Hová tűntek a Daciák a legolcsóbb autók dobogójáról? Mutatjuk!

Ennyit drágultak a legolcsóbb autók egy év alatt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nemrég írtunk a jelenlegi legolcsóbb autókról, ám ezek még csak hírből sem ismerik a tavalyi dobogósokat. Utánajártunk hát, hogy mennyibe kerülnek most 2021 januárjának legolcsóbbjai, és hogy ezért a felárért mennyivel adnak többet.

Az elmúlt egy évben igen komolyat változott az autópiac, és ez nem csak az árakon látszik meg. Elég rápillantani arra, hogy mely modellek voltak akkor a legolcsóbbak, és melyeket vihetjük haza a legkevésbé a zsebünkbe nyúlva most. 12 hónappal ezelőtt még három álcázott francia állhatott a dobogóra, amelyből kettőt a Dacia, egyet pedig a Toyota fogadott örökbe, ma viszont két koreai és egy japán viszi a prímet. Ha kíváncsi vagy, hogy mit kínálnak ez utóbbi modellek, arról ide kattintva olvashatsz. Ami a praktikum szempontjából sokkal érdekesebb lehet, hogy a Mitsubishi Space Star, a Hyundai i10 és a Kia Picanto kivétel nélkül a legkisebb kategóriába tartozik, míg tavaly a Dacia Logan és a Dacia Sandero az eggyel nagyobb méretosztályt képviselte, azokkal sokkal inkább volt elképzelhető a családi élet az olcsón új autót keresőknek.
Hirdetés
Elkerülhetetlen viszont leszögezni, hogy nem azért kerültek előbbre a távol-keleti miniautók, mert lejjebb ment a listaáruk. A Picanto 3 849 000 forint volt akkor, most 150 ezer forinttal kerül többe, a másik két modell pedig változatlan áron kapható: a Hyundai i10 mindösszesen 3 599 000 forintért, a Mitsubishi Space Star pedig még olcsóbban, 3 560 000 forintért. Mai témánk szempontjából sokkal fontosabb a nyers számoknál, hogy a tavalyi bajnokok nem ok nélkül drágultak. Bár a nevek megmaradtak, ha szigorúan vesszük, akkor a 2021 januári top 3 modell már megszűnt, az utódok pedig teljesen új alapokra épülnek, és más koncepció mentén készültek. 2021 elején a harmadik legolcsóbb új autó a Dacia akkori legkisebb modellje volt, a Sandero. Ráadásul már ekkor is csak épphogy fért fel a listára, mert már január végén váltotta az új generáció. Az előző Clio alapjaira épülő második Sandero még tagadhatatlanul egy gyengébb ligában játszott: bár rossz nem volt, az új változat klasszisokkal minőségibbre sikerült.
Hirdetés
Amikor a 2021-ig kapható frissítés megérkezett 2017 elején, akkor ezt a modellt még 2,16 millióért árulta a Dacia, fényezetlen lökhárítókkal, elöl is tekerős ablakkal, rádió és klíma nélkül. Aztán ahogy egyre közeledett a jóval drágább utód szele, elkezdték kigyomlálni az alacsonyabb felszereltségi szinteket, és emeltek is egy keveset a listaáron:

3 199 000 forintért, Arctic felszereltségi szinttől indult az utolsó hónapjaiban.

Ezen a szinten már bluetooth-os rádiót és manuális klímát adtak hozzá, természetesen színre fújt lökhárítókkal és két elektromos ablakkal. Az alapmotor egy 75 lóerőt és 95 newtonmétert produkáló, 1,0 literes háromhengeres volt, ami 15 másodperc alatt küzdötte fel 100-ra az üresen 969 kilós karosszériát. A Sandero utódja minden téren megnőtt, ami a szélességét nézve a leglátványosabb: míg az előző verzió a legnagyobb kisautónak érződött, a jelenleg kapható változat inkább hat a legkisebb kompaktnak. Modernebb stílussal és új felszereltségi szintekkel érkezett, amelyek mellé az eddiginél borsosabb árakat ír ki a konfigurátor.

Az alap, "Essential" Sandero ma 4 069 000 forintról indul.

Ráadásul - bár összességében még így is jobb autó - két dologban is visszalépett az előd búcsúszériájához képest. Egyrészt a változatlanul 1,0 literes alapmotorja már nem tudja a 75 lóerőt, csak 65 pacit képes kipréselni magából, a gyorsulási értéke is 16,7 másodpercre nőtt. Másrészt nem kínálja alapáron a klímát, azért extra 130 ezer forintot kell fizetni, de ez várható volt. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen az Essential Sandero, akkor ide kattintva olvashattok róla bővebben. A dobogó második fokán a Toyota Aygo foglalt helyet 2021-ben, és bár meglepő lehetne egy ilyen neves japán gyártó terméke, mint második legolcsóbb modell egy kelet-európai piacon, ennél azért kicsit komplikáltabb az összkép. A nemrég kifutott Aygo ugyanis műszakilag szinte csavarra azonos volt a Peugeot 108 és a Citroën C1 miniautókkal, a jelenleg is kapható Proace családhoz hasonlóan francia alapokra épült.

Listaára egy évvel ezelőtt mindösszesen 3 090 000 forint volt, ekkor a francia logós rokonait már nem forgalmazták.

A motor a kifutott Aygo esetében is 3 hengeres és 1,0 literes volt, de csak 72 lóerőt tudott. Kisebb súlyának hála a százas sprintje mégis leveri a Daciákat, "mindösszesen" 13,8 másodpercig tart. Ez valószínűleg a kisebb bódénak és a még barátibb, 860 kilós össztömegnek köszönhető, csakhogy annak ára van: a kis Toyota négyszemélyes, ráadásul abból sem a túl tágas fajta, mellé a csomagtartója is csak 168 literes. Extrák terén sem tudott sokkal többet a Daciáknál az előző Aygo: alapárasként kínálták a LED nappali menetfényt, a LED hátsó lámpát és a visszagurulást gátló elektronikát is, de meglepő módon a rádióért külön kellett fizetni. Az előírásoknak megfelelően ebben is "ingyen" volt az ABS, a sofőrén túl a kikapcsolható utasoldali légzsák, a kipörgésgátló, valamint az oldal- és függönylégzsákok. Radikális változást hozott az utód, a legkisebb Toyota is meglovagolja ugyanis a SUV-hullámot. A megemelt, crossoveres vonásokkal cicomázott Aygo X lényegében egy kicsit több praktikumot és helykínálatot ad majd, mint az elődje, csak egy sokkal divatosabb formában. Csomagtartója például 231 literre nőtt, ami még mindig nem nagy, de legalább már kettessel kezdődik. Az 1,0 literes motor maradt, ahogy a 72 lóerő is. Hazai árait nemrég jelentették be, már a konfigurátorban is megjelent: 4 590 000 forintról indul. Jár viszont az Android Auto és Apple CarPlay kompatibilis, Bluetooth-os rádió mellett a tükörfűtés, az adaptív tempomat, az automata fényszóró és a manuális klíma is.
Hirdetés
Hasonlóan a Sanderóhoz, a Logan is 2017-ben frissült és tavaly búcsúzott, lényegében a generációváltásig. A legtöbb infó pontosan ugyanaz a szedán Dacia esetében, mint a ferdehátú kistesónál. Az egyik különbség az ár, a faceliftkor ugyanis ez a modell még 1,99 millióról startolt, tehát 160 ezer forinttal kevesebbért kínálták, mint a Sanderót. A leköszönéskor ez a különbség már 300 ezer forintra hízott,

2021 januárjában az utolsó Loganokat szintén Arctic felszereltséggel és 75 lovas háromhengeressel 2 899 000 forintért kínálták.

Egy fontos említeni való akad még az árán kívül: a régi Logan egyik legnagyobb ütőkártyája a kombi változat volt, amelynek - jobb alapmotort is hozó - félmillió forintos feláráért cserébe alapesetben 573 literes, ülésdöntéssel pedig 1518 literes puttonyt kaptak a vásárlók. Ilyen opció innentől nem lesz, a Dokker és a Lodgy idén érkező utódja, a Jogger veszi át a kombi Logan helyét is a modellpalettán. De legalább a felár nélküli klíma és a 10 extra lóerő nem tűnt el a generációváltással, sőt, ennél sokkal több is jött az alapáras csomagba. Csak ugyebár az sem mindegy, hogy mennyi az a bizonyos alapár, de erre mindjárt visszatérünk. Hozzá kell ugyanis tenni a nagy leleplezés előtt azt is, hogy az új Logan nem csak az elődjéhez, de még a Sanderóhoz képest is többet nőtt a megszokottnál, az új modell a kistesónál bő 30 centivel hosszabb, csomagtartója pedig 200 literrel nagyobb, 528 literes. A legnagyobb dobása mégis a 4,5 centivel megnyújtott tengelytáv okozta meglepően szellős hátsó lábtér. A legérdekesebb viszont az egészben, hogy a tavalyi legolcsóbb modell igen messze került az olcsó autók élmezőnyétől:

a Dacia Logan jelenleg 5 049 000 forintos listaárról indul.

Ezzel nemhogy a dobogóra nem került fel idén, de még a top 10 közelében sincs. Az alap Logan ugyanis jelenleg a legmagasabb felszereltségi szintet jelenti, fehér színben. Kizárólag az LPG-s, turbós csúcsmotorral kapható, így ha mindent bepipálunk a válogatáskor, akkor is alig lépjük át az 5,5 milliót. Az új Logan tesztjét ide kattintva érheted el. A címben megfogalmazott kérdésre a válasz tehát a következő: a Daciák szintet léptek, valami olyasmit művel velük a Renault, mint amit kb. 20 éve a németek csináltak a Skodával. Az olcsó márkából szépen lassan próbálnak meg egyre többet kihozni, egyre magasabb áron kínálva az egyre jobb termékeket, így már nem is feltétlenül cél a kelet-európai olcsóság-dobogó. A Toyota Aygo esetében is hasonló a helyzet, csak más okból. A Peugeot alapokon nyugvó kisautó azért ment - a francia tesókkal együtt - nyugdíjba, mert nem volt elég kereslet a megszokott miniautókra, ezért a Toyota inkább crossovert csinált belőle. Az árnövekedés így kétféle indokot is kapott, a friss fejlesztés mellett a megemelt modellek egyébként is többe kerülnek. Összességében is sokat drágultak az elmúlt évben az új autók, de a Logan (és a Fiat Tipo) stratégiaváltása miatt egyértelműen az került igazán bajba, akinek olcsón kellene nagyobb autó, hiszen nem csak a dobogósok közt, de úgy összességében a pénztárcabarátabb modellek listájában sincs már méretesebb négykerekű. Nem szabad viszont azt sem elfelejteni, hogy a jelenlegi árbajnokok is azért kerülnek annyiba, amennyibe, mert már nem fiatal modellek: a Mitsubishi már 2012 óta piacon van két frissítéssel, a koreai páros platformja és technikája pedig 2017-ben mutatkozott be a Picantóval. Valószínűleg a következő generációjukat már ezeknek a városi szaladgálósoknak is borsosabb áron kínálják majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?