Trónok harca: márkák csatája – Európa

Több ágyban az ellenséggel - autóipari együttműködések

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az egyedülálló autógyárak ideje lejárt, legtöbben családot alapítanak, érdekházasságokat kötnek, viszonyokba bonyolódnak.


Talán Lee Iacocca jósolta pár évtizeddel ezelőtt, hogy a 2000-es évekre hét nagy gyártó fogja uralni az autóipart. Azóta a piacok és a technika elég sokat változtak, az amerikai nagy hármas sokat vesztett jelentőségéből, eltűnt jó pár patinásnak tekinthető márka, feljött Korea, hamarosan érkezik Kína, ráadásul itt ülünk a nagy hibrid-elektromos mizéria közepén, de az kétségtelen, hogy nagy átrendeződések mentek végbe az iparágban az elmúlt két-három évtizedben. A neten találtuk a remek Automotive Family Tree weboldalt, mely az egyes cégek és márkák közti összefüggéseket taglalja, készítője, Andy Harris pedig hozzájárult, hogy olvasóinkat is megörvendeztessük a benne foglalt információkkal. Az összesen 29 vállalatcsoport családfáját tartalmazó halmazból most az európai központú gyártókkal kezdjük a sort, majd végigvesszük az amerikai, ázsiai és végül külön részben a kínai gyártói csoportokat is.

A legkevesebb partnerrel dolgozó cég a Forbes magazin által pár nappal ezelőtt a világ legnagyobb tiszteletben álló vállalatának választott BMW. A repülőgépekkel, kisautókkal és motorkerékpárokkal induló cég 1994-ben vásárolta meg a British Rover Groupot, majd mikor hat év múlva eladták, csak a Minit tartották meg az egész csomagból. Nehéz lenne eldönteni, hogy eredetileg is így tervezték-e, de a márka újraindításának sikertörténete mindenki számára ismert, a brit kisautó reinkarnációi a cég eladásainak körülbelül ötödét teszik ki. 1998-ban ugyan alulmaradtak a Volkswagennel szemben a Rolls-Royce-ért folyó liciten, de ügyes taktikával 2003 elejére megszerezték a másik patinás brit márka gyártásának jogát. Itt se hibáztak, a korábbi évi ezer példányt helyett tavalyelőtt már 2711, tavaly pedig 3538 autót értékesítettek. A PSA-val közösen gyártanak 1,6 literes turbós benzinmotort a Minihez, a Toyota pedig a kisautó dízelmotorjait szállítja nekik. Ezen kívül a franciákkal hibridfejlesztésre is szövetkeztek, és minimális technikai segítséget nyújtanak a kínai Brilliance Jinbei nevű márkájának.


Jóval messzebbre nyúlnak a többek között a Mercedes-Benzt birtokló Daimler AG ágai. A darabszám alapján a 13. legnagyobb személy- és második legnagyobb haszonjármű-gyártó konszern további fontos márkái az AMG, a smart és - már nem sokáig - a Maybach. Miután nagyjából egy évtized alatt sikerült kikászálódniuk a 90-es évek végén a Chryslerrel kötött, sok babért nem termő közösködésből, újabban a Renault-Nissannal léptek stratégiai kapcsolatra, ennek első eredménye a Renault Kangoo alapú Citan kisteherautó, és számíthatunk további közös modellekre is. Saját F1 csapatuk mellett a Vodafone McLaren Mercedes csapatot birtokló McLaren Groupban is van 11%-nyi tulajdonuk, és 7,8%-uk a Tesla Motorsban. Rengeteg haszonjármű márka tartozik alájuk: Detroit Diesel, Freightliner, Mitsubishi Fuso (85%-ban), Mercedes-Benz Trucks, Setra, Unimog, Thomas Built Buses és még a Kamaz egytizede is hozzájuk tartozik. Kínában a Beijing Automotive Company-val és a BYD Autóval folytatnak együttműködést.
Hirdetés
[kepallojobb=399104]A Fiat karjai immár Amerikába és Ázsiába is átnyúlnak[/kepallojobb]
Az 1899-ben Giovanni Agnelli által alapított Fabbrica Italiana Automobili Torino (Fiat) műveletei az egész világot behálózzák. Alapvető márkái a tuningmodelleket gyártó Abarth, a legendás Alfa Romeo, a világ egyik legkívánatosabb márkájának számító Ferrari, a Fiat és a teherautókat gyártó Fiat Professional, a szomorkás Lancia, a Maserati és az Iveco. 2009-ben jelentették be, hogy szövetségre lépnek a Daimler után új partnert kereső Chryslerrel, mellyel mindenki jól járt: a Fiat egyszerűen bejutott az amerikai piacra, a Chrysler csoport pedig több modelljét is megjelentethette Európában Fiat és Lancia jelvények alatt. Lengyelországban, Tychy-ben a Forddal közösen gyártanak kisautókat és dízelmotorokat (Fiat 500), a PSA-val közös Sevel S.p.a. pedig a Fiat Ducato-Peugeot Boxer-Citroën Jumper triót állítja elő. Az Iveco a Nanjing Automobile Grouppal dolgozik együtt, a Fiat és a Guangzhou Automobile Group Linea szedánt és motorokat gyárt a népes országban, akárcsak a Tofas-Fiat vegyesvállalat Törökországban.

A Nyizsnyij Novgorodban található GAZ Oroszország legrégebbi autógyára: 1929 májusában kötött a Ford és az orosz állam egy szerződést, melynek keretein belül utóbbi vállalta, hogy 13 millió dollár értékben vásárol autókat és alkatrészeket a kék ováltól, cserébe a Ford technikai segítséget nyújtott az oroszoknak egy teljes értékű autógyár felépítésében. Első modelljük a Ford A-modell volt NAZ-A néven, ez még a Ford-jelvényt is viselte. Az 1961-es GAZ-61 feltehetően a világ első négykerékhajtású személyautója volt, a GAZ-tól érkeztek a Volga és elegáns Csajka modellek, a GAZ és UAZ terepjárók. Az utóbbi időkben GAZ és LIAZ márkanevek alatt főleg teherautókat gyártó cég szövetkezett a kínai FAW-val teherautók építésére, az idei év pedig nagy fellendülést hozhat: összefogtak a Mercedesszel a Sprinter gyártására, megállapodtak a GM-mel az Aveo összeszereléséről, a VW-csoporttal pedig VW Jetta, Skoda Octavia és Skoda Yeti modellek előállításáról egyeztek meg.

A Porsche és a Volkswagen az utóbbi években ide-oda cserélgette részvénycsomagjait, jelenleg előbbi birtokolja a VW AG részvényeinek 50,73%-át, a két cég pedig vegyesvállalatként működik. A Volkswagen AG irányítása alá tartozik a VW, a Skoda, a Bentley és a Bugatti, míg az Audi alá sorolták be a Lamborghinit és a SEAT-ot, ráadásul az ingolstadtiak nemrég rátették a kezüket a motorkerékpárokat gyártó Ducatira. Kínában a BYD-vel hibridekhez és EV-khez való akkumulátorokat gyártanak, és a SAIC-val és a FAW-val kötött megállapodások alapján már számos VW és Audi modellel sikerült betörniük az ottani piacra. Idén megelőzték a Toyotát, és ezzel a világ második legnagyobb autógyártójává léptek elő. Nagy részt birtokolnak az MAN-ben és a Scaniában, és folyamatban van válásuk a Suzukitól, mely inkább csak vitákat hozott a két cégnek.
Jelenleg a VW mögött Európában 2., globálisan pedig a 8. helyet foglalja el a gyártók rangsorában a párizsi székhelyű PSA Peugeot Citroën. A Forddal 1998 óta cserélgetnek motorokat, a BMW-vel a már említett Prince benzinest gyártják együtt, a haszonjármű területen dolgozó Sevel is szóba került már, a Toyotával együtt pedig a C1-107-Aygo triót hozták össze. A Mitsubishi licence alapján az Outlander crossover változatait gyártják Peugeot 4007 és Citroën C-Crosser néven (érdekességképpen a franciák Japánban készülnek, a japán Hollandiában), míg a kínai Dongfeng Motorral 1992-ben alapított vegyesvállalatuk által 207, 307 és 408-as típusakt építenek két kínai helyszínen. A Chang'an Motorral is kötöttek megállapodást, Senzenben évi 200 000 autó építésére alkalmas gyárat hoznak létre rövidesen. A korábban 100%-ban francia tulajdonban álló PSA részvényeinek 7%-át napjainkban a General Motors birtokolja.

1999. március 27-én írták alá a Renault-Nissan Alliance-ot létrehozó szerződést, és azóta mindkét vállalat jelentős erősödésen ment át, szinte a semmiből nőtte ki magát a mára Európában is meghatározó Dacia. A Renault tartja kezében a Nissan részvények 44,4%-át, a japánoknak pedig 15% jutott a francia papírokból. Önmagában a Renault irányítja a Dacia, a Samsung, újabban pedig az AvtoVAZ tevékenységeit, a Daimlerrel él a Kangoo-Citan padlólemez cserés akció, Indiában a Mahindrával közösködnek (Dacia Logan=Mahindra Verito), 2015-ben pedig új gyárat nyitnak Chennai-ban. Az indiai cégen keresztül a SsangYong egy része is az Alliance-hoz tartozik. Haszonjármű érdekeltségeket is birtokolnak, a Renault a Renault Trucksot, a Nissan Dieselt, a Volvo buszokat és Mack kamionokat összefogó Volvo AB részvényeinek 20%-át tartja kezében. A Renault Kínában egyelőre inkább csak a Nissanon keresztül képviselteti magát, így ezen tevékenységeiről majd az ázsiai fejezetben olvashatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 21:44
    Permalink

    Mondjuk tényleg ott van a mazda meg a subaru… De a mazdákba csak most kezdtek komolyan fejleszteni motort mert a részecskeszűrős dieseleknél mindenki panaszkodott a fogyasztásra…. Ezek a modellek mind európába szánják ezek a gyártók… A toyota meg leállította a diesel motor fejlesztést és majd a bmw vesz motort…

  • 2017.10.30. at 21:44
    Permalink

    A Mitsubishinek van az első és egyben egyedül álló változó szelepvezérlésű diesel motorja : 1.8 és szeptembertől 2.2 változatban ( DI-D MIVEC motor ). Ez a motor sokkal kevesebb károsanyag kibocsájtása van és nagyobb teljesítményre képes mint a sima motor ugyan ebbe a köbcentibe.
    És nem elhanyagolható szempont hogy a legtöbb garanciális kilómétert is a mitsubishi adja.

  • 2017.10.30. at 21:44
    Permalink

    Tudtommal NEM CSAK a Honda fejleszt a japánok közül.
    (Kategorikus megállapítások előtt pedig javaslom körbeguglizni a témát…)
    Különleges darab a Subaru boxer dieselje, a Mazda extrém alacsony sűrítésű dieselje.
    A Toyota D-4D és D-CAT dieselmotorjai megbízhatóbbak a francia és olasz motoroknál, lánchajtású vezérléssel, nem holmi szakadékony fogasszíjjal.
    “A Diesel Clean Advanced Technology névről jóindulatúan D-CAT-re rövidített technológia, 1622 új Toyota-szabadalomból épül fel.” (http://totalcar.hu/tesztek/volvotoyotad/)

    Itt pl. lehet nézegetni, állat előtte érdemes feltámasztani, ne essen túl mélyre.
    http://www.toyota.hu/inside_toyota/environment/green_technologies/advancing_with_diesel.aspx

    Üdv!

  • 2017.10.30. at 21:44
    Permalink

    És ebből a diesel motor palletából igazából a fiat eredetűek és a bmw eredetű diesel motorok a valamire valók megbizhatóság terén… A nagy diesel párti emberektől kérdezném ,hogy napjainkban miért csak a honda fejleszt a Japán gyárak közül diesel üzemű személyautóba motort??? És a Hondának miért csak két új dieselmotorját lehet vásárolni??? A Japánok fejlesztették ki a benzin-villany hajtást is… Miért nem csináltak 20 év alatt diesel-villany hajtást??? Érdekes…. Meg hát a nagy autógyárak közül egyedül a bmw és a japán gyárak egy része fejlesztget tudtommal hidrogénhajtású autót… Hidrogén hajtással a benzines autók is üzemelhetnek kisebb átalakítással… És mekkora a károsanyagkibocsátás??? Az átalakított autónal annyi amennyi olajat eszik a motor…. Érdekesek a dolgok… A japán autogyárak miért nem dobtak piacra idáig kitérfogatú napi használatra lévő turbó benzines autót??? Kivéve a nissant amiben több keze van a reanultnak mint a japánoknak…

  • 2017.10.30. at 21:44
    Permalink

    Ha a motorokkal kapcsolatos partnerségek is felmerültek, akkor érdemes megemlíteni azt az elképesztő motor csereberét, ami a gyártók között folyik, főleg dízelfronton. Az elmúlt néhány év szinte minden Opel (CDTI), Saab (TID, TTID), Suzuki (DDIS) és néhány Chevrolet és Ford (Duratorq) személyautóban Fiat JTD/MJet motor van. A Chryslernek a VM Motori szállít (CRD). A PSA HDI motorjai pedig gyakorlatilag akármiben feltűnhetnek kisautótól a haszonjárműig. Meg aztán ott vannak a Renault motoros Volvo S40-ek és Mitsubishi Carismák, vagy a GM motoros Alfák és sorolhatnánk, ha kicsit visszatekintünk.

Vélemény, hozzászólás?