Európa kedvenc villanyautója eddig a Renault Zoe

54%-os növekedés a villanyautó-piacon 2016-hoz képest

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre nagyobb szeletet harapnak ki az elektromos motorral is támogatott hibrid vagy villany modellek az európai újautó-eladásokból.


54%-kal növekedtek júniusban a hibrid és elektromosautó-eladások Európában, a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva, a CleanTechnica.com adatai szerint. A féléves (2017. január-június hónapok) értékesítési szám is gyarapodott, mintegy 30%-kal 2016-hoz képest. A júniusi eladások abszolút és kimagasló győztese a Renault Zoe, immáron hatodik hónapban egyhuzamban. A Zoe 4189 modellel toronymagasan vezeti az elektromos autók európai tabelláját. A franciák mögött a németek csapotthátúja következik, a BMW i3 1634 értékesített modellel 161%-os növekedést ért el tavalyhoz képest. További érdekes adat, hogy 4-ből 3 bajor szimpla villanyos változat, tehát hatótáv-növelő nélküli, ami egy éve pont fordítva volt. A hónap harmadik legsikeresebbje a múltja miatt még mindig a világ legnagyobb példányszámban eladott villanyautójának számító Nissan Leaf lett, mindössze 44 példánnyal lemaradva a BMW i3-tól.
Hirdetés

A féléves eladási számokat is a Renault Zoe vezeti, itt is kiemelkedő, 17 146 darabbal. A második helyen csere látható, a január-júniusi időszakban jobban teljesített a Nissan Leaf, mint a BMW i3. Gyártókra vetítve a BMW viszi a prímet a villanyos eladások 20%-ának birtoklásával, amibe természetesen beletartoznak a konnektoros hibridek is. Második helyen a Renault tanyázik 14%-os piaci részesedéssel, míg harmadik a Volkswagen 11%-kal. Őket a Nissan (10%), a Tesla (9%) és a Mercedes (9%) követi. Érdekes módon az Audi A3 e-tron és a Volkswagen e-Golf is a nyári hónapban tudtak rekord eladási számokat produkálni, előbbi 943, míg utóbbi már 1409 példányos eladással. Pedig a villanyautózás olyan, mint a kabriózás: igazán tavasszal és ősszel élvezetes, ilyenkor nem eszi klíma vagy a fűtés a hatótávunkat. A top 20-ba nem fértek bele olyan friss játékosok, mint a Mini Countryman plug-in hibrid, vagy épp az általunk is nemrég tesztelt Opel Ampera-e, illetve Európa-járó barátunk, a Ford Focus Electric.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?