások miatt, nettó befizető vagyok, és igen csatlakozom a saab-os kollégához, én is így járok el ilyenkor, váltó sport fokozatba, sor lemarad, csak éppen egy 3 literes volvóval (bocs, hogy még tudok benzint venni…)

  viszont korábban biztosítóban dolgozva sokunknak feltűnt, hogy van az az ún. tanu típus:
  minden balestnél ott van
  egy karcolás sincs a kocsiján
  mindig csak tanu
  viszont lassan rájöttünk, hogy mindig miatta vannak a balesetek, mert nagyon lassan, mindent betartva autózik, persze a középvonalnál, hogy mindenre fel legyen készülve, hátha esetleg kitör egy vulkán az úttesten vagy valami (gondolom hallottatok a munka lassító sztrájkról – mindenki minden szabályt betart ezért a sor végén olyan lassan jönnek le a termékek a sorról, hogy drágább mintha állna az egész üzem – nos pont ilyen)

  én őket is megbüntetném, fizessen csak ő is, ha már a gyorshajtásért mindannyian fizetünk – egyenlő elbánás elve állampolgári jog
  a legjobb gyorshajtás – arra hivatkozva, hogy veszélyes egy kanyar kiraktak rá egy 20-as táblát, apósom aki mindig mindent betart különben, még sose büntették meg, most éppen a kanyarra tudott csak az amúgy eszméletlen gyors 50-ről 20-ra lefékezni (különben a kanyar 45-tel bevehető kipróbáltam), és mivel a tábla a kanyar előtt volt, így lefotózták 30-al, ráadásul majdnem baleseteztek sokan mert a rend őrei úgy parkoltak le gondolom a jobb fotózási lehetőség miatt, hogy mindenkinek kerülni kellett a szemből jövők közül

  tehát a lassú hajtóknak csak ezt tudom mondani, ha még lassabban megyünk, akkor mivel kevesebb lesz a büntetésekből befolyó bevétel, úgy lassítani fogják a forgalmat még lassabb táblákkal, hogy a nettó azért meglegyen, míg végül teljesen zöldszellemben állni fogunk a 0-ás táblánál, és fizetni, mert a radar hibahatára miatt úgy fog tűnni, mintha mennénk – szép jövő
  van rá példám is az M0-ás új szakaszán először 130-al lehetett menni, és ezt az emberek tulnyomó része betartotta, ezért ma már csak 110-el lehet rajta robogni, kanyarokban szigorúan csökkentve 90-re 80-ra (igen pesti vagyok, de nem idegbeteg :))

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Tisztelt autóstársak!
  A cikk és a sok hozzászólás is valós problémát feszeget amit nehéz lenne letagadni pro és kontra.

  Hiszen a KRESZ így kezdődik:
  “A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben.”

  Persze tényleg a sebesség került itt az előtérbe, amit a jobbra tartás kötelezettség elmulasztása tetéz. Holott az utóbbi az amit szabálytalannak lehet minősíteni (25. § (2))és ezt tetézi a lassú esetleg kiszámíthathatatlan haladás.
  És hát ami szerintem valóban ide vonatkozik az a:
  34. § (7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint a lassan haladó jármű vezetőjének az úttest szélére húzódással és – a szükséghez képest – lassítással is elő kell segítenie azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.

  Szóval igeni is szabályozva van ez a dolog, és akár büntetni is lehet érte!

  Az ilyen cikk és hozzászólások ha arra serkentenek, hogy utána nézek a KRESZ-nek akkor végül is jó dolog született. Utána remélhetőleg nem fogok olyat mondani, hogy
  “…. nem szeretem, azokat kik előzgetnek és épp, hogy befér meg tolakszik, mert ha nem engedik be márpedig nem kötelességem,….” pedig de, bizony kötelességem beengedni, és természetesen jól belátott érdekem is, hiszen valahova meg akarok érkezni…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Már vártam:D Amúgy felőlem bevezethetnék. Most sem kapok gyorshajtásért csekket, akkor sem fogok lassúhajtásért, tábla szerint közlekedek és nem érdekel ha valahova 6 perccel később érek oda. Aki fontos azt megvárják;)

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Magyarországon ugyan nincs benne a KRESZ szabályokban, de vannak olyan európai országok, ahol ha egy tötymörgőt utolérnek 1 sávos úton, akkor megvan a sorrend, szabály írja elő, ki előzheti meg elsőként. Tehát az, aki közvetlen mögötte van, utána a következő, stb. Ha a közvetlen mögötte haladó lemond erről a jogáról, akkor indexel ezt köteles jelezni az utána haladónak.
  Azért Magyarországon is kialakult egy ilyen íratlan szabály, hogy tartsuk be a sorrendet! Tehát az nem megy, hogy egy lassan hajtót követnek vagy 10-en, és a leghátsó 10-ik kiugrik a sorból, és végig akarja előzni az egész sort. Aztán meg fel van háborodva, ha közben nehezen engedik be közéjük, ha véletlenül felsül az előzéssel. Ez egy rendkívül balesetveszélyes művelet, azontúl pofátlan tolakodás is! Illik mindenkinek megvárni a sorát!
  Ennyivel tartozunk közlekedő embertársainknak.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “mert ha nem engedik be márpedig nem kötelességem”
  Ezt milyen könyvben olvastad? Igenis kötelességed beengedni azt aki megelőzött, sőt még ha párhuzamos közlekedésű úton kicsit előtted megy és kiteszi az indexét akkor azt is. Jó lenne, ha néha elolvasná a KRESZt aki még nem tette.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  mdesign
  Ezt a cikket nem Neked írták!

  Egyébként végre ezzel is foglalkozik valaki, pl. a legtöbb szabálytalan előzés ezek miatt van. Lakott területen kívűl, két falu között a legritkább esetben haladnak 90-el, stb.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Az h lassan, relatív… 50-es táblánál ha 65-el megyek, akkor is akadnak olyanok akik gyorsabban akarnak menni és az “Fékezgetés, előzgetés, idegbaj = balesetveszély” ugyanúgy fennál… Önuralom, türelem és előzékenység hiányzik az utakról amit nem újabb büntetéssel fogunk elérni…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nem szeretném bántani az idős urakat és hölgyeket, akik csak túl lassan mernek vezetni, de szeretnék elmesélni egy történetet. Békéscsaba felé közlekedtem a 44-esen, egyszer csak utolértem egy Wartburgot, ami tartotta a 65 km/óra sebességet. Megelőzni nem lehetett, mert szemben mindig volt forgalom. 10 kilométert mentem utána. Mögöttem már a feltorlódott sor fiatalabb vezetői türelmetlenül dudálgattak, de a Wartburg rendíthetetlenül ment a felezővonal mellett. Békéscsaba határában még nem volt kész a körforgalom, ezért egy nagy forgalmú útkereszteződésben nekünk stoptáblánk volt. A Wartburg lassítás nélkül átment rajta. Szerencsére egy kamion sem kapta oldalba, pedig az az út vezet a gyulai határátkelőhöz és nagy a teherforgalom. Én megálltam, de gyorsan utánaeredtem a Wartburgnak, mert kíváncsi voltam, ki vezeti és nincs-e valami probléma. Beérve Békéscsabára a kocsi továbbra is tartotta a 65-öt, pedig már belterület volt. Amikor 2 sávra szélesedett az út és utolért egy szabályosan 50-el közlekedő autót, lelassított annyira, hogy a másik sávban mellé tudtam menni.Akkor láttam, hogy egy 80-90 év közötti úr vezeti a kocsit, mellette a felesége ülhetett. Amikor az előtte szabályosan közlekedő autó jobbra lekanyarodott, az öregúr újra felgyorsított (gondolom 65-re) és ezzel a lendülettel ment át a legközelebbi piros lámpán. Másnap elolvastam a közlekedési híreket, de aznap nem volt baleset (szerencsére) a megyében.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Az autók általában 5ösben 1500 és 2000 között ahol a legértelmesebb a használatuk 50-70 között mennek.
  88nál a légellenállás miatt nincs értelme gyorsabban menni.
  A stressz csökkenthető ha átülsz egy HSDs autóba.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Hali!
  Ezekkel az üzemanyag árakkal,ne csodálkozzon senki,hogy visszalassul a közlekedés!
  Még aki nem tette le a kocsit,akinek,tényleg kel,a munkába járáshoz,vagy más fontos ügy miatt.
  Így lehet kicsit spórolni,és környezet barátabb,na meg több reakcióidő marad,így biztonságosabb is a dolog! “Lassan jársz,tovább érsz-élsz!”
  Aki siet pazarol,és bírságot is kockáztat,na meg a kocsinak se tesz jót a rohanás.
  A másik,meg ,,,,uraim,a magyar utakon öngyilkosság a rohanás! Ezek az utak,minősíthetetlenül rosszak,,,,így rohanni,kész életveszély,rajtuk!
  Tessék mérlegelni,és igen is lassítani,ha nem is túlzottan,és indokolatlanul..
  P.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Tisztelt hozzá szólók. Olvasgattam a kommenteket és van, aki elítéli már azt is ki 70-el megy fő úton vagy autó utón. Van egy hírem számukra, a kresz szerint a 3,5t felett ennyi a leg nagyobb meg engedett kivéve az autó pálya, mert ott 80. Azért mert 1-2 3,5t fölötti jármű szaggat 90-el az részbe a munkáltató hibája mert hajtják őket, de ha mindenki rendesen menne akkor szegény Pista bá is had menjen a fő úton 50-el vagy autó utón 70-el ha ő így érzi magát biztonságba. És bocsánat mindenkitől, de én nem szeretem, azokat kik előzgetnek és épp, hogy befér meg tolakszik, mert ha nem engedik be márpedig nem kötelességem, akkor mutogat meg anyáz és ezek miatt van a balesett mert nem méri fel rendesen a távot csak nyomja a végén meg pattog. Amúgy meg drága az üzemanyag nem kell neki nyomni, és ha valaki siet 5-10 p-vel kell előbb elindulni. Mióta ilyen magas árak vannak azóta én is előbb indulok el meg oldható probléma csak akarni kell. Ja és aki nem szereti a lassan haladókat elég sok autópálya van „csiliárdok-ért” de aztán ott szaggathat.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Én sem a sebességre élezném ki a sztorit, hanem a jobbra tartás be nem tartására, ami szintén a KRESZ egyik alapelve.

  Az “indokolatlanul lassú” nem igazán van definiálva, de biztos hogy nincs határértékek között meghatározva (lehetne-e egyáltalán ilyen határértékeket szabni a jogszabályban?). A 90 km/h sebesség korlátozás nem azt jelenti, hogy annyival kell menni, hanem hogy annyi a maximum. Ehhez képest én a 70-et még nem tartanám a forgalom akadályozásának. Talán az 50-et a 90 helyett, már igen.

  A másik probléma pedig, ami a cikk alapján létezik, a kollektív gondolkodás teljes hiánya. Jártam már olyan helyen (persze kis hazánk területén kívül), ahol mindenki képes volt tartósan azonos sebességgel vonatozni az engedélyezett a sebességhatártól függetlenül. Nálunk ez nem működik, mindig van aki “okosabb”.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Még mindig nem értem miért arra van kihegyezve a cikk (és általában a hőbörgők), hogy valaki lassan megy? Nem az a probléma, hogy lassan megy, hanem az, ha akadályoz az előzésben. Azt kéne szénné bírságolni, aki rágyorsít, amikor előznéd, meg rázár az előtte haladóra, hogy ne férj be,…. Mert ez szándékos veszélyeztetés. Az, hogy szimplán lassan megy, az kiszámítható, és megoldható feladat (már annak, aki agyilag alkalmas a vezetésre).

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  A cikkíró bizonyára budapesti. Azok szoktak idegeskedni a volán mögött, meg életveszélyesen közlekedni, nem a suzukis nagypapák. Bizonyára a nagyvárosi frusztrált életforma okozza a másokkal szembeni tolerancia teljes hiányát. Gondolom, a járdán gyalogolva is fellökik maguk előtt a lassabbakat, elvégre zseblámpával mégsem villogtathatnak a tarkójukra.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  sok ember azt írja: kiteszem az inexet, és megelőzöm.Azért próbáljon meg valaki bármelyik balatoni úton nyáron, péntek és vasárnap délután előzgetni.

  Jobbra kanyarodáshoz: tökéletesen igazad van, a jobb oldalra kellett volna húzodnom, és meg is tettem volna, csak rosszul írtam a dolgot, én balra kanyarodtam volna..bocsesz 🙂

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Személy szerint kifejezetten szeretem ha előzegtni kell, mert nem bambulok el, mintha 90-nel megyek a Hortobágyon. Akit zavarnak a 70-nel haladó autók (a képen még forgalom sincs tehát lehet előzni, főleg 200 lovas dízel citroennel) az ne üljön autóba.
  Még egy sima 1,3 swifttel is tök jókat lehet 70-ről 3.-ban előzni…

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Kedves István,

  Én megértelek, tökéletesen igazad van és jó, hogy megírtad ezt a cikket! Fontos felhívni a figyelmet erre a komoly problémára.

  Sajnos túlzottan humánus ez az ország és ezért nem büntetik az indokolatlanul lassan közlekedőket (Ők így, ennél a sebességnél érzik magukat biztonságban és ehhez joguk van.)
  Ha gyorsabb tempóra kényszerítenék őket azzal könnyen belehajszolnák egy balesetbe, mert ő fél, nincs már meg a kellő reakció ideje, rutinja, stb. Nagyon sok mindennel magyarázhatná, ha meg akarnák büntetni és százféleképpen kibújhatna alóla.

  A probléma él és létezik. Valóban feltartja a többieket.
  Igazából el kellene venni a jogosítványát és járjon “lassan” vonattal, busszal.

  Az üzemanyag spórolás miatt sajnos gyakran már én is lassan közlekedek, mert így 2 – 2.5 litert is tudok spórolni 100 km-enként. (Korábban sosem tettem ilyet.) Viszont nagyon kellemetlenül érzem magam – valóságos lelkiismeret furdalásom van, hogy feltartom a többieket, akik mögöttem autóznak.
  Már nagyon sokat gondolok arra, hogy legszívesebben kiírnám valahogy a hátsó szélvédőre, hogy:

  “Ne haragudjatok kedves autóstársaim! Spórolnom kell az üzemanyaggal, azért közlekedek ilyen lassan.”

  Ide jutottunk. (Komoly nagy és új autókat is egyre gyakrabban látok az autópályán 90km/h körül menni. Nagy Audi, BMW, Mercedes stb.) Megenné a gatyáját már 130-nál is.

  Minél kevesebb üzemanyag fogy, annál jobban emelik az árát, hogy a bevétel ne csökkenjen.

  (Természetesen ezek a papák, akikről Te írsz nem takarékosságból közlekednek így, hanem ennyi telik már csak tőlük, ezt és így szokták meg. Ráérnek.)

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Hali!
  Ezekkel az üzemanyag árakkal,ne csodálkozzon senki,hogy visszalassul a közlekedés!
  Még aki nem tette le a kocsit,akinek,tényleg kel,a munkába járáshoz,vagy más fontos ügy miatt.
  Így lehet kicsit spórolni,és környezet barátabb,na meg több reakcióidő marad,így biztonságosabb is a dolog! “Lassan jársz,tovább érsz-élsz!”
  Aki siet pazarol,és bírságot is kockáztat,na meg a kocsinak se tesz jót a rohanás.
  A másik,meg ,,,,uraim,a magyar utakon öngyilkosság a rohanás! Ezek az utak,minősíthetetlenek,így rohanni,kész életveszély,rajtuk!
  Tessék mérlegelni,és igen is lassítani,ha nem is túlzottan,és indokolatlanul..
  P.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  én ijenkor benyomom a sport gombot a váltón kirakom az indexet és felszáll a kékesfehér füst fordulatszámmérő voörösvonalon és mire észbekapok a sor már a visszapillantóba töpörödik. aki lassan vezet azt jobb nem megijeszteni gyorsan lehagyni és kész szegény bácso biztos harapta a kormányt félelmében. jobb nem bántani

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Kedves mindenki, nagyon örülök, hogy nagyjából csak én, a műbalhézó idegbeteg látom problémának a problémát. Úgy döntöttem, lenyugszom, de annyira, hogy mostantól a következőképp fogok vezetni: városban 30-35, maximum 40; főúton 60, maximum 70-75, lejtőn. Egysávos úton. Olyan szakaszokon, ahol tudom, nehéz előzni. Rátapadok a felezőre. Belekapaszkodom a kormányba. Azt hiszem, jobb, ha le is szerelem a tükröket, nehogy valamelyikbe belenézzek, rossz szokásból. Igyekszem majd videó(ka)t készíteni a reakciókról.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “…miért nem előzték meg?”

  Eszerint még nem volt részed abban a jelenségben, ha előzni akarsz egy tötymörgőt, akkor az azonnal gázt ad, így nehezítve vagy akár meg is akadályozva az előzést! No ez az ami veszélyes és abszolút szándékosan szabálysértő!

  Ráadásul az említett ‘szinvonalú’ járművek kedvenc hobbija leginkább ez.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Váci út tele 70-es táblákkal. Kijön a BRFK/PMRFK/ORFK/13KRFK/Körz.Megb./stb. kéklámpás, de “sötét” autójával a delikvens és a 3 sávból azonnal a középsőbe vált – jórészt minden egyes alkalommal – és 40-50-el gurulgat… (???)

  Hogyis van ez, hogy ki büntessen kit, ki akadályoz kit, ki tartja be…, amit akár hivatalból be kellene…?

  Ráadásul, mintegy “non plus ultra”, hogy Bp-n minden autós biztosan feltart minden motorost! Kéretik lecsapni az autósokra és/vagy kéretik lecsapni a motorosokra! 😉

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  98 nyarán, Olaszországból, hazafelé tartva, az olasz autópályán, arra lettünk figyelmesek, hogy a külső sávban sor alakult ki. Valami, feltartotta a külső sáv forgalmát. A belső sávban, elkezdtük megelőzni a sort, majd, majd az elejére érve, jött a döbbenet. 70 körüli mama, szódásüveg alja típusú szemüveggel, az éppen aktuális, legújabb Porsche Carrerával, gyakorlatilag, a kormányra ülve, olyan 60-70-nel tötymörgött és lassította a forgalmat. Nem tudom, hogy sokan, miért nem előzték meg? Nem hittem volna el a sztorit, ha nem a saját szememmel látom.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Még egy eset: kereszteződésben alárendelt útról kanyarodtam volna ki jobbra, mig a főútról egy idős bácsi kanyarodott volna be balra (ahonnan én fordultam volna ki). Nos ez úgy sikerült hogy szépen a kocsim JOBB oldala mellett suhant be az utcába.Az ilyennek minek már jogsi?”

  Nem semmi az öreg, de hogy is kell jobbra kanyarodni? Nem a jobb oldali járdaszegély ívét követve? Ha így kanyarodtál volna, nem hiszem, hogy ezt, meg tudta volna csinálni.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Csak hogy írjak ellenpéldát:

  Szintén 71-es út, Balatonfűzfő felől Almádi felé, lakott területen kívül.Haladok kis családdal szabályosan 90-nel, mögöttem két rendőrmotoros már vagy 10-15km-en keresztül.Utolérünk egy 60-nal tötymörgőt.
  Pár percig megyünk mögötte, majd mikor mondom a feleségemnek hogy ez a két rendőr igazán csinálhatna valamit az indokolatlanul lassan haladóval, abban a pillanatban megelőztek és már állították is félre.Hogy bírság lett e a vége azt nem tudom.
  Még egy eset: kereszteződésben alárendelt útról kanyarodtam volna ki jobbra, mig a főútról egy idős bácsi kanyarodott volna be balra (ahonnan én fordultam volna ki). Nos ez úgy sikerült hogy szépen a kocsim JOBB oldala mellett suhant be az utcába.Az ilyennek minek már jogsi?

  Viszont:
  1: aki nem tud úgy közlekedni ahogy elvárható, az adja le a jogsiját.Több rokonom is így tett, és én is inkább ezt választom majd, minthogy balesetet okozzak a teszetoszaságom miatt.
  2: vontatásnál mindenki tudja, már aki tanulta a KRESZ-t, hogy az nem minősülhet INDOKOLATLAN lassú haladásnak.
  3: ha műszaki hibás a kocsi, és így haladunk vele, akkor nem vészvillogó, hanem a hátsó ablakba kitett elakadásjelző a helyes közlekedési mód, esetleg az útpadka mellé húzódva jobbra irányjelzőzni.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Egy ekkora úton bő 11 percért megéri hazavágni az idegrendszerünket ??”
  Ez persze csak optimális esetben van így, de kis hazánkban nincs olyan út ahol 50 km-t egyhuzamban meg lehetne tenni 90 km/h-val vagy 1-2 település van, vagy lámpa, vagy a birkákat terelik ár az úton.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  “Miért szopogassak kavicsot? Ettől jobb lesz nekem? ”
  Azért kell hogy nyugodtabb legyél 🙂
  “te annak közepén vagy végén, a sűrűjében találod magad, az út egysávos, nehéz előzni”
  Nehogymár, nincs lehetetlen csak tehetetlen. Nemrég Szombathely-Györ utvonalon jártam, ugyanez a szitu, a sok birka meg megy a lassan menő után, ugyanolyan birkák, mennek 60-al, amikor volt egy lehetőség 6-ot megelőztem, nagyon zokon vették, pedig Ök ugyanúgy előzhettek volna, ha nem bambultak volna, és várták volna hogy 3 kilométeren át ne jöjjön senki szembe.
  …és nem Porschéval voltam…
  Ha meg tényleg nem lehet előzni akkor meg felesleges idegeskedni és cikket írni, mert 70-75 az nem indokolatlanul kevés és egy Wagon R+ nál a megtakarítás a 90-hez képest legalább 1 liter/100 km, és van akinek ez számít, főleg aki csak 20 km-re megy az 3-4 perccel nő az menetideje. Miért sietne??
  Amikor reggel kimegyek az egyszámjegyü főútra -10-20 fokban én sem megyek 60-70-nál többel ameddig nem éri el a vizhőfok a 60 fokot, -ez legalább 5 km ilyenkor – senki miatt nem fogom taccsra vágni a motort hidegen forgatva, mondjuk reggelente nálunk igen ritkán lehetne ennél gyorsabban menni, mert a BKV -inkább 50 km/h- és a Volán buszok is ezt a tempót diktálják.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Vezetés közben is szükség van türelemre és megértésre mások iránt, mint ahogy az életben mindenhol! Engem is gyakran tartanak fel lassabb vezetők(hogy a kisebbségi elemeket lestrapált, jócskán túlterhelt mozogni alig bíró matuzsálem mercedeseikkel már ne is említsem…)
  DE! Érdemes ilyenkor belegondolni: vegyünk egy 60km-es útszakaszt. Ha valaki szépen tartós 90-nel halad, akkor ezt a szakaszt cirka 40perc alatt teszi meg. Ugyanez az útszakasz 70-nel haladva 51 és fél perc. Egy ekkora úton bő 11 percért megéri hazavágni az idegrendszerünket ??

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ha jól értelmezem a szituációt, akkor Kántor úr problémája, nem a 70-75-tel volt (habár ma körülmények között szerintem is lassúnak számít), hanem a kedves Úrsofőrrel volt probléma, aki még arra sem méltatta (vagy fel sem fogta) a többi autóstársát, hogy lehúzódva elengedje azokat. A probléma az, hogy az ilyen sofőről (lámák) azt se tudják mit csinálnak és hogyan. főleg idősebbeknél látszik, hogy kb. retteg. Én szeméy szerint a nyugdíj után extra szigorított gépjárműkezelési-, kressz-, és egészségügyi vizsgálatot írnék elő, évente minimum.

  Tavaly ősszel mentem haza Németországból, le Balatonhoz, Sopron fele. sopron után pár faluval arréb sikerült egy zombi 70-re beállok típusú mamit kifognom. 7 óra vezetés után ez csodálatos, főleg alapból is nagyon kellemes a 84es út. Megelőztem főúton, lakott területen belül meg elzug mellettem, és ezt játszottuk jó daabig. Az se zavarta, hogy zebra van, v iskola van, semmi csak ment.

  A vezetés egy komplikált, összetett dolog, amiben alkalmzakodni kell a környezethez, és tudni kell kezelni a szituációkat. A tötymörgőknek kicsit felfogni mi van a világban magukon kívül, az őket szidóknak meg nagyfokú türelem. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Pár évvel ezelőtt volt egy mondás Magyarországon, miszerint: nálunk az IFA a leggyorsabb jármű, mert az vezeti az országúton a sort. Úgy gondolom ez a cikk inkább ennek szellemében íródott.
  Szerintem az a helyes közlekedési stílus, ha számon tartjuk, nem egyedül vagyunk az úton, mindig figyelni kell a másikra, a mögöttem lévőkre is, és a forgalom ritmusába bele kell simulni, mert az a legbiztonságosabb.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Kedves Phrascarica, vitatkoznék. A 70-75 nem lassú ott, ahol 90-nel lehet menni? Szerintem az. Miért szopogassak kavicsot? Ettől jobb lesz nekem? Ezt nem értem.

  Az előzéssel kapcsolatban nagyon mellélőtt: nem arról van szó, hogy megy előttem egy autós a megengedettnél lassabban, és juj, hogyan előzzem meg. Arról van szó, hogy az indokolatlanul lassan haladó maga mögé gyűjt egy szép nagy sort, te annak közepén vagy végén, a sűrűjében találod magad, az út egysávos, nehéz előzni, stb. A tehetetlenségemről annyit, hogy kb. 10 autót előztem meg az első adandó alkalommal, majd miután letudtam a suzukist, tempomat 90-nel folytattam az utam, ameddig lehetett.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ja, és még egy dolog. Aki nem képes higgadtan kezelni azt a szituációt, hogy várni kell az előzés lehetőségére, az inkább ne vezessen, alkalmatlan ugyanis rá.

  Amúgy a 60-70-el menő autókat sokkal könnyebb megelőzni, mint a 80-85-el menőket, mivel alacsonyabb sebességből még a gyengébb autók is viszonylag jól húznak.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Érdekes a szerző hozzáállása, 70-75 egyáltalán nem tűnik indokolatlanul lassúnak, pl autópályán van határ, 130 helyett 60, de az is csak sík úton. Javaslom a szerzőnek hogy szopogasson kavicsot, ha béna egy előzéshez, és ne itt demoralizáljon.
  A képemről lesülne a bőr ha nem tudnám megelőzni a 70-el döcögő Suzukit, illetve ha cikket írnék a tehetetlenségemről. Erről tipikusan azok a loserek jutnak eszembe akik miután beáll valaki eléjük a sorba, mert nem tud normális követési távolságot tartani rádudál a “betolakodóra” elismervén saját bénaságát.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  az a leg…ább, mikor kettőnegyvennel mégy az autópályán, és a szuzukis … kimászik eléd 80-al, majd fél óráig előzni ennyivel a kamionsort.
  kéne egy szabály, hogy autópályán min. 80-al, de a belső sávban min. 150-el lehet csak haladni.
  aki ennyivel nem tud ,az húzza el a kloákáját a pályáról!

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Akinek nincs rutinja városban 50-et, országúton 90-et nyomni, az vegyen még egy pár órát, vagy áramot vezessen! Műszaki problémája van, akkor vészvillogó lehúzódva jobbra.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Én azért ezzel a cikkel erőteljesen vitatkoznék !
  Először is amivel egyetértek:Ha valaki lassan megy(mert így érzi magát biztonságban, vagy ki tudja, miért) az valóban húzódjon le és engedje el a többit! Ez mindenképp szükséges és fontos. Szerintem a gond nem főképp azzal van, hogy valaki ennyire lassan megy, hanem azzal, hogy nem igazán képes vezetni és a kresz többi szabályát nem tartja be. Példának okáért volt olyan, hogy fiatal lány után mentem, aki már 200m-rel a kereszteződés előtt 20-al cammogott, majd a STOP táblán is vidáman keresztül hajtott ezzel a tempóval ! Na ez nagy baj. DE! Saját esetem:33 éves Trabant 601-esem van. Nemrég generáloztam a motort és bizony az első 1000km-ren 60-65-ös tempóval járok, mert nem forgatom 3000-es fordulat felé. Tudom, most én vagyok az állam ellensége, mert nem veszek új kocsit, meg amúgy is az én anyámat, mert feltartok mindenkit, de nem fogom hazavágni a friss motort senkiért sem, és közúton fogok haladni, mert ilyen bezninárak mellett nem tehetem meg, hogy céltalanul bolyongjak járatás címszó alatt…
  Másik: nagyon gyakran túrázok a géppel, legtöbbször futót húzva. Ekkor a megengedett sebességhatár 70km/h. Mit is tegyek ilyenkor ?? Ne menjek közúton, hogy ne tartsak fel senkit? Ugye ezt senki sem gondolja komolyan!(hagyjuk a prédikációkat, hogy Trabanttal ne vontassak, mert a kresz a Lamborghininek is ennyit enged, és a 70-et én is tudom szépen tartani normál esetben) Még mielőtt fejemet vennék azért leírom, hogy amikor csak lehet, figyelem a tükröt és lehúzódok, segítve az előzést, mi több, jelzek is az irányjelzővel, ha szabad az út.
  De azért tisztelt hölgyeim és uraim! Akit a 65-70-es tempóval való közlekedés kikészít AZ FORDULJON PSZIHOLÓGUSHOZ ÉS NE VEZESSEN, MERT UGYANOLYAN VESZÉLYES, MINT AKI NEM TUD MEGFELELŐEN VEZETNI ! Sajnos magam is látom, hogy az emberek idegbetegek az utakon, akkor is megelőznek, ha 90-nel megyek, nehogy már egy Trabant haladjon előttük! Én magam már kiírtam a trabi hátuljára, hogy “bocs, járatós” Hátha így szegény édesanyám kevesebbet csuklik …
  Megkérném minden kedves sofőr társamat, hogy mindenki gondolkodjon, mielőtt beszél: vannak ,akiknek friss a jogosítványa, vannak, akik öregek és lassabbak a reflexeik, ettől még had közlekedjenek. Mindenki(remélhetőleg) lesz öreg és lassú és akkor is szeretné meglátogatni a szeretteit: élni és élni hagyni !
  Kíváncsi lennék, azok, akik itt kommenteltek, vajon tudnának-e előttem az egri szerpentinen haladni a megengedett 90-nel, mert ha nem , akkor bizony idegből lenyomom mindet a kis trabival!! (tapasztalat, hogy a sofőrök kb95%-a nem képes annyival haladni ott, mint én)
  Az útakon való büntetés helyett inkább azt javasolnám, hogy ne kaphasson senki jogosítványt, ha nem tud vezetni , illetve alaposan vizsgálják felül az embereket a jogosítvány meghosszabbításakor(persze ez is csak olyan ábránd, mint a lassan hajtók szankcionálása…)

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Nagyon nehéz definiálni, hogy mi a helyes minimális megengedett sebesség. Autópályán 60 km/ó, országúton mennyi lenne 50, 40, 25 ? A megoldást az új, “intelligens”autók hozzák meg szerintem, amik kiveszik a kezünkből az irányítást. Gyorsítanak, lassítanak figyelve a táblát, közben betartják a sebességhatárokat és a követési távolságot. Sötét jövő ez, vonatozni fogunk az autóinkkal. Javaslom, hogy addig is üljetek motorra, vagy nagy-robogóra. Rögtön megszűnnek a problémák az előzéssel, kisimulnak a ráncaitok, ismét rájöttök miért érdemes élni. Ja és elől nincs rendszám a motoron, tehát nem kell annyira aggódni az előzésnél…:)

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Ogre84
  Ott a pont nálad. A saját tapasztalataim is ezt mutattják. A 4-es számú főút tele van ilyen idiótákkal 🙁 60-70-el tötyög az istenbarma, ha megelőzöd akkor megfelháborodva villuszol és magyaráz! Az ilyenek miatt állandóan sresszben vagyunk, előzgetünk. Én is azt vallom hogyha fél az országúton, meg a pályán akkor ne üljön autóba, vezessen kerékpárt.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  A tötymörgő autós büntetésével az USA-ban rendszeresen találkoztam. Ott még többsávos utak esetén a külső sávban a forgalom ritmusából kilógó lassan haladókat is kiszedik a rendőrök. Viszont gyorsan sem lehet hajtani, 5 mph-t rá lehet adni a speed limit-re, afölött már necces. Nem csak autókból mérnek, hanem pl. az úttól kb. 5-6 méterrel beljebb elhelyezett 10 méter magasságú mobil “vadászleseket” állítanak fel, rajta radarral. Viszont a sebességhatárok indokoltan, korrekten vannak megjelölve, amit tényleg értelmetlen túllépni, így nem ritkák az olyan szakaszok sem, ahol lakott területen belül közel 90 km/h-nak megfelelő sebességgel lehet büntetlenül haladni.

 • 2017.10.31. at 02:02
  Permalink

  Végre valaki ezzel is foglalkozik. Ez majdnem annyira veszélyes, mint a gyorshajtás. Nem a sebesség a fő veszélyforrás, hanem annak különbsége. Sokkal többször tapasztaltam emiatt veszélyes szituációt, mint a gyorshajtók miatt, igaz utóbbiak sokkal kevesebben vannak. Tötymörgőkbe minden hosszabb utamon beleszaladok. A durvábbakat a teherautók is előzgetik. Ilyenkor szoktak lenni jó kis necces előzések, mikor az ember negyed órája követi már a tötymörgőt, és türelmetlenségében, idegességében már kockázatosabb helyzetben is kielőz. Teljesen jogos, hogy ha a gyorshajtás büntethető, akkor legyen az az indokolatlanul lassú haladás is. Aki pedig nem bírja tartani a megengedett sebességet, az adja le a jogosítványát, mert nem való a közutakra. Aki már 70-nél fél, az könnyen hibázik.

Vélemény, hozzászólás?