Senki sem bukott a legújabb Euro NCAP törésteszten

Öt ötös, egy négyes a legújabb törésteszten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hat modell vizsgázott. Jónál rosszabbnak egyik sem bizonyult.

Hat újdonság vallott a Euro NCAP legújabb töréstesztjén, az Audi A3, a Ford B-MAX, az Isuzu D-Max, a Kia cee’d, a Renault Clio és a Volvo V40 mind új modell, s még a legszerényebb, 4 csillagos értékelést kapott is büszke lehet eredményére.
Az egyetlen 4 csillagos minősítést ugyanis az Isuzu D-Max kapta, ennél jobb eredményt a platósok közül azonban eddig egyedül a szintén idén érkezett Ford Ranger tudott elérni, elődjéhez képest pedig fényév(ek)et fejlődött. A korábbi D-Max ugyanis mindössze 2 csillagot kapott, de életveszélyes jellemzői miatt abból is megvontak egyet. Utas- és gyalogosvédelmi jellemzői egyaránt sokat fejlődtek, habár utóbbi nem érte még el az 5 csillagos kitüntetéshez szükséges 60 százalékot.
Hirdetés
Minden egyéb, most összetört modell 5 csillagos eredménnyel vizsgázott. Nem vérzett el az ajtó belsejébe integrált, de valódi középső tetőoszlop nélküli, hatalmas beszállóteret adó Ford B-MAX, mely korábban Active City Stop, a városi koccanásokat 15 km/órás tempóig teljesen elkerülő, 30 km/óra alatti tempónál automatikusan fékező – és így az ütközés mértékét csökkentő – rendszeréért Euro NCAP Advanced kitüntetést is kapott.
A Volvo V40 98 százalékos – természetesen 5 csillagos – minősítése a kompakt kategóriában minden idők legjobbjának számít, mely elsősorban az e szegmensben először alkalmazott, alapfelszerelésként adott, gyalogos elütésekor nyíló légzsákjának köszönhető. A gépháztetőt megemelő és a szélvédőt övező A-oszlopok elé fújódó lufi minden más megoldásnál nagyobb védelmet, azaz több esélyt ad a gyalogos-áldozatoknak. Ez utóbbi természetesen a gyalogosvédelmi teszten is visszaköszönt, az ott elért 88 százalékos eredményt egyetlen másik modell sem hozta még.

Az ötcsillagos minősítést elért autók táborát a már itthon is kapható harmadik generációs Audi A3, illetve második Kia cee’d mellett a teljes valójában még külföldön sem bemutatott Renault Clio IV is gazdagítja.
Noha a biztonság minden terén fejlődtek az előbbi modellek (is), a leglátványosabb előrelépés a gyalogosvédelemben tapasztalható, ami meglehetősen fontos, ugyanis Európában az autóbalesetekben életüket vesztők 14 százaléka gyalogos. „Az elmúlt 3 évben növelte elvárásait a Euro NCAP, s a 3 évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnő mai pontok, a Volvo V40 által felállított új rekordszámok jól mutatják, hogy az autógyártók komolyan vették a kihívást, s tettek is az elvárások teljesítéséért” - nyilatkozta Michiel van Ratingen, a Euro NCAP főtitkára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?